- JEG SKAL BEVARE SPENNINGEN: Trump har den siste tida kommet med en rekke anklager om valgjuks. Dette svarte han da han ble spurt om han vil godta valgresultatet. Video: CNN / Trym Mogen, Dagbladet Vis mer Vis mer

Presidentvalget i USA

Trumps talskvinne: - Selvfølgelig vil han innrømme nederlag om valget er rettferdig og han taper

Donald Trump vil ikke garantere at han aksepterer valgresultatet dersom han taper 8. november. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet): Donald Trump overrasket de aller fleste da han under debatten natt til i dag ikke ville garantere at han kommer til å akseptere utfallet av presidentvalget 8. november.

Trump har de siste ukene snakket høylydt om at det foregår omfattende valgjuks, og at både Clinton-kampanjen og mediene er delaktig i dette.

SPYDIG: Helt ute av det blå kommer det en ganske frekk kommentar fra Donald Trump til Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer

Alle Trumps representanter, som ble sendt ut til verdenspressen for å framheve sitt budskap, fikk det samme spørsmålet: Kommer Trump til å godta valgresultatet?

- Det han sier er at han ikke skal overgi seg før valget skjer. Viktigere er det at folk holder seg engasjert og følger med på valglokalene. Vi har tidligere valg sett at velgere er blitt truet ved valglokalene. Han vil sørge for at det ikke skal skje, sier Trumps nasjonale talskvinne, Katrina Pierson, til Dagbladet.

FLAMMENDE FORSVARSTALE: Donald John «Don» Trump jr. råder far til å godta valgresultat hvis det foregår ordentlig for seg. Vis mer

- Vil akseptere uten å nøle

- Selvfølgelig vil han innrømme nederlag om valget er rettferdig og han taper. Vi snakker om ett fylke som kan avgjøre hvilken kandidat en hel stat går til. Dersom det er snakk om et par hundre stemmer fra eller til, vil han utfordre det. Dersom det er tydelig avgjort, vil han akseptere det uten å nøle, sier Pierson til Dagbladet.

Hillary Clintons kampanje var åpenbart ikke imponert over Trumps kommentarer. Slik nyhetsbyrået AP skriver, truer Trump med å bryte med en av grunnpilarene i amerikansk demokrati, nemlig fredelig overtakelse av makt.

- Det er fullstendig uansvarlig, men veldig passende til Donald Trumps vane med å sette seg selv foran resten av landet. At det faktisk skaper noe tvil om valget, er mindre sannsynlig når republikanere flest ikke støtter ham i dette, sier Hillary Clintons nasjonale talsmann, Brian Fallon, til Dagbladet.

- Jeg var ikke overrasket over at han sa han kanskje ikke vil godta resultatet av valget. De siste ukene har han hengt seg opp i konspirasjonsteorier. Det er tydelig at dette er en som ikke er veldig selvsikker på valget, og jeg syns president Obama sa det best når han sa Trump må slutte å syte, sier han.

Trumps beste debatt

HEVDER SEG SKYLDFRI: Donald Trump avviser anklagene han har fått fra flere amerikanske kvinner. Video: CNN Vis mer

Ekspertene er enig i at Hillary Clinton vant den tredje og siste presidentdebatten, men at dette likevel var Trumps beste debatt så langt. På meningsmålingene ligger hun også best an, mens flere velgerpaneler har Trump som vinner.

- Clinton måtte ha en positiv melding om hva hun kunne gjøre, og de første 15 minuttene kunne ikke vært bedre. Mange trodde nok Clinton skulle holde seg på den sikre siden i kveld, men det gjorde hun ikke. Hun klarte å sette lys på alle de tingene som gjør Donald Trump uegnet til president, sier Fallon om kandidatens innsats.

- De har en strategi om å fyre opp de 40 prosentene som står bak ham. Det er en god strategi for å vinne primærvalget, men ikke presidentvalget. Det kan være en god plan for å tjene penger på en TV-kanal om noen måneder, sier han.

Trump-kampanjen mente også at Donald Trump klarte å understreke Hillary Clintons svakheter i løpet av debatten. Hans sønn. Donald jr. holdt blant annet en flammende forsvarstale for faren like etter debatten.

FLAMMENDE FORSVARSTALE: Donald John «Don» Trump jr. råder far til å godta valgresultat hvis det foregår ordentlig for seg. Video: Trym Mogen / DagbladetVis mer Vis mer

- Han gjorde det veldig bra. Han gjorde akkurat det han skulle, han forsvarte seg selv og satte fokus på Hillary Clintons svakheter, sier Katrina Pierson.

- Forberedte han seg mer i dag enn i de andre debattene?

- Det er det samme hver gang. Han forbereder seg mye, og får med nye rådgivere på veien. Han var veldig komfortabel. Han har snakket om Hillary Clintons tidligere handlinger hele tida, og fikk til det i dag også, sier hun.