TRUSLER: Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen sier han har mottatt gjentatte trusler fra presidenten. Foto: TIMOTHY A. CLARY and NICHOLAS KAMM / AFP
TRUSLER: Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen sier han har mottatt gjentatte trusler fra presidenten. Foto: TIMOTHY A. CLARY and NICHOLAS KAMM / AFPVis mer

Trumps tidligere advokat hevder han blir truet av presidenten

Michael Cohen, som tidligere var Donald Trumps personlige advokat, utsetter en offentlig høring i Kongressen.

Etter planen skulle Cohen ha stilt opp for høringen i kontrollkomiteen i Representantenes hus 7. februar, men vitnesbyrdet er nå utsatt på ubestemt tid.

Grunnen skal angivelig være trusler mot hans familie fra president Trump og hans advokat, Rudy Giuliani.

Dette kommer fram i en uttalelse fra Cohens advokat, Lanny Davis.

- Cohen må sette sin og sin families sikkerhet høyest, sier Davis.

Etter uttalelsen fra advokaten, svarte president Trump at Cohen «bare har blitt truet av sannheten».

- Han har også andre klienter, antar jeg. Og han vil ikke fortelle sannheten til meg eller andre klienter, sa Trump til reportere i Det hvite hus onsdag, ifølge NBC News.

«Legitime bekymringer»

Advokat Davis forteller at Cohen ønsker å takke komitéleder Elijah Cummings for at han får delta i en slik høring, og at han ser fram til å vitne på et passende tidspunkt.

I en felles uttalelse med demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen, sier Cummings at Cohen hadde «legitime bekymringer» for sin families sikkerhet.

- Forsøk på skremme vitner, skremme familiemedlemmer, eller hindre dem fra å vitne for Kongressen er klassiske mafiataktikker som vi fordømmer i sterkeste grad, sa Cummings og Schiff ifølge The New York Times.

Videre sa de at USAs lover forbyr forsøk på å motvirke, skremme, eller på annen måte presse et vitne til å ikke gi vitnesbyrd foran Kongressen.

Truer presidentskapet

Trumps advokat, Giuliani, dukket opp på flere tv-kanaler i løpet av helgen, hvor han blant annet kalte Cohen for en «serieløgner», skriver CNN.

Søndag sa Giuliani at han ikke var sikker på om presidenten snakket med Cohen om hans kommende vitnesbyrd i kongressen, men ga inntrykk av at det ikke ville vært viktig om Trump gjorde nettopp dette.

Ifølge nyhetsbyrået AP handler utsettelsen av høringen også om at Cohen fortsatt samarbeider i spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning.

At Cohen er villig til å fortelle påtalemyndigheten og offentligheten om hva han vet om Trumps innblanding i forbrytelsene Cohen selv har sagt seg skyldig i, er en av de største truslene mot Trumps presidentskap, skriver The New York Times.

«Hysjpenger»

Kontrollkomiteen i Representantenes hus gransker utbetaling av såkalte «hysjpenger» til tidligere Playboy-modell Karen McDougal og pornostjernen Stormy Daniels under valgkampen i 2016. Kvinnene hevder å ha hatt en affære med Trump, noe han selv har avvist.

Cohen har sagt at Trump ba ham om å utbetale pengene - en påstand Trump har avvist.

Cohen ble i desember dømt til tre års fengsel for blant annet ulovlig valgkampfinansiering. Soningen starter 6. mars. Han har også innrømmet å ha løyet til Senatets etterretningskomité om Trumps planer om å bygge et Trump Tower i Moskva.