Trumps tidligere advokat: Mueller vurderer å stevne Trump for storjuryen

Tok opp muligheten for stevning da han ble gjort oppmerksom på at presidenten ikke føler seg forpliktet til å snakke med etterforskere.

KAN BLI STEVNET: Donald Trump kan bli stevnet inn for storjuryen. Det skal i alle fall spesialetterforsker Robert Mueller ha sagt under et møte i mars. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
KAN BLI STEVNET: Donald Trump kan bli stevnet inn for storjuryen. Det skal i alle fall spesialetterforsker Robert Mueller ha sagt under et møte i mars. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Trump-administrasjonen er som kjent under etterforskning av spesialetterforsker Robert Mueller for mulig samarbeid med Russland om å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016.

Trump har lenge hatt et intenst ønske om at Mueller skal avslutte etterforskningen, som han gjentatte ganger har omtalt som en «heksejakt».

Og de siste dagene har det kommet flere drypp som kan tilsi at Mueller er interessert i å få høre hva Trump selv har å si.

Lakk spørsmål

Mandag skrev New York Times at de har fått tak i de rundt 50 spørsmålene som Mueller vil stille president Trump.

Ifølge avisa ser de åpne spørsmålene ut som et forsøk på å kartlegge presidentens tankegang for å forstå motivasjonen for Twitter-meldingene hans og forholdet til familie og rådgivere.

Spørsmålene skal også ta for seg oppsigelsene av tidligere FBI-sjef James Comey og hans behandling av justisminister Jeff Sessions, samt et møte som fant sted i Trump Tower i 2016 mellom Trumps valgkampapparat og russere som tilbød informasjon om Hillary Clinton.

Trump selv skriver på Twitter at det er uverdig at spørsmålene er lekket.

- Det er så skammelig at spørsmålene som gjelder den russiske heksejakten ble lekket til mediene, skriver presidenten.

Mueller kan stevne Trump

Og nå hevder John Dowd, som fram til mars var Donald Trumps sjefsadvokat i Russland-etterforskningen, at Mueller under et møte i mars luftet muligheten for at han kan komme til å stevne Trump inn for en storjury for å få ham til å avgi vitnemål i forbindelse med etterforskningen.

Det skal være første gang Mueller har antydet at han kan komme til å stevne Trump inn for storjuryen.

En storjury er en gruppe vanlige borgere som bak lukkede dører vurdere bevismateriale og hvorvidt det er begått straffbare handlinger.

Dowd sier til nyhetsbyrået Reuters at Mueller tok opp muligheten for å stevne presidenten da han ble gjort oppmerksom på at Trump ikke føler seg forpliktet til å snakke med etterforskerne.

- Dette er ikke en lek. Dere forstyrrer arbeidet til den amerikanske presidenten, sa Dowd ifølge ham selv på møtet.

IKKE NÅDIG: Trump omtaler FBI sin Russlandetterforskning som en heksejakt etter at hans advokat Michael Cohen fikk sitt kontor ransaket i helgen. Video: CNN Vis mer

Den tidligere advokaten, som forlot Trumps juridiske team to uker etter at møtet fant sted, bekrefter dermed det fire ukjente kilder tidligere har opplyst til avisa Washington Post.

Etter møtet i mars skal Muellers team ha gått med på å gi Trumps advokater konkret informasjon om hva de ønsket å spørre Trump om. Ut ifra denne informasjonen formulerte Trumps advokat Jay Sekulow 49 spørsmål som han trodde presidenten kom til å få.

Og det er altså disse spørsmålene som ble omtalt av The New York Times mandag.

Det skal også ha vært etterspillet av møtet mellom Mueller og Det hvite hus, som førte til at Dowd trakk seg fra jobben som advokat for Trump.

Vurderer strategi

Ifølge Washington Post skal Trumps advokater ha diskutert i flere uker hvordan man best kunne forholde seg til situasjonen, og det hele kulminerte med at Dowd trakk seg.

Det er tidligere ordfører i New York, Rudolph Giuliani som nå leder Trumps juridiske lag. Han sier til Washington Post at han anser spesialetterforsker Mueller for å være ytterst profesjonell, men at han fremdeles ser gjennom dokumenterer og vurderer om han skal sette noen betingelser før han bestemmer seg for om han vil anbefale Trump å la seg bli avhørt av Mueller eller ikke.

- Forhåpentligvis nærmer vi oss slutten på dette. Vi har viktige avgjørelser å ta på begge sider. Jeg har fremdeles et helt åpent sinn med tanke på hva som er den rette strategien, sier Giuliani.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer