SIER SEG SKYLDIG: Michael Flynn sier seg skyldig i å ha løyet om Russland-kontakt melder AFP. Foto: AFP Photo / Nicholas Kamm og Mandel Ngan / NTB scanpix
SIER SEG SKYLDIG: Michael Flynn sier seg skyldig i å ha løyet om Russland-kontakt melder AFP. Foto: AFP Photo / Nicholas Kamm og Mandel Ngan / NTB scanpixVis mer

Russland-etterforskningen i USA:

Trumps tidligere rådgiver sier seg skyldig i å ha løyet om sin Russland-kontakt

Donald Trumps tidligere rådgiver er i retten, siktet for å ha løyet om sin Russland-kontakt.

(Dagbladet): Den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren møtte i retten i hovedstaden Washington D.C. klokka 10.30 lokal tid.

Siktelsen kommer etter at Flynn løy om sin kontakt med Russlands ambassadør under fjorårets amerikanske valgkamp.

Løgnen førte til at Flynn mistet jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Den er også en del av bakgrunnen for at spesialetterforsker Robert Mueller har fått i oppgave å undersøke hvorvidt Trumps valgkampsapparat samarbeidet med Russland i løpet av valget 2016.

Nå har Flynn sagt seg skyldig i å ha løyet om sin Russland-kontakt. Et medlem i USAs senat, Dianne Feinstein, sier at tilståelsen handler om mer enn å ha løyet til FBI.

- Det handler om at det er en person som forbindes med Trumpadministrasjonen som forhandler med russerne, mot amerikansk politikk og interesser, sier hun.

En kilde i Det hvite hus forteller CNN at Flynns løgn er et resultat av dårlig dømmekraft.

- Det er dårlig dømmekraft, men det var forventet. Trump sa ham opp fordi han løy til visepresidenten. Selvfølgelig løy han til FBI også.

Anerkjent general

Michael Flynn har bakgrunn i den amerikanske hæren, og var en av USAs mest anerkjente og respekterte etterretningsoffiserer.

Trump spurte ut Putin under kort møte:- Det er en grense for hvor mange ganger du kan spørre. Han sa han ikke blandet seg

Som 56-åring i 2014 gikk han av med pensjon som direktør for Forsvarets etterretningstjeneste i USA, en etat med 17 000 ansatte, skriver Politico.

Men i juli i fjor gikk han på scenen på republikanernes landsmøte og ga en flammende tale om amerikansk eksepsjonalisme og kom med sin støtte til Republikanernes presidentkandidat.

Varte bare i 24 dager

Siden har han vært en av Trumps aller viktigste støttespillere og rådgivere på sikkerhets- og utenrikspolitikk, og ble en profilert person i valgkampen som retter mye sinne mot den etablerte makteliten i Washington, D.C. og verden for øvrig.

Han fikk også en sentral rolle som nasjonal sikkerhetsrådgiver i Trump-administrasjonen da Trump ble innsatt.

For Flynns del varte imidlertid jobben jobben i bare 24 dager etter avsløringer om samtaler han hadde med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak i overgangsperioden før USAs nye president ble innsatt.

«Ufullstendige opplysninger»

I sitt oppsigelsesbrev skrev Flynn at han ga visepresident Mike Pence «ufullstendige opplysninger» om disse samtalene, og det ble dermed tolket som at han dolket visepresidenten i ryggen.

Han har selv vært kritisk til Vestens linje overfor Russland.

- Vil ha ha gode relasjoner rundt omkring i verden og vil ikke skape nye fiender, vi er blitt fiende med Russland. Hvorfor? Idiotien i den endrede Russland-politikken har ført til en kald krig 2.0. Akkurat nå er det en kald krig 2.0. Vi burde ikke være der, sa Flynn til Dagbladet i oktober i fjor.

Det er ventet at Flynn kommer til å erklære seg skyldig i å ha løyet om sin kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak, melder nyhetsbyrået AP.

I forrige uke skrev The New York Times at Flynn og Trumps advokater hadde sluttet å utveksle informasjon, noe som ifølge avisen tydet på at Flynn enten allerede hadde begynt å samarbeide med Mueller, eller var i ferd med å gjøre det.

Dagbladet oppdaterer saken.