Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps tidligere sjefstrateg med krass kritikk: - Antakelig den verste avgjørelsen i moderne politisk historie

Steve Bannon snakker ut.

REFS: Donald Trumps tidligere sjefsstrateg, Steve Bannon, har forsikret at han kommer til å forsvare Trump mot hans motstandere, men han er ikke like imponert over alle presidentens avgjørelser. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpix
REFS: Donald Trumps tidligere sjefsstrateg, Steve Bannon, har forsikret at han kommer til å forsvare Trump mot hans motstandere, men han er ikke like imponert over alle presidentens avgjørelser. Foto: REUTERS / Carlos Barria / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er tre uker siden Donald Trump sjefstrateg Steve Bannon forlot Det hvite hus.

Han har siden da omtalt Donald Trump relativt pent. Bannon har lovet at han vil «gå i krigen for Trump mot hans motstandere».

På søndag ble hans første lengre intervju etter at han forlot Det hvite hus og returnerte til det omstridte, sterkt høyreorienterte nyhetsnettstedet Breitbart, vist på CBS.

- Stor feil

Der ble Bannon blant annet spurt om han synes at Donald Trumps avgjørelse om å sparke FBI-direktør James Comey var den største politiske feilen i historien, skriver CNN.

- Det vil antakelig være for bombastisk selv for meg. Men antakelig er det den største feilen i moderne politisk historie, sier Bannon i intervjuet.

For ifølge Bannon er det lite trolig at visejustisminister Rod Rosenstein hadde utnevnt den tidligere FBI-direktøren Robert Mueller til spesialetterforsker, med vide fullmakter til å granske Trumps Russland-bindinger og den angivelige russiske innblandingen i valget i USA.

- Jeg tror ikke det er noe tvil om at om ikke James Comey hadde fått sparken, så hadde vi ikke hatt en spesialetterforsker. Vi ville ikke hatt Mueller-etterforskningen og den bredden som Mueller tydeligvis går for, sier Bannon.

Det hvite hus, ved pressesekretær Sarah Huckabee Sanders, svarte mandag på kritikken. Sanders sa at de står ved sin beslutning om at det ikke var noen vei utenom avskjedigelsen av FBI-direktøren.

- I dagene som fulgte ble det helt klart at presidenten gjorde rett i å sparke direktør Comey, sa Sanders, og argumenterte med at Comey «vitnet falskt» og lakk «klassifisert informasjon til journalister».

ÅPENHJERTIG: Steve Bannon snakker ut i intervjuet med 60 minutes. Video: CNN Vis mer

Russland-etterforskning

Den siste tiden har det vært relativt stille rundt den pågående Russland-etterforskningen. I begynnelsen av august ble det kjent at Mueller hadde oppnevnt en storjury som en del av den mye omtalte etterforskningen, noe som regnes som et viktig skritt i retning av at det kan tas ut en tiltale.

Det er også et tegn på at etterforskningen er kommet inn i en mer konkret fase.

Uansett, Bannon, som lenge fungerte som Trumps høyre hånd, forsikret også i helgas intervju at han ikke kommer til å angripe presidenten, men støtte ham.

- Jeg er en fighter. Og jeg tror det er derfor jeg og Donald Trump kommer så godt overens. Donald Trump er en fighter. Han er god på kontraangrep. Jeg kommer til å være hans støttespiller på utsiden hele tiden, sier Bannon.

- Så du kommer ikke til å angripe Trump?

- Nei, vårt mål er å støtte Donald Trump.

I forkant av at Bannon forsvant ut av Det hvite hus skal han ha vært i konflikt med en rekke personer i Det hvite hus, herunder både rådgivere og medlemmer av Trumps familie.

Ifølge Washington Post skal det ha vært mannen som er brakt for å få orden i rekkene i Det hvite hus, stabssjef John F. Kelly, som sto bak avgjørelsen om å fjerne Bannon.

- Dette var utvilsomt én manns avgjørelse: Kelly. Et hundre prosent, sa en kilde til avisa.

Kelly skal ha latt seg frustrere av Bannons hang til å forsøke å påvirke politikk i saker han ikke jobbet med, og hans offentlige feide med Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!