Trumps tidligere stabssjef reagerer kraftig på forsinkelse av Biden-overgangen

USAs avtroppende president Donald Trumps tidligere stabssjef, John Kelly, reagerer kraftig på Trumps manglende overgangsarbeid. - Det kan få katastrofale konsekvenser, sier han.

MENER TRUMP BØR TA HELOMVENDING: President Donald Trumps tidligere stabssjef, John Kelly, mener det er feil at Trump ikke gir Biden tilgang til brifinger. Foto: Brendan Smialowski / AFP
MENER TRUMP BØR TA HELOMVENDING: President Donald Trumps tidligere stabssjef, John Kelly, mener det er feil at Trump ikke gir Biden tilgang til brifinger. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2018 fratrådte president Donald Trumps daværende stabssjef, John Kelly, sin stilling. Kelly hadde i månedene før fratredelsen snakket med spesialetterforsker Robert Muller og hans etterforskningsteam, som søkte å avdekke russisk innblanding i presidentvalget i 2016, selv om advokater ved Det hvite hus rådet ham til å la være.

Trump skal også ha frustrert seg over måten Kelly håndterte anklager mot hans tidligere rådgiver Rob Porter, som ble beskyldt for å ha mishandlet sine to av sine tidligere koner.

Nå går Kelly hardt ut mot Trump, og reagerer kraftig på hans manglende overgangsarbeid til Biden-administrasjonen.

- Forsinkelsen er en økende nasjonal- og helsekrise. Det koster den nåværende presidenten ingenting å starte arbeidet med å orientere Joe Biden, Kamala Harris, den nye stabssjefen og de resterende valgte medlemmene i administrasjonen deres, skriver Kelly i en uttalelse.

NESTEN: Donald Trump holdt på å forsnakke seg da han møtte pressen i Det hvite hus. Vis mer

- Katastrofale konsekvenser

Etterretningsbrifinger er tradisjonelt noe av det første en påtroppende president får etter valget, men foreløpig har Trump-administrasjonen nektet å gi Biden slik tilgang. Det mener Kelly er helt feil.

- Dette kan få katastrofale konsekvenser for vårt folk, uansett hvilken kandidat de støtter, skriver han.

Kelly mener presidenten ikke trenger å erkjenne nederlaget personlig, men bør handle som om han tapte når det kommer til det konstitusjonelle.

- Dette handler ikke om det ene eller andre partiet, ei den ene eller andre kandidaten. Dette handler om USA, og hva som er best for vårt folket. Trump bør starte overgangsarbeidet umiddelbart. Det er den rette og moralske tingen å gjøre, skriver den tidligere stabssjefen.

Til Politico sier Kelly at «det å ta over som president ikke er en prosess som skal gå fra null til 1000 miles (1609,3 kilometer) i timen.

- Det skader den nasjonale sikkerheten at menneskene som skal ta over ikke får en innføring i arbeidet, sier han.

Republikanere enige

I intervjuet med Politico viser Kelly til at en rekke profilerte republikanere, blant dem senator James Lankford, som sitter i sikkerhetskomiteen, senator Marco Rubio, som representerer Florida og senator Roy Blunt, som også sitter i etterretningskomiteen, har bedt den påtroppende presidenten få tilgang til etterretningsbrifinger.

Førstnevnte har sagt at han personlig vil gripe inn dersom Biden ikke får tilgang.

- Jeg synes det er galt at han ikke skal få det. Jeg kjenner Trump bedre enn folk flest, og jeg vet at han ikke kommer til å erkjenne nederlaget. Det trenger han heller ikke å gjøre, men han må likevel gjøre det som er best for landet og landets interesse, sier Kelly.

- Den påtroppende stabssjefen vil nok også være tjent med å få samtaler med FBI og NSA, for å bli orientert, slik at når han skal ta over, så er han fullstendig klar og komfortabel med å de små, middels og store truslene som landet står overfor, fortsetter han.

IMPONERER: USAs tidligere president Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen. Nå går denne videoen av ham viralt. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Utropt som vinner

Decision Desk HQ, CNN, New York Times, NBC, AP og Fox News har alle utropt Demokratenes presidentkandidat Joe Biden som vinner av presidentvalget. Majoriteten av mediene har gitt Biden 306 valgmenn som endelig resultat.

Det kreves 270 valgmenn for å vinne presidentvalget i USA.

Kelly fikk jobben som stabssjef i juli 2017 etter at Reince Priebus ble sparket. Han var på tidspunktet minister for innenlands sikkerhet. Ifølge Politico måtte han fratre sin stilling fordi Trump mistet tålmodigheten med hans strenge ledestil. Kelly skal på sin side ha sett seg lei av å stadig ha måttet sette begrensninger for presidenten.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer