Paul Manafort dømt

Trumps tidligere valgkampsjef dømt til nesten fire år i fengsel

Fikk 47 måneder - omtrent fire år - for skattesvindel og bedrageri mot banker.

DØMT: Torsdag kveld fikk Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort (69), sin dom etter å ha blitt funnet skyldig i en domstol i Virginia i fjor. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld fikk Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort (69), sin dom etter å ha blitt funnet skyldig i en domstol i Virginia i fjor.

Han må i fengsel i omtrent fire år - 47 måneder for å være nøyaktig. Torsdagens straffeutmåling inkluderer en bot på 50.000 dollar, som tilsvarer drøyt 430.000 kroner.

Manafort ble funnet skyldig i skattesvindel og bedrageri mot banker, for å ha skjult inntekter fra arbeid i Ukraina fra amerikanske skattemyndigheter og for å ha overdrevet sin inntekt i søknader om lån.

Straffen er langt mildere enn den kunne blitt, skriver NTB. Retningslinjene fra påtalemyndigheten tilsa at lovbruddene kvalifiserer til mellom 235 og 293 måneder i fengsel, det vil si snaut 19 til drøyt 24 år bak murene. Dommer T.S. Ellis sa torsdag at påtalemyndighetens anslag var «overdrevent», ifølge nyhetsbyrået AP.

Manaforts advokat Kevin Downing opplyser etter at dommen falt at han er bevisst på at han må stå til ansvar for det han har gjort.

Snakket til dommeren

Avslutningsvis fikk Manafort anledning til å snakke direkte til dommeren. Han snakket i fire minutter, før han avsluttet:

«Jeg er klar for å høre deres avgjørelse.»

- Å si at dette føles skammelig og ydmykende, ville vært en ekstrem underdrivelse. Jeg ber om medfølelse, sier han ifølge NBC.

Manafort hadde en rekke argumenter mot 20 års fengselsstraff:

At Manafort har fått gikt og klaustrofobi i varetektsfengsel, at spesialetterforsker Robert Mueller gikk utover sitt mandat da han etterforsket Manafort, og at Manafort har tapt millioner av dollar som resultat av etterforskningen, samt at det er en straff i seg selv å bli hengt ut som han er blitt.

Påtalemyndigheten var imidlertid ikke enig i forsvarernes argumenter.

- Manafort har ikke villet akseptere at han selv er ansvarlig for de kriminelle valgene han tok som har brakt ham til denne domstolen for å få sin dom, skriver påtalemyndigheten, ifølge NTB.

Tiltalt i to saker

Dette var en av to straffesaker Manafort den siste tida har stått tiltalt i.

I papirer lekket fra aktoratet for et par uker siden, heter det at Manafort er en hardbarket kriminell uten anger som «gjentatte ganger» og «skamløst» brøt en rekke lover over en periode på mer enn ti år. De mente det ikke fantes noen formildende omstendigheter når han skulle få sin dom.

Notatet er sendt inn i én av de to kriminalsakene. Påtalemyndigheten tar ikke stilling til nøyaktig hvor lang fengselsstraff han bør få, eller om straffen i denne saken i Washington D.C. bør komme på toppen av straffen han fikk i natt.

Den andre dommen er ventet neste uke.

- I over et tiår brøt Manafort loven gjentatte ganger og skamløst. Forbrytelsene hans fortsatte fram til han ble tiltalt første gang i oktober 2017, og bemerkelsesverdig nok fortsatt det også med uforminsket styrke etter at tiltalen ble tatt ut, skriver påtalemyndigheten.

De viser til Manaforts løgner til FBI, andre offentlige myndigheter og hans egen advokat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer