Trumps tidligere valgkampsjef kjent skyldig i svindel

Etter fire dager i retten har juryen i saken mot Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, kommet fram til en kjennelse.

SKYLDIG: Juryen i saken mot Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort (til høyre i bildet) har kjent ham skyldig på åtte punkter av tiltalen, men ble ikke enige om de resterende ti. Foto: REUTERS/Rick Wilking/
SKYLDIG: Juryen i saken mot Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort (til høyre i bildet) har kjent ham skyldig på åtte punkter av tiltalen, men ble ikke enige om de resterende ti. Foto: REUTERS/Rick Wilking/ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Juryen i saken mot Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort (69), opplyste tirsdag at de er enige i åtte av totalt 18 tiltalepunkter.

Manafort er kjent skyldig i bank- og skattesvindel, ifølge CNN. Men juryen er fortsatt uenige om de resterende ti punktene i tiltalen.

Den tidligere valgkampsjefen til daværende presidentkandidat Donald Trump, skulle, ifølge tiltalen, ha unndratt millioner av dollar i skatt fra penger han tjente på oppdrag fra russisk-vennlige politikere i Ukraina. Han skal også ha løyet til banker for å låne ytterligere millioner.

69-åringen møter i retten som følge av Russlands-etterforskningen til Robert Mueller, en gransking som Trump stadig omtaler som en heksejakt.

Frykter for juryens sikkerhet

Fredag forrige uke gjorde dommeren, T.S. Ellis, det klart at han ikke ville offentliggjøre navnene på jurymedlemmene av frykt for sikkerheten deres.

- Jeg ante ikke at denne saken ville vekke slike følelser. Jeg mener det ikke er riktig å offentliggjøre navnene deres, sa dommeren, ifølge en rekke medier, deriblant Washington Post.

Ellis avslørte også at han selv har mottatt trusler og får politibeskyttelse.

- Jeg har mottatt kritikk og trusler, og jeg ser for meg at jurymedlemmene også ville få det. Livvaktene er med dit jeg går. Jeg går ikke engang på hotellet alene. Og jeg gir ikke ut navnet på hotellet, sa dommeren i retten.

Rettssaken er den første knyttet til den store Russland-etterforskningen ledet av Robert Mueller. Selv om ikke Trump er direkte involvert, ligger presidentens skygge over saken. Fredag valgte han også mot all sedvane å ta Manafort i forsvar mens juryen vurderer skyldspørsmålet.

- Jeg synes hele Manafort-rettssaken er veldig trist. Jeg synes det er en veldig trist dag for landet. Han er faktisk en veldig bra person, og jeg synes det er veldig trist det de har gjort mot Manafort, sa Trump da han møtte pressen utenfor Det hvite hus.

- Trump-advokat har inngått avtale

Og det stormer for alvor rundt presidenten og hans nærmeste. Tidligere i dag ble det kjent at Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, skal ha inngåt en avtale om skyld med påtalemyndigheten, i bytte mot mildere straff.

Cohen var tidligere Trumps personlige advokat og en lojal støttespiller, som har blitt beskrevet som presidentens virituelle hvelv. Det var hans jobb å passe på og beskytte både businessmannen og privatpersonen Donald Trumps største hemmeligheter.

- Han (Cohen, red.anm.) er mannen som vet hvor alle likene er gravlagt, sier forfatter Seth Hettena, som har fulgt Trumps karriere fram til han endte opp i Det hvite hus, til kanalen.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

Fox News melder at det ikke skal være snakk om en samarbeidsavtale, der Cohen gir informasjon om Donald Trump i bytte mot mildere straff, men en avtale der han innrømmer straffskyld for å slippe unna en lengre fengselsstraff. Ifølge nyhetsbyrået AP sier han seg skyldig i bedrageri og skattejuks.

Påtalemyndigheten skal ifølge Fox News ha gått med på en straff på mellom tre og fem år i fengsel for den tidligere toppadvokaten. CNN melder om tre til fire år.

Washington Post skriver at Cohen sa seg enig i avtalen, etter at påtalemakten antydet at de kom til å legge ned påstand om over 12 års fengselsstraff dersom de ikke kom fram til en avtale.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer