Russland-etterforskningen

Trumps tidligere valgkampsjef siktet for konspirasjon mot USA. Nå raser presidenten

Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates er siktet for «sammensvergelse mot USA» og hvitvasking av penger.

Skal ha blitt bedt om å overgi seg: Paul Manafort, som var valgkampsjef for Donald Trump, er bedt om å overgi seg til myndighetene, i forbindelse med den mye omtalte Russland-etterforskningen. Foto: Chris Somodevilla / AFP / NTB Scanpix
Skal ha blitt bedt om å overgi seg: Paul Manafort, som var valgkampsjef for Donald Trump, er bedt om å overgi seg til myndighetene, i forbindelse med den mye omtalte Russland-etterforskningen. Foto: Chris Somodevilla / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): President Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort meldte seg til FBI like etter klokka 8 i dag tidlig lokal tid.

Det skjer etter at spesialetterforsker Robert Mueller fredag tok ut en omfattende siktelse mot Manafort, og sistnevntes tidligere forretningspartner Rick Gates, på hele tolv punkter. Mueller har siden mai i år blant annet etterforsket Trump-kampanjens mulige samarbeid med Russland om å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Amerikanske myndigheter bekrefter siktelsen, og USAs føderale politi FBI opplyser at de begge meldte seg i morgentimene i dag.

Det politiske miljøet i Washington har ventet i både frykt og spenning på hvem som ville bli «tatt», etter at det fredag ble kjent at pågripelser i Russland-etterforskningen kunne være rett rundt hjørnet.

I dag kom altså første del av svaret.

Trump raser

Dette får Trump til å rase. Mandag formiddag gikk den amerikanske presidenten på sedvanlig vis hardt ut på Twitter, der han skrev:

«Sorry, men dette skjedde for flere år siden - før Paul Manafort var en del av Trump-kampanjen. Men hvorfor er ikke skurken Hillary og Demokratene fokus???»

Få minutter seinere fulgte han opp med følgende melding:

«....I tillegg - det finnes INGEN SAMMENSVERGELSE!»

Siktelsene mot Manafort og Gates kommer i kjølvannet av etterforskningen av påstander om russisk innblanding i fjorårets presidentvalg i USA, og dreier seg blant annet om en sammensvergelse mot USA, hvitvasking av penger og falsk forklaring.

Skal ha skjult penger i skatteparadis

De er begge siktet for å ha fungert som lobbyister for den prorussiske tidligere ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj, uten at dette ble registrert hos amerikanske myndigheter. Ifølge siktelsen ble pengene de fikk skjult i skatteparadiser som Saint Vincent og Grenadinene, Kypros, og på Seychellene.

Ifølge siktalesn skal de to ha gjemt unna godt over 600 millioner kroner, og Manafort er siktet for å ha hvitvasket nærmere 150 millioner kroner, skriver NTB.

Manafort har vært under etterforskning for skatteunndragelse, hvitvasking og for ikke å ha oppgitt penger han har mottatt for å drive lobbyvirksomhet. Dette kulminerte i slutten av juli med at FBI raidet Manaforts hjem i Alexandria utenfor Washington DC.

De ferske siktelsene er også godkjent av en storjury. Storjuryen ble oppnevnt av nettopp spesialetterforsker Robert Mueller i august og ble sett som et tegn på at den føderale etterforskningen var i ferd med å skyte fart, ifølge NTB.

Innrømmer løgn

- SKUMMEL: Folk på gata i Oslo om hva de synes om USAs president, Donald Trump. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Mandag kom det også fram at en annen tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, rådgiveren George Papadopoulos, også innrømmer å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Papadopoulos, som var utenrikspolitisk rådgiver for Trump, har tidligere blitt beskyldt for å gjentatte ganger ha forsøkt å arrangere et «møte med russiske ledere - inkludert Putin», ifølge Washington Post.

Ifølge rettsdokumenter som ble offentliggjort i går, skal Papadopoulos tidligere denne måneden ha erkjent seg skyldig i å ha løyet for FBIs etterforskere om sin kontakt med en russisk professor med bånd til Kreml.

Trump raste

I forbindesle med spekulasjonene er det spesielt to navn som gang på gang har gått igjen i amerikansk presse: Paul Manafort og Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Sistnevnte trakk seg offisielt fra jobben, selv om mange mener han i realiteten fikk sparken, etter å ha kommet med feilaktige opplysninger om sine møter med Russlands ambassadør til USA.

Flynn var ferdig i jobben i februar, og Det hvite hus oppga at årsaken var at han løy for visepresident Mike Pence om kontakten med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak.

Søndag var president Trump også ute på Twitter, der han viste sin misnøye med etterforskningen. I en rekke meldinger hintet han til at siktelsene har sammenheng med Demokratenes motstand mot skattereformen som Det republikanske partiet jobber med.

- Denne russiske sammensvergelsen skjedde aldri. Demokratene bruker denne heksejakten til å bedrive ond politikk, skrev han, ifølge NTB.

- Demokratene og Hillary Clinton er SÅ skyldige, skriver han videre.

Nå er det knyttet stor spenning til hvordan president Trump vil reagere på denne dramatiske vendingen i en sak som han selv mener er konstruert og ikke-eksisterende, skriver NTB.

Kompleks sak

Tidligere statsadvokat Barbara McQuade er overrasket over at det alt nå er tatt ut siktelser i saken.

- Det kommer ny informasjon hele tiden. Saken er så kompleks, så det skal et stort juridisk team til for å komme til bunns i alt og ha nok juridisk hold til å ta ut siktelser, sier hun til NBC News.

Spesialetterforsker Robert Mueller, som har et team med 16 toppadvokater som forsøker å komme til bunns i saken, har ikke kommentert siktelsene mot Manafort og Gates.

Paul Manafort

* Amerikansk lobbyist og konsulent.

* Født 1. april 1949 i New Britain i Connecticut.

* Utdannet jurist.

* Seniorpartner i lobbyistfirmaet Davis, Manafort og Freedman.

* Rådgiver for presidentvalgkampene til Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bob Dole, George W. Bush og John McCain.

* Hans klienter inkluderer også utenlandske ledere som Filippinenes Ferdinand Marcos, UNITA-lederen Jonas Savimbi i Angola og Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj.

* I 1992 kåret presseorganisasjonen Center for Public Integrity ham som en av de fem fremste lobbyistene på vegne av klienter som bryter menneskerettighetene.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer