USA-valget

Trumps tirade: - Dette vi fryktet

Trump hamrer løs mot Biden på Twitter og hevder motstanderen forsøker å stjele valget. USA-ekspert mener dette er et forvarsel på hva som vil komme.

PROVOSERT: USAs president Donald Trump går i strupen på sin motstander Joe Biden på Twitter. Foto: AFP/NTB
PROVOSERT: USAs president Donald Trump går i strupen på sin motstander Joe Biden på Twitter. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Donald Trump lot seg provosere av at Demokratenes presidentkandidat Joe Biden klokka 6.42 norsk tid inntok scenen og ble den første av de to kamphanene som talte til det amerikanske folket om det fremdeles uavklarte valgresultatet.

- Vi visste at dette ville ta tid, men hvem visste at det ville pågå til morgenen, kanskje lenger, sa Biden, som også uttalte at «vi føler oss bra over hvor vi er».

- Vi tror vi er på god vei mot å vinne dette valget, uttalte Joe Biden.

DELAWARE: En optimistisk Joe Biden taler til sine supportere i morgentimene norsk tid. Video: AP Vis mer

Twitter-tirade

Det tok ikke lang tid før den republikanske presidenten svarte på Twitter.

- Vi leder STORT, men de prøver å STJELE valget. Vi kommer aldri til å la dem gjøre det. Stemmer kan ikke bli avgitt etter at valgurnene er stengt!, skriver Trump.

- Jeg vil komme med en uttalelse i kveld. En stor seier, skriver presidenten videre.

Like etterpå ble Trumps tweet merket av Twitter.

«Noe eller alt av innholdet delt i denne meldinga er omstridt og kan være villedende om et valg eller en annen samfunnsprosess», heter det.

- Vi plasserte en advarsel på en Twitter-melding fra Donald Trump på grunn av en potensielt villedende påstand om et valg, sier Twitter i en uttalelse, ifølge CNN.

Videre opplyser CNN at Twitter mener presidentens ytring innebærer et brudd på deres retningslinjer.

Også Facebook har merket utsagn fra Trump om Republikanernes «store seier» med at stemmer fremdeles telles og at valgutfallet er uavklart.

GUBBEDANS: Donald Trump må danse når han spiller Village Peoples YMCA på folkemøtene. VIdeo: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette vi fryktet

Ekspert på amerikansk politikk og forsker ved Norce forskningssenter, Hilmar Mjelde, sier følgende om hvorfor det var viktig for Joe Biden å være den første til å kommentere de foreløpige valgresultatene i en tale til folket.

- Det er en beskjed ut til alle om at det nå blir fintelling ned til siste stemme, sier Mjelde og fortsetter:

- Biden gikk ut med sin uttalelse fordi Demokratene tidligere har forholdt seg for passive. Presidentkandidaten vil nå gi klar beskjed om at Demokratene har tenkt å kjempe ned til siste stemme, sier USA-eksperten.

Mjelde synes ikke veldig overrasket over Trumps reaksjon på Twitter, men liker den ikke.

- Det var dette vi fryktet. Dersom Biden skulle vinne valget, vil Trump bestride det og hevde at valgutfallet er rigget, sier Hilmar Mjelde.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer