AVVISER KONFLIKT: Rex Tillerson (t.h.) avviser at sjefen, Donald Trump (t.v.) stikker kjepper i hjulene på arbeidet hans som utenriksminister. Her fotografert sammen i september. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
AVVISER KONFLIKT: Rex Tillerson (t.h.) avviser at sjefen, Donald Trump (t.v.) stikker kjepper i hjulene på arbeidet hans som utenriksminister. Her fotografert sammen i september. Foto: Evan Vucci / AP / NTB ScanpixVis mer

Trumps utenriks­minister avviser at han er kastrert

Men nekter å snakke om «idiot»-kommentaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom president Donald Trump og utenriksminister Rex Tillerson framstår for mange som uavklart. Tillerson blir stadig konfrontert med at han skal ha kalt sjefen en «idiot» - eller «jævla idiot», avhengig av hvem man spør - og er fra eget parti anklaget for å være «kastrert» av Trump.

- Lojal

Tillerson har for tida hendene fulle med å balansere forholdet til Iran og Nord-Korea, men den republikanske Tennessee-senatoren Bob Corker har til Washington Post sagt at utenriksministeren er blitt «kastrert» gjennom måten Trump ytrer seg på om utenrikspolitikk, bl.a. på Twitter.

- Jeg har sjekket, jeg har alt i behold, sa Tillerson i kveld på CNNs TV-program «State of the Union».

TV-kanalen NBC meldte for to uker siden at Tillerson har vurdert å gå av på grunn av Trumps frittalenhet. Men på «State of the Union» understreket Tillerson at han fullt og helt er lojal mot sjefens målsettinger.

- Noe overrasket

65-åringen ville for andre gang verken bekrefte eller avkrefte hvorvidt han faktisk kalte presidenten en «idiot» etter et møte i Pentagon. På møtet sa Trump ifølge NBC at han ønsket ti ganger så mange atomvåpen som i dag.

- Jeg er noe overrasket over at du ønsker å bruke så mye tid på spørsmålet når det fins så mange problemer rundt om i verden, sa Tillerson til CNNs Jake Tapper.

Utenriksministeren sa videre at USA ønsker å opprettholde atomavtalen med Iran, og benektet at Kina er forvirret over landets Nord-Korea-politikk. Han understreket at diplomatiske bestrebelser ville fortsette over sistnevnte emne «til den første bomba faller».

- Binære scenarioer

Senator Corker, som har sagt at han ikke stiller til gjenvalg, har nylig hatt en feide med Trump på sosiale medier, og mener Trump saboterer Tillersons arbeid og lager «binære» (enten-eller-) scenarioer for USA i utenrikspolitikken:

- Du kan ikke offentlig kastrere din egen utenriksminister uten å gi deg selv et slikt binært valg, sa senatoren fredag - og siktet til Trumps harde utfall mot Iran og Nord-Korea på Twitter.

«Jeg fortalte vår fantastiske utenriksminister Rex Tillerson at han kaster bort tida med å prøve å forhandle med den lille rakettmannen (...) spar deg for bryet, Rex, vi vil gjøre det som trengs!», skrev Trump på Twitter, med klar henvisning til forhandlingene med Nord-Korea og Kim Jong-un.

Corker la til at Trump-administrasjonen har hatt noe framgang i Nord-Korea-spørsmålet, særlig når det gjelder samarbeid med Kina. Det tilskriver han Tillersons innsats.