Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps utvalgte utdanningsminister møter stor motstand. Nå vender selv republikanere henne ryggen

To republikanske senatorer sier nei til Betsy DeVos.

TRØBBEL: Betsy DeVos er Donald Trumps valg som utdanningsminister. Men det kan bli på hengende håret at hun blir godkjent. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / NTB scanpix
TRØBBEL: Betsy DeVos er Donald Trumps valg som utdanningsminister. Men det kan bli på hengende håret at hun blir godkjent. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump har pekt ut Betsy DeVos som sin utdanningsminister, men det kan kanskje bli tøffere å få henne godkjent enn Trump selv skulle ønske.

Hun skapte oppsikt under senatshøringene med kommentarer om våpen i skolene.

Og nå sier to Republikanere at de ikke kommer til å støtte DeVos, skriver Washington Post.

Bekymret for erfaringen

Susan Collins og Lisa Murkowski er bekymret for at DeVos mangler den nødvendige erfaringen til å være utdanningsminister og forbedre den offentlige skolen, spesielt i utkantstrøk.

DeVos har nemlig ingen profesjonell erfaring med offentlige skoler, hun gikk ikke selv på offentlig skole, noe heller ikke hennes barn gjorde.

- Oppdraget til Utdanningsdepartementet er bredt, men å støtte offentlig utdanning er kjernen. Jeg er bekymret for at DeVos manglende erfaring med offentlige skoler vil gjøre det vanskelig for henne å fullt ut forstå, identifisere og hjelpe til med de utfordringene, spesielt skoler i utkantstrøk i stater som Maine, har, sier Collins, som er stemt inn i Senatet fra nettopp Maine.

Overfor AP peker Collins på at DeVos har mye å lære om den offentlige skolen, og at det virker som hun er farget av sin erfaring med å fremme alternativer til offentlig utdanning i Detroit og andre byer.

Murkowski, fra Alaska, deler bekymringene. Hun er ikke overbevist om at DeVos' bakgrunn gjør henne i stand til å styrke den offentlige skolen, som avsidesliggende lokalsamfunn i Alaska er avhengige av.

Hun sier at avgjørelsen hennes er tatt på bakgrunn av en rekke tilbakemeldinger fra folk fra Alaska og hennes egne undersøkelser.

- Jeg prøvde å lande på ja. Men jeg klarte det ikke, sier Murkowski.

Kjemper for privatskoler

DeVos er en forkjemper for privatdrevne skoler og dermed en kontroversiell kandidat.

Fagforeninger, demokrater og andre organisasjoner har vist stor motstand mot nominasjonen av henne som utdanningsminister.

Presidenten for lærernes landsforening Lily Eskelse Graxia har sagt at «[DeVos, journ.anm.] er et togkrasj som venter på å skje».

Både demokratiske og republikanske senatorer sier de har fått tusenvis telefonsamtaler, e-poster og brev knyttet til nominasjonen av DeVos. Den store majoriteten er mot henne.

Med Murkowski og Collins nei er Senatet delt på midten, forutsatt at samtlige av Senatets demokrater stemmer mot, noe det er ventet at de gjør.

Med 50 mot 50 stemmer, er det visepresident Mike Pences stemme som kan sørge for at DeVos blir godkjent.

Det vil i så tilfelle være første gang på ni år at en visepresident må gå inn for å få gjennom en ministerkandidat. Barack Obamas visepresident, Joe Biden, satt åtte år uten å måtte gripe inn.

I tillegg har ytterligere en republikaner fra Alaska, Dan Sullivan, ikke forpliktet seg til å støtte DeVos, men Washington Post antyder at han trolig kommer til å stemme for DeVos, selv om han har gitt uttrykk for de sanmme bekymringene som senator Murkowski.

- Vi har undervisningsmiljøer der det bare er en skole i lokalsamfunnene. Det finnes ikke noe valg. Men jeg har hatt gode møter med DeVos. Sånn jeg ser det så tror jeg hun kommer til å være fokusert nok i disse spørsmålene, sier Sullivan.

Flyttet avstemning

Usikkerheten knyttet til DeVos har uansett fått Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell til å flytte avstemningen om godkjenningen av DeVos fram, slik at stemmegivningen nå blir gjort før den planlagte stemmegivningen for Trumps utvalgte justisminister, Jeff Sessions, skriver CNN.

Sessions er en av republikanernes representanter i Senatet som støtter DeVos, og dersom Sessions forsvinner ut av Senatet før DeVos er godkjent, mister de en sikker stemme.

Noe som i verste fall kan koste DeVos posten som utdanningsminister.

Talsmann for Det hvite hus, Sean Spicer, sa onsdag at han er «100 prosent sikker» på at DeVos får Senatets godkjennelse.

Skulle hun ikke bli godkjent vil det ifølge bt.dk kun være den tiende gangen det skjer i USAs historie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media