Trumps valg godkjent

Amy Coney Barrett (48) blir ny dommer i USAs høyesterett.

ROSEHAGEN: Amy Coney Barrett taler i Rosehagen etter at hun ble kunngjort som president Donald Trumps kandidat til det ledige setet i høyesterett. Foto: AFP / NTB
ROSEHAGEN: Amy Coney Barrett taler i Rosehagen etter at hun ble kunngjort som president Donald Trumps kandidat til det ledige setet i høyesterett. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avstemningen i Senatet startet rett før klokka 01 natt til tirsdag norsk tid, og få minutter seinere var resultatet klart.

Flertallet sa ja, som forventet. Siden 53 av representantene er republikanere, var det nemlig ventet at president Donald Trumps kandidat til det ledige setet i høyesterett skulle bli godkjent.

Av republikanerne var det kun moderate Susan Collins som stemte nei. Ingen demokrater stemte for, og Barrett ble dermed den første høyesterettsdommeren i moderne tid som ikke har fått en eneste stemme fra opposisjonen.

En knapp time senere blir hun tatt i ed i en seremoni utenfor Det hvite hus.

- Dette er en stor dag for USA, for vår grunnlov og for de rettferdige og upartiske rettsreglene, sier Trump, som holder tale før edsavleggelsen.

- Jeg står her i kveld og er dypt stolt og beæret, sier en smilende Barrett etter edsavleggelsen.

HØYESTERETT: President Donald Trump taler før Amy Coney Barrett tas i ed utenfor Det hvite hus. Foto: AP / NTB
HØYESTERETT: President Donald Trump taler før Amy Coney Barrett tas i ed utenfor Det hvite hus. Foto: AP / NTB Vis mer

Lover å være nøytral

Tidligere i oktober unngikk hun å svare på flere spørsmål om sine juridiske synspunkter under sin bekreftelseshøring i justiskomiteen. Hun ville blant annet ikke svare på om hun ville avstå fra en sak som involverer Obamacare eller gi sine synspunkter om systematisk rasisme-debatten i USA.

Nå sier hun altså at hun mener det er «en dommers jobb å motstå hennes politiske preferanser» og at hun må utøve arbeidet sitt på nøytralt vis.

- Jeg skal gjøre min jobb uten noen frykt eller tjenester, sier Coney Barrett.

Barrett skal tas i ed ytterligere en gang i en seremoni i høyesterett tirsdag.

Trump-seier

Coney Barrett blir godkjent bare ei uke før presidentvalget. I en heseblesende valgkampinnspurt får Donald Trump nå seieren som blir sett på som Demokratenes store skrekk.

Å fylle opp Høyesterett med konservative dommere var et av Trumps klare valgløfter i 2016 og et av få han virkelig har levd opp til. Tilfeldighetene har også virket til Trumps fordel på grunn av tidligere dommeres dødsfall og på grunn av Republikanernes flertall i Senatet.

Barrett blir den tredje dommeren innsatt av Trump, og domstolen får da et konservativt flertall på seks mot tre dommere.

Det betyr at den konservative fløyen vil kunne dominere domstolen i mange år framover, noe som vil kunne få konsekvenser for blant annet kvinners rett til abort, for likekjønnet ekteskap og for ekspresident Barack Obamas helsereform.

Demokratene raser etter at Coney Barrett ble godkjent.

- Historisk

Aldri før har en høyesterettsdommer blitt godkjent så nær valget. Trump nominerte Barrett etter at den liberale høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg døde i september.

Nominasjonen førte til bred fordømmelse fra Demokratene. For fire år siden, da USAs forhenværende president Barack Obama skulle fylle et sete i høyesterett, ble han nektet en avstemning i Senatet av Republikanerne, som da hadde flertall i Senatet.

Republikanernes flertallsleder Mitch McConnell sa da at man ikke burde holde en slik avstemning i et valgår, fordi det amerikanske folk bør få ta avgjørelsen om hvem som skal få utnevne landets neste høyesterettsdommer.

Nå ville altså ikke Republikanerne følge sitt eget eksempel fra fire år siden.

- Dere vinner kanskje denne avstemningen, men dere vil aldri i livet få kredibiliteten deres tilbake, raste Demokratenes mindretallsleder Chuck Schumer før avstemningen mandag.

Mandag sa McConnell at å stemme for å godkjenne Barrett bør «gjøre enhver senator stolt».

Republikaneren Lindsey Graham, som leder justiskomiteen, beskriver sjubarnsmoren Barrett som et forbilde for konservative kvinner.

- Dette er historisk, sa han mandag.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer