Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I fullt bråk:

Trumps valg til Norge i rasismebråk

Mark Burkhalter, Donald Trumps valg som ambassadør til Norge, anklages for rasisme. En senator ber nå om at kandidaturet trekkes.

I BRÅK: Mark Burkhalter (i midten), Donald Trumps valg som ambassadør til Norge, anklages for rasisme i en tidligere valgkamp. Foto: AP / NTB Scanpix.
I BRÅK: Mark Burkhalter (i midten), Donald Trumps valg som ambassadør til Norge, anklages for rasisme i en tidligere valgkamp. Foto: AP / NTB Scanpix. Vis mer

Årsaken er et nytt rettsdokument fra en rettssak i 1994 som kobler Burkhalter til et politisk flygeblad med rasistisk innhold.

Det skriver Washington Post.

Ifølge avisa skal ambassadøren ha vært med på å lage flygebladet.

«Spørsmålet er ikke svart-hvitt» skal det ha stått på flygebladet, der ordet «hvitt» sto over Burkhalter, mens «svart» sto over en karikatur av hans svarte motkandidat Gordon Joyner.

Joyners trekk var gjort mørkere, og han var tegnet med en afrofrisyre, store øyenbryn og et forvrengt øye.

De to kjempet om å bli ordfører i et fylke nordvest i delstaten Georgia.

Joyner gikk til sak for ærekrenkelser og godtok til slutt et forlik som inkluderte en hemmelig utbetaling og en skriftlig beklagelse fra Burkhalter og tre andre menn.

Burkhalter nevnte ikke sin del i saken til Senatets utenrikskomité, ifølge et brev fra den fremste demokraten i komiteen.

SKRYTER: President Donald Trump skryter over hvordan administrasjonen hans så langt har løst den økonomiske krisen som følge av coronapandemien. Video: AP Vis mer

I et brev til Det hvite hus, oppfordrer senator Robert Menendez, USAs president Donald Trump om å trekke nominasjonen av Burkhalter som ny ambassadør til Norge.

- Disse handlingene bør diskvalifisere enhver fra å få Senatets godkjenning. Jeg ber derfor om at nominasjonen trekkes umiddelbart, skriver Robert Menendez i brevet, som er sendt til stabssjefen i Det hvite hus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!