Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps valgfuskekspert var registrert i tre stater før presidentvalget

- Dette er ikke fusk, det er et ødelagt system, sier Gregg Phillips.

VALGFUSKEKSPERT: Gregg Phillips har blitt heiet fram av Donald Trump. Nå viser det seg at han selv var registrert i flere stater. Foto: Erich Schlegel / The Dallas Morning News via AP, File / NTB scanpix
VALGFUSKEKSPERT: Gregg Phillips har blitt heiet fram av Donald Trump. Nå viser det seg at han selv var registrert i flere stater. Foto: Erich Schlegel / The Dallas Morning News via AP, File / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gregg Phillips har vært løftet fram av Donald Trump som en ekspert på valgfusk.

Så sent som for noen få dager siden tvitret Trump:

«Gregg Phillips og hans folk sier at minst 3 millioner stemmer var ulovlige. Vi må gjøre det bedre!»

Nå jobber Gregg Phillips med å bevise at millioner av mennesker stemte eller kunne stemme under høstens valg, på tross av at de ikke hadde stemmerett.

Registrert i flere stater

Phillips roste tidligere denne måneden frivillige i True the Vote, som ifølge Phillips har funnet «tusenvis av duplikatregistreringer og registrering av døde mennesker» i velgerregistrene.

Og nå viser det seg at Phillips selv er registrert i flere stater, skriver nyhetsbyrået AP.

Han stod oppført på listene både i Alabama, Texas og Mississippi i forbindelse med valget i høst.

I Alabama og Texas stod han registrert som Gregg Allan Phillips, registrert med samme personnummer begge steder.

I Mississippi var han registrert som Gregg A. Phillips. Her står de fire siste sifrene i personnummeret hans oppført, hans rette fødselsdato og en tidligere adresse.

Phillips har bodd i alle statene og stemte i Alabama.

På valgtidspunktet i november var Phillips' status i velgerregistrene «inaktiv» i Mississippi og suspendert i Texas. Men ifølge tjenestemenn i de to statene kunne Phillips ha stemt der dersom han identifserte seg og oppdaterte adressen sin ved frammøte i valglokalene.

- Ødelagt system

Til AP sier Phillips at han ikke var klar over trippelregistreringen.

- Hvorfor skulle jeg vite det eller bry meg om det? Demonstrerer ikke dette at systemet er ødelagt? Dette er ikke fusk, det er et ødelagt system. Vi trenger en nasjonal ID som følger folk, sier Phillips.

Han har tidligere tvitret om det er en fare for at «inaktive velgere» kan stemme i valg.

«Det finnes allerede en lov som tvinger stater til å fjerne inaktive velgere. Mange gjør det ikke», tvitret han 29.november.

Ifølge NBC News er Gregg Phillips grunnleggeren av et selskap som jobber med databehandling i helsevesenet.

I 2013 gikk Phillips og hans selskap sammen med organisasjonen True the Vote for å hjelpe dem med å oppdatere velgerregistrene og parre dem med stemmehistorikk og adresser.

- Valgfusk

I etterkant av valget i høst har Trump flere ganger hevdet at Hillary Clinton fikk flere stemmer enn ham under valget, fordi hun fikk flere millioner ulovlige stemmer.

- Når du ser at folk som er registrert er døde, ulovlige og i to stater, og i noen tilfeller tre stater, så må vi se på det, sa Trump i et intervju med ABC.

Eller som Trump tvitret et par uker etter valget:

«Jeg fikk flest stemmer om vi trekker fra de millioner av mennesker som stemte ulovlig».

Som New York Times påpeker er det en påstand som har blitt tilbakevist flere ganger av faktasjekker.

Phillips arbeid har altså blitt heiet fram av Trump. Phillips tvitret så tidlig som 13.november at de hadde funnet tre millioner stemmer, som hadde blitt avgitt av folk som ikke hadde stemmerett, skriver NBC.

Så langt har Phillips ikke delt funnene sine med offentligheten. Under et untervju med CNN fredag svarte han «ja» på spørsmål om han hadde bevis på sine påstander, men «nei» på spørsmål om CNN kunne få bevisene.

- Vi kommer til å offentliggjøre vår metodologi, vi kommer til å offentliggjøre rådata, vi kommer til å offentliggjøre våre konklusjoner. Vi skal offentliggjøre alt til offentligheten, sa Phillips.

Faktasjekkerne i PolitiFact har så langt konkludert med at Phillips' påstander ikke stemmer, basert på den informasjonen de sitter på så langt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling