Trumps valgkampsjef har sterke russiske bindinger

Har forbindelser til prominente ukrainske og russiske forretningsmoguler. 

VALGKAMPSJEF:  I et TV-intervju på søndag forsvarte han Trumps syn på Russland, og sa at Trump vil være med Russland, som han vil være med alle land som USA har interesser i. Tom Williams/CQ Roll Call
VALGKAMPSJEF:  I et TV-intervju på søndag forsvarte han Trumps syn på Russland, og sa at Trump vil være med Russland, som han vil være med alle land som USA har interesser i. Tom Williams/CQ Roll Call Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Donald Trumps valgkampsjef Paul Manafort har i helgen fått søkelyset fra amerikanske medier på seg.

Fra desember 2004 til sommeren 2010 var Trumps valgkampsjef mediestrateg for Viktor Janukovitsj i Ukraina, rett etter han nettopp hadde mistet presidentembetet etter omfattende valgfusk i det ukrainske presidentvalget, skriver The New York Times.

Nå har han tatt på seg en mye større kampanje. Han forsøker å gjøre Donald Trump til en seirende presidentkandidat.

I et TV-intervju på søndag forsvarte han Trumps syn på Russland, og sa at Trump vil være med Russland, som han vil være med alle land som USA har interesser i.

- Han ser på Russland som en fremmed makt som har satt sine egne interesser på spill, sa Manafort på CBS-programmet «Face the Nation».

Tema i amerikansk valgkamp

Folket hadde reist seg i oransjerevolusjonen, og hadde kastet Putins mann – Janukovitsj, i det ukrainske politiske spillet.

Men Janukovitsj’ lure mediestrategi, i tillegg til mange politiske skudd i foten fra de oransje, gjorde at Janukovitsj kom tilbake og vant presidentvalget i 2010. Manafort var viktig.

Men når Russland og Putins innblanding i Ukraina nå har blitt et tema i den amerikanske presidentvalgkampen, har Manaforts arbeid i Ukraina kommet i søkelyset, i tillegg til hans forbindelser til prominente ukrainske og russiske forretningsmoguler.

Har snakket varmt om Putin

Bør vi være redde hvis Trump blir valgt?

Trump har ved flere anledninger snakket pent om den russiske presidenten. Men det er uvisst om Manaforts bakgrunn direkte har formet Trump, siden Trump snakket varmt om Putins lederskap allerede før Manafort sluttet seg til Trumps kampanje.

Men det er tydelig at de to har et felles syn på Russland og Ukraina, som i Manafort sitt tilfelle har blitt formet av år med forretninger, like mye som av politikk og ideologi.

Kontroversiell bakgrunn

Trump: Hør etter Russland

Inntil han sluttet seg til Trumps presidentkampanje i år, hadde Manaforts arbeid i Ukraina vært hans mest betydningsfulle de siste årene. Han begynte sin karriere i det republikanske partiet i 1970, og gikk etter få år utenlands for å gi råd til autoritære ledere som Mobutu Sese Soko i Zaire, Ferdinand Marcos på Filippinene, angolske Jonas Savimbi og Viktor Janukovitsj.

Manafort har også vært rådgiver for en rekke amerikanske toppolitikere: Gerald Ford, Ronald Reagan, Bob Dole, John McCain, og både far og sønn George W. Bush.

Betydelig innflytelse i Ukraina

Manaforts innflytelse i Ukraina var betydelig, og hans kompetanse var dypt verdsatt, i følge ukrainske politikere og tjenestemenn som jobbet med ham.

- Han var en stemme i beslutninger om store amerikanske investeringer i Ukraina, sier Oleg Voloshyn, en tidligere talsmann i det ukrainske utenriksdepartementet, til The New York Times.

Han overtalte regjeringen til å senke tariffene på korneksport, en endring som har gjort at investorer på det ukrainske landbruksmarkedet har åpnet for forhandlinger med Chevron og Exxon for olje- og gassleting i landet.

Ba russiske hackere ta seg inn på Clintons epost

Trump har hatt mye med russere å gjøre hittil i valgkampen. I tillegg til Putin-støtten, har han søkt hjelp hos russiske hackere.

Onsdag forrige uke spurte han russiske hackere om de kunne ta seg inn på den mye omtalte e-postkontoen til Hillary Clinton. Oppfordringen hans stjal rampelyset fra Demokratenes landsmøte i Philadelphia.

Trump har også blitt møtt med hard kritikk på tross av mistanken som råder om at Clinton skal ha oppbevart hemmeligstemplet materiale på uforsvarlig vis.

William Imboden, som var en del av staben til tidligere president George W. Bush, kalte Trump landsforræder, og sammenlignet utspillet med Watergate-skandalen.

- Jeg tror Watergate var noe folk forstod. Det var galt, moralsk galt, for USAs president å være involvert i noe så trivielt. Det Trump snakker om er mye verre enn Watergate. Absolutt, sa Demokratenes leder, Harry Reid, i et intervju med Huffington Post.

Torsdag, en dag etter Reids uttalelse, svarte Trump på beskyldningene.

Ifølge den republikanske presidentkandidaten var det hele en spøk, skriver CNN.

Vil ikke være verdenspoliti

Tidligere i sommer kom Trump med uttalelser som mer enn antyder at han ikke er veldig interessert i å blande USA inn i konflikter andre steder i verden.

Han satt spørsmålstegn ved om han, som president, automatisk ville forelenge sikkerhetsgarantien som gir de 28 medlemdslandene i NATO forsikring om at de har USAs fulle militære kraft i ryggen.

For Trump ville ikke nødvendigvis intervenert om Russland bestemte seg for å gå inn i et NATO-land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer