BENEKTER: Manafort selv sier anklagene er nonsens og tåpelige, og hevder at New York Times ignorerer fakta for å fremme sin egen politiske agenda. Foto: AFP
BENEKTER: Manafort selv sier anklagene er nonsens og tåpelige, og hevder at New York Times ignorerer fakta for å fremme sin egen politiske agenda. Foto: AFPVis mer

Trumps valgkampsjef kobles til ukrainske millionutbetalinger

Ukrainsk nettverk med bånd til Janukovitsj skal ha avsatt 12,7 millioner dollar til valgkampsjef Manafort. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra desember 2004 til sommeren 2010 var Trumps valgkampsjef Paul Manafort, mediestrateg for Viktor Janukovitsj i Ukraina, rett etter han nettopp hadde mistet presidentembetet etter omfattende valgfusk i det ukrainske presidentvalget.

Nå skal et ukrainsk nettverk med bånd til tidligere president Janukovitsj, ha avsatt 12,7 millioner dollar til valgkampsjefen, skriver The New York Times.

Det er uklart om Manafort faktisk har fått utbetalt pengene.

Benekter

Ifølge avisa har ukrainske korrupsjonsjegere funnet navnet hans i regnskapsbøker fra partikontoret til den tidligere ukrainske presidenten. På 400 håndskrevne sider dukker Manaforts navn opp hele 22 ganger.

Men mannen som ble Trumps valgkampleder i juni benekter at han har gjort noe ulovlig.

- Anklagene om at jeg har akseptert kontantutbetalinger er ubegrunnede, nonsens og tåpelige, sier Manafort mandag, og hevder New York Times ignorerer fakta for å fremme sin egen politiske agenda.

Ga råd til autoritære ledere

Inntil han sluttet seg til Trumps presidentkampanje i juni, er Manaforts arbeid i Ukraina hans mest betydningsfulle de siste årene.

Han begynte sin karriere i det republikanske partiet i 1970, og gikk etter få år utenlands for å gi råd til autoritære ledere som Mobutu Sese Soko i Zaire, Ferdinand Marcos på Filippinene, angolske Jonas Savimbi og Viktor Janukovitsj.

Manafort har også vært rådgiver for en rekke amerikanske toppolitikere: Gerald Ford, Ronald Reagan, Bob Dole, John McCain, og både far og sønn George W. Bush.

Betydelig innflytelse i Ukraina

Manaforts innflytelse i Ukraina var betydelig, og hans kompetanse var dypt verdsatt, i følge ukrainske politikere og tjenestemenn som jobbet med ham.

- Han var en stemme i beslutninger om store amerikanske investeringer i Ukraina, sier Oleg Voloshyn, en tidligere talsmann i det ukrainske utenriksdepartementet, til The New York Times tidligere denne måneden.

Manafort overtalte regjeringen til å senke tariffene på korneksport, en endring som har gjort at investorer på det ukrainske landbruksmarkedet har åpnet for forhandlinger med Chevron og Exxon for olje- og gassleting i landet.