SIER OPP: Paul Manafort trekker seg fra Donald Trumps organisasjon. Foto: Tom Williams / CQ Roll Call / NTB scanpix
SIER OPP: Paul Manafort trekker seg fra Donald Trumps organisasjon. Foto: Tom Williams / CQ Roll Call / NTB scanpixVis mer

Trumps valgkampsjef trekker seg

I kjølvannet av bråk om hans koblinger til Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trumps valgkampsjef Paul Manafort trekker seg, melder Washington Post.

- I morges sa Paul Manafort opp sin stilling i valgorganisasjonen. Jeg aksepterte oppsigelsen. Jeg er veldig takknemlig for at han har hjulpet oss til å komme dit vi er i dag, og spesielt hans jobb med å lose oss gjennom delegat- og landsmøteprosessen. Paul er gjennomprofesjonell og jeg ønsker ham all mulig suksess, heter det i en uttalelse fra Donald Trump.

Ble degradert

Manaforts posisjon i Trumps organisasjon ble også svekket tidligere denne uka, da Trump hentet inn Stephen Bannon og den republikanske rådgiveren Kellyanne Conway som nye kampanjesjefer.

På tross av dette beholdt Manafort sin posisjon som styreleder i kampanjen. Men nå har han altså selv sagt opp.

Manafort har tette bindinger til toppledelsen i partiet, og han skal ha blitt hentet inn til kampanjen for å blidgjøre dem. Han skal ha ønsket at Trump skulle endre seg til å bli en mer moderat og samlende kandidat, men endringene den siste uka blir tolket som et tegn på at det ikke kommer til å skje.

- Dette betyr at «la Trump være Trump»-bevegelsen har vunnet. Paul Manafort har førsøkt å moderere og styre Trump, mens Trump selv mener maset om at han skal være noen andre har gjort at han nå taper, skrev kommentator i Washington Post, Chris Cillizza.

Trumps tilbakegang på meningsmålinger har trolig heller ikke bidratt til å styrke Manaforts posisjon i kampanjen.

Russiske og ukrainske koblinger

Det er også et annet bakteppe for oppsigelsen: Manaforts sterke bindinger til Russland og Ukraina. Fra desember 2004 til sommeren 2010 var Manafort mediestrateg for Viktor Janukovitsj i Ukraina, rett etter at han nettopp hadde mistet presidentembetet etter omfattende valgfusk i det ukrainske presidentvalget.

Manafort skal ha vært en sentral mann da Janukovitsj lyktes i å gjenvinne makten i 2010.

Russland og Putins innblanding i Ukraina har blitt et tema i den amerikanske presidentvalgkampen og dermed har også Manaforts fortid blitt det. I tillegg til arbeidet for Janukovitsj har han forbindelser til prominente ukrainske og russiske forretningsmoguler.

Korrupsjonsanklager

Tidligere denne uka skrev New York Times at et ukrainsk nettverk med bånd til Janukovitsj skal ha avsatt 12,7 millioner dollar til Manafort.

Avisa hevder at ukrainske korrupsjonsjegere har funnet navnet hans i regnskapsbøker fra partikontoret til den tidligere president Janukovitsj. På 400 håndskrevne sider dukker Manaforts navn opp hele 22 ganger.

- Anklagene om at jeg har akseptert kontantutbetalinger er ubegrunnede, nonsens og tåpelige, sa Manafort mandag, og hevdet New York Times ignorerte fakta for å fremme sin egen politiske agenda.

Manafort begynte sin karriere i det republikanske partiet i 1970, og gikk etter få år utenlands for å gi råd til autoritære ledere som Mobutu Sese Soko i Zaire, Ferdinand Marcos på Filippinene, angolske Jonas Savimbi og Viktor Janukovitsj.

Han har også bakgrunn som politisk rådgiver for en rekke amerikanske toppolitikere: Gerald Ford, Ronald Reagan, Bob Dole, John McCain, og både far og sønn Bush.

«DERE HAR INGEN JOBBER»: Donald Trump henvender seg til «hver eneste afroamerikaner i landet» under denne talen i Dimondale, Michigan. Video: CNN. Vis mer