RASER: Talsperson i våpenorganisasjonen NRA, Dana Loesch, raser mot Trump-motstandere i en fersk kampanjevideo. Video: NRA Vis mer

Våpen i USA:

Trumps våpendragere med tung skyts: - Det mest hensynsløse angrepet på en president

NRA med tordentale mot Trump-motstandere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump har tidligere hevdet at han er utsatt for den største heksejakta i amerikansk politisk historie.

Nå får presidenten støtte fra våpenlobbyisten National Rifle Association (NRA).

I en video postet på organisasjonens Twitter-konto hevder talsperson Dana Loesch at vi bevitner «det mest hensynsløse angrepet på en president, hans velgere og det frie systemet som gjorde det mulig, i amerikansk historie.»

- Tror at vi er dumme

Loesch fortsetter tordentalen med å beskylde det hun omtaler som «sabotører» for å målrettet sabotere for Trump-administrasjonen med lekkasjer.

- Det kommer fra høyeste hold i myndighetene, deres medier, universiteter og millionærer, og deres hatefulle motstand mot hans legitimitet er en fornærmelse mot oss alle, fortsetter Loesch i videoen.

Og legger til:

- Den ultimate fornærmelsen er at de tror at vi er så dumme at vi lar dem komme unna med det.

Se hele videoen øverst i saken.

Vekker reaksjoner

Videoen har vekket sterke reaksjoner på Twitter.

- Hvilke vrangforestillinger har du? Lincoln og JFK ble drept, sier en for å motbevise at «heksejakta» mot Trump er historisk.

Andre trekker paralleller mellom videoen og sovjetisk propaganda, og hevder at Putin ville vært fornøyd.

Trump til NRA: - Dere har en venn i Det hvite hus

NRA er en sterk lobbyist, og har i mange år spyttet penger inn i politikeres valgkampanjer. Spesielt politikere på høyresida av politikken har nytt godt av lobbyistenes gavmildhet.

SKYTEVÅPEN: Oversikt over drap med bruk av skytevåpen per 1 million innbyggere. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet
SKYTEVÅPEN: Oversikt over drap med bruk av skytevåpen per 1 million innbyggere. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet Vis mer

Likevel er Donald Trump den første sittende presidenten siden Ronald Reagan som har talt til NRA. Under en konferanse i regi av organisasjonen sa Trump i april at han vil beskytte retten enhver amerikaner har til å bære våpen.

- Det åtte år lange angrepet på deres rettigheter har kommet til en slutt, sa han videre, og henviste til sin forgjenger Barack Obama.

- Dere har nå en ekte venn og forkjemper i Det hvite hus, fortsatte presidenten.

NRA ble opprettet i New York i 1871. Organisasjonens primæroppgave er å forsvare den grunnlovsgitte retten til å bære og eie våpen. De oppgir selv at de har fem millioner medlemmer.

Flere og flere drept av skytevåpen

På ti år har USA opplevd sju av de elleve dødeligste skyteepisodene i historien. Samtidig er det blitt flere våpen enn mennesker i USA, ifølge Washington Post.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange som eier et våpen, men ifølge en undersøkelse gjort ved University of Chicago har rundt 31 prosent av amerikanere ett eller flere våpen i hjemmet. Dette tallet blir mindre for hvert år, men samtidig får de som allerede har våpen, flere våpen.

Hovedårsaken til at folk eier våpen i USA, er for egen beskyttelse. Likevel ble det i 2016 skutt og drept mer enn 40 mennesker hver dag i landet. Det er flere enn noen gang tidligere.

KRAFTIG ØKNING: De siste åra har det vært en kraftig økning i drap begått med skytevåpen i USA. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet
KRAFTIG ØKNING: De siste åra har det vært en kraftig økning i drap begått med skytevåpen i USA. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet Vis mer

Dette er noe av det som gjør at den amerikanske våpenlovgivningen er et betent tema på andre sida av Atlanterhavet. Hver gang det skjer en ny massakre, blir det satt spørsmålstegn ved om våpenloven skal strammes inn.

Den tidligere presidenten Barack Obama ble sett gråtende på talerstolen i Det hvite hus da han i 2016 igjen forsøkte å endre loven.

MASSESKYTING: I USA er det i gjennomsnitt mer enn én masseskyting hver dag. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet
MASSESKYTING: I USA er det i gjennomsnitt mer enn én masseskyting hver dag. Grafikk: Guro Flåten / Michael Söderqvist Waag / Dagbladet Vis mer

- Det må bli slutt på unnskyldningene, vi må ta til fornuft, sa han den gangen.

Ekspert: - Vil aldri skje

Trump har foreløpig ikke ville kjempe samme sak som forgjengeren.

Selv etter at 59 mennesker ble drept av Stephen Paddock i Las Vegas tidligere i oktober, har ikke presidenten tatt til orde for å endre på loven.

Jan Arild Snoen, journalist i tenketanken Minerva og USA-ekspert, har tidligere sagt til Dagbladet at det trolig aldri kommer til å skje at våpenlovgivningen i USA blir strammet inn - uansett hvor mange skyteepisoder det skjer i løpet av et år.

- De aller fleste mener at det er opplagt at innstramming vil redusere dødstallene, men det er ikke opplagt for en amerikaner. Halvparten av amerikanerne mener at de har rett til å bære våpen og sett fra det historiske perspektivet har de gjort det siden folk bosatte seg i USA. I tillegg finnes det få indikasjoner på at en innstramming vil hjelpe, sa Snoen til Dagbladet etter Las Vegas-massakren.

TOK TIL TÅRENE: USAs president Barack Obama gråt da han talte om behovet for strengere våpenlover i USA. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer