KOMMER MED PLATTFORM: Donald Trump presenterte klokka 20.00 i kveld sin sikkerhetspolitiske plattform. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB Scanpix
KOMMER MED PLATTFORM: Donald Trump presenterte klokka 20.00 i kveld sin sikkerhetspolitiske plattform. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB ScanpixVis mer

Trumps varsku til Xi og Putin: - Kommer til å kjempe som aldri før

USAs president understreket at han ikke har tenkt å tape kampen mot sine rivaler.

(Dagbladet): I dag la Donald Trump for første gang som president fram sin sikkerhetspolitiske plattform.

- Han har jobbet hvileløst for å sikre vårt lands sikkerhet, sa visepresident Mike Pence da han introduserte sin overordnede.

Trump entret salen til korpsmusikk og applaus, for å så rette fingeren mot et stort antall trusler mot USAs interesser. Dette ikke bare i form av åpenbare fiender som Iran og Nord-Korea, men også økonomiske og ideologiske konkurrenter.

- I nesten et år har jeg vært med på utforme dette dokumentet, og det tar sikte på å beskytte våre interesser, sa Trump om sin sikkerhetspolitiske plattform der både Russland og Kina beskrives som «utfordrere til amerikansk makt».

- Ønsker å utfordre våre verdier

Om disse to landene la Trump til følgende:

- De ønsker å utfordre våre verdier, vår innflytelse og vår rikdom. Vi skal forsøke å bygge et partnerskap med dem og andre, men på en måte som beskytter våre økonomiske interesser.

Før han tok opp dette temaet, gikk USAs president hardt ut mot sine forgjengere.

Disse maktet, ifølge Trump, ikke å stå opp for det amerikanske folket, noe som igjen førte til et tap av tillit.

Nå lover republikaneren å selv være langt tøffere mot USAs største rivaler.

- Vi kommer til å kjempe for USA, og vi kommer til å kjempe som aldri før.

- Amerikansk suksess må vinnes. Våre rivaler er tøffe og allsidige, de er bestemte. Men det er vi også. For å lykkes må vi samle all vår styrke, slo Trump fast.

Turbulent år

Framleggingen kommer etter et meget turbulent år.

Trump har kritisert landets viktigste allierte Nato og en rekke viktige handelspartnere og gjentatte ganger slaktet Nord-Korea.

Samtidig har han vist beundring for karakterer på den internasjonale fronten som Vladimir Putin, Xi Jinping og Recep Tayyip Erdogan.

Det er med andre ord ikke selvsagt hva Trump i kveld vil komme med, men en ting er klart: Til grunn for plattformen ligger hans politiske slagord «USA først».

Erklærer Kina som konkurrent

Nyhetsbyrået Reuters meldte tidligere i dag at Trump kommer til å erklære Kina som en «konkurrent». Presidenten vil kreve at Beijing øker presset på Nord-Korea og deres atomprogram og at giganten i øst endrer handelspraksis for å gjøre handelen mer fordelaktig for USA, ifølge kilder i det amerikanske regjeringsapparatet.

Kildene sier videre til avisa at strategien ikke vil være et forsøk på å holde Kina igjen, men heller å gi Kina et klart bilde av utfordringene landet står overfor.

«Kina og Russland utfordrer amerikansk makt, innflytelse og interesser samtidig som de forsøker å minske amerikansk sikkerhet og vekst. De er innstilt på å gjøre økonomien mindre fri og rettferdig og å utvide sine egne forsvar. Samtidig ønsker de å kontrollere informasjon og data for å undertrykke sine egne og utvide sin egen innflytelse», heter det i dokumentet, ifølge NBC.

Dette er ny tilnærming mot landet, og pekes på som den største forskjellen i Trumps politikk kontra hans forgjengere.

- Det er på høy tid at Vesten begynner å konsentrere seg om Kina. Det er de som vil bli viktig framover, mens Russland har nedadgående innflytelse, sier professor ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Iver B. Neumann, til Dagbladet.

- Gratulerer

Samtidig er han ikke like imponert over innholdet i utkastet som nå har kommet ut.

- Gratulerer med fokuset og ikke med vektingen. Her står USA overfor en opponent og konkurrent som er dynamisk og får ting til å skje. Det å begynne å skjelle dem ut er ikke den beste måten å begynne forholdet på. Trump har jo tidligere sagt at absolutt alt er Kinas skyld, og det er ganske kort. Samtidig hadde han et forholdsvis vellykket besøk dit, spesielt sett fra Kinas side, sier Neumann.

De fleste eksperter peker på Trumps tilnærming til Kina som det som skiller seg absolutt mest ut i forhold til tidligere presidenter. Sist gang en sikkerhetspolitisk plattform ble lagt fram, kom fra Barack Obama i 2015.

- Den største forskjellen med Trumps politikk er at dette er startskuddet for en rekke tiltak de vil gjøre overfor Kina. De har signalisert dette siden Trumps Asia-tur, og dette er det viktigste fra plattformen, sier tidligere sikkerhetsrådgiver for George W. Bush, Michael Allen, til NBC.

Fjerner klimatrusselen

Før helga kom det også fram at Trump i sin tale trolig vil fjerne klimaendringer som en sikkerhetstrussel for USA. Det var Barack Obama som innførte klimaendringer som en reell trussel for nasjonens sikkerhet. Nettstedet The Federalist meldte om endringene fredag, basert på kilder med kjennskap til dokumentene som blir lagt fram i kveld.

Der understrekes det at Trump-administrasjonen mener energisikkerhet, økonomisk utvikling og beskyttelse av miljøet må balanseres.

Trump har gjentatte ganger understreket at han mener nasjonens sikkerhet og økonomisk vekst må prioriteres over klimaendringer, og har blant annet antydet at klimaendringer er oppfunnet av kineserne for å hindre USAs konkurransekraft og økonomiske vekst.

Ifølge Reuters vil Trump også legge vekt på behovet for å styrke USAs militære, konfrontere militante islamister og omstrukturering av handelspolitikken for å gjøre USA mer konkurransedyktige.