Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk ekspert frykter at Trump-utnevnelse kan gi krig i Venezuela

Trumps Venezuela-utsending har ei mørk fortid: - Livsfarlig, sier norsk ekspert

- Den eneste logiske følgen av dette er en eller annen form for militær intervensjon.

- VAR RASENDE: - Jeg har selv intervjuet Elliott Abrams, og han var rasende på Norge for at vi ikke støttet USAs krigslinje i Mellom-Amerika. Og denne mannen har altså USAs aller mest konservative krefter satt inn for å redde demokratiet i Venezuela, sier latinamerikaeksperten Vegard Bye om Trumps nyutnevnte Venezuela-utsending Elliott Abrams. Foto: NTB Scanpix
- VAR RASENDE: - Jeg har selv intervjuet Elliott Abrams, og han var rasende på Norge for at vi ikke støttet USAs krigslinje i Mellom-Amerika. Og denne mannen har altså USAs aller mest konservative krefter satt inn for å redde demokratiet i Venezuela, sier latinamerikaeksperten Vegard Bye om Trumps nyutnevnte Venezuela-utsending Elliott Abrams. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trumps utnevnelse av hauken Elliott Abrams til spesialutsending for Venezuela skaper frykt for at landets krise kan spinne ut av kontroll.

- Det lager en direkte kobling til USAs mørke historie som en supermakt som er villig til å bruke alle midler for å få det som de vil, sier Vegard Bye til Dagbladet.

Han er forfatter og ekspert på Latin-Amerika, og en av dem i Norge som kjenner Elliott Abrams fortid best.

- Livsfarlig

Bye, som selv intervjuet Abrams i forbindelse med boka «Forbuden fred» (1990), frykter at linja han står for vil utradere de siste restene av Venezuelas økonomi, og føre til borgerkrig eller en militærintervensjon fra USA.

- Det er livsfarlig, sier Bye om utnevnelsen av Abrams.

- Den eneste logiske følgen av dette er en eller annen form for militær intervensjon. Gjennom et langt liv som politiker har han vist at han er totalt uten interesse for folkeviljen i andre land, sier Bye.

Ifølge NTB har Abrams tjenestegjort i flere republikanske administrasjoner siden Ronald Reagan og var en av hovedarkitektene bak politikken overfor Mellom-Amerika under både Reagan og George H.W. Bush.

VENEZUELA-SAMTALER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide hadde søndag samtaler med både Venezuelas selvutnevnte president Juan Guaidó og president Nicolas Maduros utenriksminister Jorge Arreaza. Foto: NTB Scanpix/Lise Åserud
VENEZUELA-SAMTALER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide hadde søndag samtaler med både Venezuelas selvutnevnte president Juan Guaidó og president Nicolas Maduros utenriksminister Jorge Arreaza. Foto: NTB Scanpix/Lise Åserud Vis mer

NTB skriver at han i 1991 ble dømt for å holde tilbake informasjon fra Kongressen under etterforskningen av Iran-contra-affæren, men at han senere ble benådet.

Under George W. Bush hadde han blant annet ansvar for Midtøsten-politikken.

- Ingen framtid

«Tragedie», er et ord Vegard Bye bruker om Abrams utnevnelse, før han skynder seg å si at den hovedansvarlige for Venezuelas krise er president Nicolas Maduro.

- Maduro har ingen framtid. Han har gjort det mulig for USA å ta denne rollen og få Vest-Europa og Latin-Amerika med seg. Det er den første tragedien, begynner Bye.

Etter at Maduro i 2013 tok over som president etter den karismatiske Hugo Chávez (1954-2013), har motsetningene eskalert, i takt med Maduros stadig mer brutale overkjøring av opposisjonen.

Nå er det oljerike landet i full oppløsning, og økonomien i fritt fall.

- Den andre tragedien er at EU-landene og Norge lar USA få styre dette - et USA representert ved ekstreme hauker og kaldkrigere. Dette er en gjentakelse av USAs intervensjonspolitikk i Latin-Amerika. Og Europa lar det skje!, sier en opprørt Bye.

- Snakk med Mexico

Han har merket seg at Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide søndag har samtalt med både den selvutnevnte presidenten Juan Guaidó og Maduros utenriksminister Jorge Arreaza.

- Det er mitt håp at det skal være mulig for partene å finne en politisk løsning som inkluderer utlysning av nye valg og at man unngår en eskalering av konflikten. Norge er villig til å bidra til en slik politisk løsning, dersom og når partene måtte ønske det, sier hun til NTB.

Bye oppfordrer henne til å koordinere seg med Mexicos venstreorienterte president Andrés Manuel López Obrador, «og ikke underordne seg USAs intervensjonsplan».

- Han er den eneste som kan snakke Maduro til fornuft, sier Bye, som mener Norge dessuten bør engasjere seg i en storstilt humanitær hjelpeorganisasjon for Venezuela.

- Lar USA styre

Bye er overbevist om at USA drev et spill i kulissene før Juan Guaidó med sin posisjon som nasjonalforsamlingens president utropte seg selv til Venezuelas president.

- EN TRAGEDIE: Det mener Latinamerika-ekspert Vegard Bye (bildet) om utnevnelsen av Elliott Abrams til Venezuela-utsending. Foto: Scanteam
- EN TRAGEDIE: Det mener Latinamerika-ekspert Vegard Bye (bildet) om utnevnelsen av Elliott Abrams til Venezuela-utsending. Foto: Scanteam Vis mer

Det begrunner han med at det bare gikk et par timer før den nye presidenten var anerkjent av USA - og deretter raskt fikk følge av land som Colombia - uten at Nicolas Maduro har noen som helst planer om å gå av.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sa lørdag ifølge NTB at EU vil anerkjenne Guaidó som president i Venezuela dersom Maduros regjering ikke erklærer nyvalg innen åtte dager.

Ifølge Bye ser det ut til at EU og Vest-Europa har gått bort fra sin forhandlingslinje, og i stedet lar USA lede an med sin støtte til Guaidós konfrontasjonslinje.

- Nå virker det som man har latt USA ta styringen over det hele, representert av ingen andre enn Abrams. Det er en tragedie, gjentar Bye.

Mørk fortid

Det han frykter nå, er en repetisjon av USAs spesialøvelse i en rekke land i Latin-Amerika det siste hundreåret: Direkte eller indirekte militær inngripen.

Det var det som skjedde da Elliott Abrams først fikk et rykte som en kompromissløs hauk.

Han var en hovedmann da USA på 1980-tallet i all hemmelighet solgte våpen til erkefienden Iran og brukte pengene til å finansiere Contras-geriljaen som sloss for å styrte Nicaraguas valgte regjering.

Slik bidro han til en nesten ti år lang borgerkrig, og til en av tiårets største skandaler i USA. I 1987 fikk Costa Ricas president Oscar Arias Nobels fredspris, blant annet for sin innsats for å få slutt på denne krigen.

- Jeg har selv intervjuet Elliott Abrams, og han var rasende på Norge for at vi ikke støttet USAs krigslinje i Mellom-Amerika. Og denne mannen har altså USAs aller mest konservative krefter satt inn for å redde demokratiet i Venezuela. Det er dypt tragisk, sier Bye, som i lange perioder på 1980-tallet oppholdt seg i Mellom-Amerika som forsker, forfatter og journalist for blant annet Dagbladet.

Fare for krig

Bye tror en oljeboikott fra USA nå er svært sannsynlig .

- Det vil være det siste bidraget til å ta livet av Venezuelas økonomi, sier han. Med en oljeboikott sier Bye at hæren vil miste store korrupsjonsinntekter, noe han tror kan føre til store interne motsetninger mellom dem som først og fremst vil ha slutt på boikotten, og dem som er lojale mot president Maduro.

- Da kan vi risikere en borgerkrig, sier Bye, som finner det så å si utelukket at president Nicolas Maduro vil trekke seg som president.

- Hvis han har hæren med seg, innebærer det i siste instans en fare for en militær konflikt med USA, sier Vegard Bye.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!