Norsk ekspert frykter at Trump-utnevnelse kan gi krig i Venezuela

Trumps Venezuela-utsending har ei mørk fortid: - Livsfarlig, sier norsk ekspert

- Den eneste logiske følgen av dette er en eller annen form for militær intervensjon.

- VAR RASENDE: - Jeg har selv intervjuet Elliott Abrams, og han var rasende på Norge for at vi ikke støttet USAs krigslinje i Mellom-Amerika. Og denne mannen har altså USAs aller mest konservative krefter satt inn for å redde demokratiet i Venezuela, sier latinamerikaeksperten Vegard Bye om Trumps nyutnevnte Venezuela-utsending Elliott Abrams. Foto: NTB Scanpix
- VAR RASENDE: - Jeg har selv intervjuet Elliott Abrams, og han var rasende på Norge for at vi ikke støttet USAs krigslinje i Mellom-Amerika. Og denne mannen har altså USAs aller mest konservative krefter satt inn for å redde demokratiet i Venezuela, sier latinamerikaeksperten Vegard Bye om Trumps nyutnevnte Venezuela-utsending Elliott Abrams. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

President Donald Trumps utnevnelse av hauken Elliott Abrams til spesialutsending for Venezuela skaper frykt for at landets krise kan spinne ut av kontroll.

- Det lager en direkte kobling til USAs mørke historie som en supermakt som er villig til å bruke alle midler for å få det som de vil, sier Vegard Bye til Dagbladet.

Han er forfatter og ekspert på Latin-Amerika, og en av dem i Norge som kjenner Elliott Abrams fortid best.

- Livsfarlig

Bye, som selv intervjuet Abrams i forbindelse med boka «Forbuden fred» (1990), frykter at linja han står for vil utradere de siste restene av Venezuelas økonomi, og føre til borgerkrig eller en militærintervensjon fra USA.

- Det er livsfarlig, sier Bye om utnevnelsen av Abrams.

- Den eneste logiske følgen av dette er en eller annen form for militær intervensjon. Gjennom et langt liv som politiker har han vist at han er totalt uten interesse for folkeviljen i andre land, sier Bye.

Ifølge NTB har Abrams tjenestegjort i flere republikanske administrasjoner siden Ronald Reagan og var en av hovedarkitektene bak politikken overfor Mellom-Amerika under både Reagan og George H.W. Bush.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer