TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Paul Manafort og Michael Cohen:

Trumps venner i trøbbel: - En hekse­jakt og en skam

En av Trumps nærmeste ble tirsdag kveld kjent skyldig i svindel, mens en annen erklærer seg skyldig i det samme.

Det stormer rundt Donald Trump: Nesten samtidig som Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort ble kjent skyldig på åtte av 18 tiltalepunkter, erklærte Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, seg skyldig i svindel.

Alle øyne var rettet mot presidenten da han i natt talte på det planlagte folkemøte i West Virginia. Men Trump ungikk å nevne Manafort og Cohen.

Hendelsene kommer som en følge av Russland-etterforskningen, som ledes av spesialetterforsker Robert Mueller.

- Veldig trist

Presidenten har avvist enhver anklage om samarbeid med Russland under valgkampen i 2016, og ved flere tilfeller omtalt etterforskningen som en heksejakt.

Da Trump gikk av flyet i West Virginia like før midnatt, gjentok han seg selv.

- Paul Manafort er en bra mann. Han jobbet med Ronald Reagan og visepresident Bob Dole. Han var med mange forskjellige folk opp gjennom åra. Jeg føler meg veldig lei meg for det, sa Trump til de frammøtte reporterne og fulgte opp:

- Dette er en heksejakt og en skam. Det er en veldig trist ting som har skjedd, dette har ikke noe å gjøre med Russland-sammensvergelsen.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

Manafort-saken

En av Manaforts forsvarere, Kevin Downing, uttalte at hans klient er skuffet over å ha blitt funnet skyldig og nå vil vurdere sine muligheter.

Rettsavgjørelsen gjelder bare den første rettssaken mot Manafort, som hovedsakelig dreier seg om at Manafort skal ha unndratt skatt på penger han tjente på oppdrag fra russiskvennlige politikere i Ukraina.

Manafort er den første til å møte i retten som en følge av Russland-etterforskningen.

Neste rettssak mot Manafort, som vil gå dypere inn på hans bånd til Russland, er forventet å starte i september.

Cohen-saken

Det er imidlertid Cohens avgjørelse om å erklære seg skyldig i blant annet ulovlig valgkampfinansiering, som skapte de største reaksjonene.

Det antas å dreie seg om Cohens rolle i utbetaling av såkalte «hysjpenger» til kvinner som hevder å ha hatt sex med presidenten.

Dette kommer fram i en avtale med påtalemyndigheten, hvor Cohen ikke nevner hvilken presidentkandidat det er snakk om, eller hvem som utbetalingene skal ha gått til.

Men det er likevel mye som tyder på at kandidaten er Donald Trump og at utbetalingene ble gjort til Stormy Daniels og Karen McDougal.

I avtalen hevder Cohen at det hele skjedde «i samarbeid med - og i regi av - en kandidat til føderal embete», ifølge AP.

Trumps tidligere svar

Tirsdagens anklager står i sterk kontrast til hva Trump har uttalt tidligere.

I april i år ble Donald Trump spurt om han kjente til Michael Cohens utbetaling på 130 000 dollar til Stormy Daniels. Og da nektet han for at han gjorde det, og svarte slik:

- Dere må spørre Michael Cohen. Michael er min advokat. Dere må spørre Michael.

Det er imidlertid ukjent om Michael Cohen ønsker å samarbeide med spesialetterforsker Mueller.