- Trumps verste fiende

Senator Lisa Murkowski havnet i unåde hos sine egne lokale partifeller da hun stemte for å felle Donald Trump i riksretten. Nå erklærer Trump offisielt sin støtte til hennes omstridte utfordrer.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag erklærte tidligere president Donald Trump offisielt sin støtte til kandidat Kelly Tshibaka, som utfordrer Alaskas sittende senator, republikaneren Lisa Murkowski, i mellomvalget i 2022. Det melder blant andre The New York Times.

- Murkowski må vekk! kvitterer Trump i en uttalelse gjengitt av flere amerikanske medier.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

Murkowski havnet i hardt vær innad i det republikanske parti da hun tidligere i år ble en av sju republikanere som stemte for å felle Trump i riksrett - sammen med blant andre Utah-senator Mitt Romney.

Blant disse sju er imidlertid Murkowski den eneste som står overfor et gjenvalg neste år, ifølge Forbes.

Sikter på gjenvalg

Murkowski har representert Alaska i Senatet siden 2002, og tar nå sikte på en fjerde periode, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge The New York Times ble hun utnevnt av sin egen far, Frank Murkowski, som selv representerte delstaten i Senatet i 22 år.

Murkowski mangler støtte i Det republikanske partiet i Alaska, som offentlig har uttalt at de ønsker en utfordrer velkommen.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

Den nasjonale republikanske senatorkomiteen stiller seg imidlertid bak den sittende senatoren.

Tshibaka sparket i gang kampanjen sin i mars, og fratrådte samtidig sin stilling som leder for Alaskas administrasjonsavdeling.

På kampanjens lønningsliste har Tshibaka blant andre med seg Trumps tidligere kampanjetalsperson Tim Murtaugh, samt Trump-rådgiverne Bill Stepien og Justin Clark, ifølge The New York Times.

SITTENDE SENATOR: Lisa Murkowski under en høring i Senatet 17. juni. Foto: Evelyn Hockstein-Pool / Getty Images / AFP / NTB
SITTENDE SENATOR: Lisa Murkowski under en høring i Senatet 17. juni. Foto: Evelyn Hockstein-Pool / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

Det er første gang Trump offentlig støtter en republikaner som utfordrer et medlem av sitt eget parti, ifølge Politico.

Trump, som fremdeles nyter betydelig innflytelse innad i Det republikanske parti, beskriver Tshibaka som «MAGA hele veien», en henvisning til sitt eget slagord, «Make America Great Again».

- Kelly Tshibaka er kandidaten som kan slå Murkowski - og det kommer hun til å gjøre. Hun er en «fighter» som står for Alaskas verdier og for «America First», skriver Trump i sin offisielle støtteerklæring.

NOK ER NOK: Fox News-programleder Laura Ingraham, har framstått som en varm forsvarer og tilhenger av Donald Trump i lang tid. Her får hun nok av ekspresidenten. Video: Fox News. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Verste fiende

Ifølge CNN-kommentator Chris Cillizza det liten tvil om hva uttalelsen betyr:

- Og med det ble Murkowski offisielt Trumps verste fiende - og den tidligere presidenten (og fremdeles den mektigste figuren i Det republikanske parti) har satt seg i direkte konflikt med minoritetsleder Mitch McConnell i Senatet, som støtter gjenvalg av Murkowski, skriver han.

Trumps motstand mot Murkowski er på ingen måte ny.

- Jeg vil ikke under noen omstendighet støtte den mislykkede kandidaten Lisa Murkowski fra den store delstaten Alaska. Hun representerer delstaten sin dårlig, og landet sitt enda verre. Jeg vet ikke hvor andre kommer til å være neste år, men jeg vet hvor jeg skal være - i Alaska, hvor jeg vil drive kampanje mot en illojal og svært dårlig senator, sa han i en uttalelse til Politico i mars.

UTFORDRER: Kelly Tshibaka utfordrer sittende Alaska-senator Lisa Murkowski i mellomvalget i 2022. Foto: Becky Bohrer / AP Photo / NTB
UTFORDRER: Kelly Tshibaka utfordrer sittende Alaska-senator Lisa Murkowski i mellomvalget i 2022. Foto: Becky Bohrer / AP Photo / NTB Vis mer

Støttet utskjelt praksis

Tshibaka er en omstridt figur, og har blant annet gitt sin uttalte støtte til den svært kontroversielle praksisen som er konverteringsterapi for homofile. Hun har også fremmet påstander om valgfusk i fjorårets presidentvalg.

- På dette tidspunktet er valget offisielt (og juridisk) uavklart, skrev hun i en kronikk i lokalavisa Must Read Alaska fire dager etter at Joe Biden ble utnevnt som USAs 46. president.

I april forsvarte hun uttalelsene overfor CNN, og sa til kanalen at «anklager om stemmefusk bør etterforsker og undersøkes fullstendig.»

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Det foreligger ingen bevis for at valgfusk i større omfang fant sted under valget.

I april gikk CNN gjennom en rekke av Tshibakas gamle artikler, samt innlegg hun skrev på en blogg med religiøst tilsnitt i perioden 2007 til 2017.

I en artikkel først publisert i studenttidsskriftet The Hardvard Law Record i 2001 skrev Tshibaka, under døpenavnet Kelly Hartline, at homofile kan «arbeide seg gjennom» og «komme seg ut av homoseksualiteten», og oppfordret homofile til å «ikke la seg styre av «en-gang-homofil-alltid-homofil-retorikken» som brukes til å fremme politiske agendaer».

Raste mot «Twilight»

Ifølge den samme gjennomgangen har hun også gjort seg bemerket som en uttalt kritiker av forfatter Stephenie Meyers romanserie «Twilight», og filmene basert på bøkene.

Tshibaka skal ha knyttet den ekstremt populære serien om vampyren Edward Cullen og kjæresten Bella Swan direkte til den kristne satan.

Bøkene og filmene, skal hun ha skrevet, var «onde, og vi bør ikke lese eller se dem».

RIVES: Trump Plaza Casino i Atlantic City ble revet etter å ha gått konkurs i 2014. En annen investor kjøpte bygget i 2016. Se sprengingen her. Video: AP Vis mer

- Ikke la dere lure: «Twilight» er et perfekt eksempel på hvordan fienden vrir, perverterer og latterliggjør Guds skaperverk. Dette er hans modus operandi. Dette er slik han arbeider, skal hun blant annet ha skrevet.

I 2013 skal hun ha gitt et generelt råd om å unngå medieprodukter som «inneholder, fokuserer på eller glorifiserer ting som magi, heksekunst, vampyrer og det okkulte».

Den kommende valgthrilleren i Alaska skrus ekstra til som følge av nylige endringer i delstatens valglovgivning. Fire kandidater - uavhengig av partitilhørighet - vil gå videre fra ett åpent primærvalg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer