Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og riksrett

Trumps ville dager: - På sitt drøyeste

Slik er presidentens strategi for å vinne en eventuell riksrettssak.

PRESS: Donald Trump er i hardt vær for tiden, og det virker som om det går ut over hans motstandere. Reporter: Christian Wehus. Video: CNN. Vis mer

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): - Han sier at varsleren er en spion, og at man i gamle dager henrettet spioner. Han sier at Adam Schiff, leder i etterretningskomiteen, er en landsforræder. Og han sier at Joe Biden og sønnen Hunter Biden er hardbarkede kriminelle. Han er på sitt aller drøyeste nå.

Det sier politisk kommentator og USA-ekspert Eirik Bergesen om Trumps utspill de siste dagene.

24. september ble det kjent at Det demokratiske partiet innleder en formell gransking som kan ende med at president Donald Trump stilles for riksrett.

Bergesen tror Trumps strategi kan sikre ham en ny periode som president, og frifinnelse i en eventuell riksrettssak.

RIKSRETT: Demokratene begynner prosessen for å stille USAs president Donald Trump for riksrett. Video: Dagbladet Vis mer

Angrep

Lørdag gikk også Trump til et voldsomt verbalt angrep på senator Mitt Romney, som er en av svært få republikanere som offentlig har kritisert presidenten.

- Mitt Romney visste aldri hvordan han skulle vinne. Han er en pompøs «drittsekk» som har slåss mot meg siden begynnelsen, bortsett fra da han tigget om å få en støtteerklæring til senatsvalgkampen sin (jeg ga det til ham), og da han tigget om å få bli utenriksminister (jeg ga det ikke til ham). Han er så dårlig for republikanerne, skriver presidenten om Republikanernes presidentkandidat i 2012 på Twitter.

De fleste andre republikanerne har forholdt seg tause eller latt være å kritisere presidenten. Romney sendte imidlertid ut en pressemelding fredag.

- Etter alle solemerker er presidentens skamløse forespørsel uten presedens til Kina og Ukraina om å etterforske Joe Biden gal og forferdelig. Når den eneste amerikanske statsborgeren president Trump trekker fram for en etterforskning i Kina er hans politiske motstander midt i en demokratisk nominasjonsprosess, er det ikke lett å være godtroende til at dette er noe annet en politisk motivert, sa Romney, ifølge CNN.

Dette er saken

Kjernen i riksrettsgranskingen er den såkalte Ukraina-saken, som ble utløst av et varsel fra en anonym etterretningskilde.

24. juli skal Donald Trump i en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ha forsøkt å presse Zelenskyj til å etterforske Hunter Biden.

Hunter er sønnen til Trumps politiske rival, den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden, og satt i styret til et korrupsjonsanklaget ukrainsk gasselskap.

Demokratene hevder hardnakket at presidenten forsøkte å legge press på Ukraina ved å holde tilbake 3,6 milliarder i militær og annen bistand.

I varselet anklages Det hvite hus for å ha forsøkt å holde telefonsamtalen skjult for offentligheten.

Natt til lørdag ble det kjent at riksrettsetterforskningen har stevnet ansatte i Det hvite hus og bedt om dokumenter i saken.

Dersom Trump faktisk blir stilt for riksrett, kan han bli avsatt som president ved to tredelers flertall i Senatet.

Da det for øyeblikket er Republikanerne som har flertall i Senatet, fordrer det at Trumps egne partifeller går inn for å dømme ham.

Trump hevder imidlertid at han er offer for en heksejakt, og at han ikke har gjort noe galt, skriver BBC.

Konspirasjon og «double down»

- Trump kjører offerrollen, sier Eirik Bergesen om Trumps strategi knyttet til Ukraina-saken.

Bergesen forteller at Trump blant annet har sendt en del videokampanjer på amerikansk TV, der han sier at demokratene har byttet ut én konspirasjon med en annen: Russland har blitt erstattet med Ukraina.

- Det er effektivt. Jeg tror mange av hans kjernevelgere vil kjøpe det.

En annen strategi Trump kjører er såkalt «double down», ifølge USA-eksperten.

- Når han blir kritisert for noe, så gjentar han det, bare enda sterkere. Hunter Biden har hatt forretningsvirksomhet i både Ukraina og Kina, og i går sa Trump at han vurderer å spørre Kina om de kan finne dritt på Hunter Biden, sier Bergesen.

- Han prøver å si at Biden er korrupt. Det er feil, selvfølgelig. Man har ikke funnet bevis på at det har skjedd noe galt eller ulovlig når det gjelder Biden junior og senior.

Korrupt-stempel

Noe som leder oss over i det tredje grepet fra Trumps hånd, nemlig å dra andre ned i søla sammen med seg:

- Det var akkurat det han gjorde med Hillary Clinton. Han insinuerte hele tiden at hun var korrupt. Det var ganske effektivt.

Nå gjør presidenten det samme med motstandere som Joe Biden, Adam Schiff og varsleren, mener Bergesen.

Han legger til at en fjerde strategi er å ytre seg uten å underbygge påstander med bevis.

- Han kommer med en overdrivelse, med en kjerne av sannhet. Eller, som kritikerne hans mener: løgner, med en kjerne av sannhet.

OFFENTLIGGJORT: Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, er offentliggjort. Skjermdump: Det hvite hus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Negativt for Biden

USA-eksperten tror at Ukraina-saken styrker Trumps sjanser i kampen om neste presidentperiode.

- Han får et perfekt argument mot Joe Biden. Nå som riksrettsprosessen fortsetter, vil det være masse fokus på Biden og sønnen på en negativ måte, sier kommentatoren.

- Om ikke Trump taper presidentvalget på dette, så vil Biden kunne tape presidentvalget på dette. Vi ser på meningsmålingene at Elizabeth Warren er i ferd med å ta Biden igjen.

At Warren er jusprofessor på Harvard med korrupsjon som spesialitet, svekker Bidens kandidatur ytterligere, mener Bergesen.

FERSKET: President Donald Trump går til full konfrontasjon med leder av etteretningskomitéen i representantenes hus, Adam Schiff. Video: CNN/AP/NTB Scanpix Vis mer

Slik kan Demokratene ta grep

Bergesen tror sjansene er små for at Republikanerne vender seg mot stemme-gullkalven sin i en eventuell riksrettssak.

- Trump har gitt dem makten, og de vil ikke gi fra seg den makten uten videre. For det andre er de veldig oppmerksomme på at velgerne valgte Trump, ikke Det republikanske partiet, ved forrige valg.

Det er likevel ikke umulig at Trump blir avsatt som resultat av en riksrettssak. Det fordrer imidlertid én ting, mener Bergesen:

- Hvis man klarer å få tydelig fram at dette er en udemokratisk politisk leder, da kan republikanerne snu.

- Jeg tror og mener strategien burde være helhetsbildet. Mueller-rapporten og riksrettssak-prosessen viser at Trump er villig til å bryte demokratiske spilleregler for å sitte ved makten.

Demokratene gjør lurt å framheve presidentens egoistiske drivkraft:

- Han tyr til løgn, og gjør det ikke for å styrke partiet eller landet, men for å styrke seg selv. Det hadde vært annerledes om han ba Ukraina om en tjeneste som hadde med den amerikanske nasjonen å gjøre, sier Bergesen.

- Når det er Donald Trump personlig som tjener på det, blir det annerledes.

- Utrolig skummelt

Bergesen har fulgt amerikansk politikk i en årrekke, og er ikke nådig i sin dom over den amerikanske presidenten:

- Trump er en pyroman som velgerne hans ansatte for å brenne ned huset. Så mye hatet de det politiske systemet. Republikanerne tenkte nok at «her får vi en branntomt vi kan bygge noe spennende på», men nå står hele nabolaget i fyr og flamme. Han kommer ikke til å gå stille ut, men vil sørge for at alt brenner.

USA-eksperten beskriver Trump som «ahistorisk».

- Vi som jobber med å kommentere og skrive om dette her, er jo nøytrale i utgangspunktet. Men Trump har fått flertallet av republikanske velgere til å mene at media er en samfunnsfiende. Det er utrolig skummelt, sier Bergesen.

- Måten han bryter de demokratiske institusjonene på, kan man ikke være nøytral overfor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling