USA-valg 2016

Trumps visepresident sa at abortloven skulle sendes til «historiens skraphaug»

Nå donerer tusenvis penger i hans navn.

PRO-LIFE: Donald Trumps visepresident Mike Pence, har flere ganger uttalt at han er mot abort. Nå får han haugevis av takkekort fra Planned Parenthood. Foto: Xinhua / sipausa
PRO-LIFE: Donald Trumps visepresident Mike Pence, har flere ganger uttalt at han er mot abort. Nå får han haugevis av takkekort fra Planned Parenthood. Foto: Xinhua / sipausaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske abortdebatten kan overordnet sett deles inn i to leirer: De som er pro-life og de som er pro-choice.

Donald Trumps visepresident Mike Pence tilhører førstnevnte.

Washington Post skriver at Pence i 2011, som medlem av kongressen, uttalte at han ønsket å fjerne støtten til Planned Parenthood, fordi de tilbyr kvinner å ta abort.

Under presidentvalgkampen uttalte Pence at han ville sørge for at loven som tillater kvinner å ta abort i USA, skulle sendes til «historiens skraphaug, der den hører hjemme», skriver Independent.

Det har fått flere amerikanske kvinner til å rase.

Donerer penger i Pences navn

Allerede i 2011, da Pence for første gang gikk hardt ut mot organisasjonen, startet folk å donere penger i hans navn.

DETTE PRIORITERTER HAN: Da den kommende presidenten, Donald Trump, besøkte Det hvite hus dagen etter valget, fikk han spørsmål om hva han vil prioritere først som president. Her er svaret. Video: CNN Vis mer

Og kampanjen har tatt seg opp i løpet av den siste uka, fordi stadig flere har oppfordret til å donere penger i Mike Pences navn.

Ifølge Independent har Planned Parenthood opplevd en økning på 80 000 donasjoner etter at Donald Trump gikk seirende ut av presidentvalget.

For hver donasjon som gjøres i Pences navn, med den rette adressen, vil han motta et takkekort fra organisasjonen.

En av de strengeste abortlovene

«Det er mulig Trump sprenger verden, men Pence vil stille klokka tilbake til 1954», skrev frilansjournalist og forfatter Jerry Bowles i et innlegg publisert hos Huffington Post i mars i år.

Blant flere ulike temaer, som homofiles rettigheter, menneskerettigheter og behandling av innvandrere, skriver Bowles også om Pences syn på abort.

«Som guvernør i Indiana skrev Pence under på den mest restriktive abortloven i USA, som forbød abort til og med i tilfeller hvor fosteret har 'genetiske avvik' og ønsket å holde legene ansvarlige dersom de med viten og vilje utførte inngrepet. Loven krevde også at fostere som ble abortert skulle begraves eller kremeres. Etter at høyesterett kom med en domsavgjørelse i en abortsak i juni, forhindret en offentlig dommer at loven ble godkjent».

Ifølge The Telegraph har Indiana likevel en av landets strengeste abortlover, noe som har medført at over 60 prosent av kvinnene i delstaten ikke har tilgang til en abortklinikk.

Donerer penger i Pences navn

Onsdag forrige uke, samme dag som det ble kjent at Donald Trump hadde gått seirende ut av det amerikanske presidentvalget, publiserte Planned Parenthood følgende uttalelse på hjemmesidene sine:

«Planned Parenthood har eksistert i 100 år, og en ting er sikkert: Vi kommer aldri til å gi oss og vi kommer aldri til å stoppe å kjempe for at Planned Parenthoods pasienter får tilgang på den behandlingen de trenger, folk som kommer fra miljøer som trenger vår støtte i den nye hverdagen - innvandrere, mennesker med en annen hudfarge, LHBT-samfunnet, religiøse mennesker og flere. Helseomsorg burde ikke være politisk betinget. Hver moren våkner våre ansatte og åpner døren for de som trenger dem, uavhengig av rase, religion, legning, kjønn, lønn eller hjemland. De gjør det i dag, de kommer til å gjøre det i morgen, de vil gjøre det hver eneste dag, akkurat slik som de har gjort i 100 år».

FRYKTER TRUMP: Modell og skuespiller, Emily Ratajkowski, har lenge kjempet for kvinners rettigheter. Et lettkledd bilde fra Instagram-profilen hennes blir tolket som et svar på Trumps eventuelle angrep på disse rettighetene. Video: Planned Parenthood Vis mer

Den frivillige organisasjonen har siden 1916 gitt kvinner behandling og tilbud hva gjelder reproduktiv helse. De mottar i dag støtte fra myndighetene til å utføre arbeidet sitt.