-Truse-beviset holder ikke

Forsvareren reagerer på drapdømtes voldtektsdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 44 år gammel mann ble i forrige uke dømt for å ha voldtatt en kvinne på Grefsenkollen i Oslo, i september 2002. Mannen sitter allerde i fengsel, etter å ha blitt dømt for drapet på sin egen kone som fant sted et år senere.

44-åringen, som opprinnelig er fra Kosvo, er den andre mannen som dømmes i voldtektssaken. En annen mann ble i 2005 frikjent i Borgarting lagmannsrett, etter at 44-åringens DNA matchet DNA-sporet funnet på åstedet.

Politiet hadde dermed tatt feil mann for voldtekten. Oslo tingrett dømte feil mann.

Advokat Jan Christian Kvanvik, 44-åringens forsvarer, mener retten nok  har vurdert bevisene feil. Han mener DNA-treffet ikke er nok til å dømme hans klient, som ikke erkjenner straffskyld i saken.

- Påtalemyndigheten har utfra en tilnærmet identisk bevissituasjon argumentert for skyld mot to ulike personer, sier han til Dagbladet.no. Dette stiller han seg undrende til.

Overfallsvoldtekten skjedde da kvinnen var på joggetur. En mann kom løpende og kastet seg over henne. Han truet henne på livet med en kniv og voldtok henne i skogen, ifølge dommen.

Rettens viktigste bevis har vært en truse funnet på åstedet, det var her DNA-sporene fra 44-åringen ble funnet. Trusen må «utvilsomt» tilhøre den dømte, slår retten fast.

- I den første rettssaken fant retten det lite sannsynlig at en gjerningsmann ville ha lagt igjen et slikt teknisk fellende bevis på åstedet, i saken mot min klient blir det brukt som fellende bevis.

Advokaten er også skeptisk til at politiet brukte så lang tid fra de ble fortalt om DNA-matchen til de konfronterte hans klient med funnet.

- De fikk vite om dette sommeren 2005, men min klient ble ikke avhørt om dette før i mars 2006. Det var unødvendig at dette skulle ta så lang tid.

44-åringen har ennå ikke bestemt seg for om han vil anke tingrettens dom. 

<B>FORSVARER</B>: Advokat Jan Christian Kvanvik forsvarer 44-åringen.