Truslene, flukten og veien mot et nytt liv

Norske Emmanuel (52) snakker ut om den dramatiske flukten etter borgerkrig og folkemord i Rwanda.

NYTT LIV: Norske Emmanuel Munyaruguru (52) klarte å flykte etter at borgerkrig og folkemord herjet i Rwanda, og har nå etablert seg i Tromsø. Foto: Lars Åke Andersen / Dagbladet.
NYTT LIV: Norske Emmanuel Munyaruguru (52) klarte å flykte etter at borgerkrig og folkemord herjet i Rwanda, og har nå etablert seg i Tromsø. Foto: Lars Åke Andersen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Borgerkrigen i Rwanda (1990-94) blusset opp etter at Rwandas president Juvénal Habyarimana ble drept i et attentat 6. april 1994. Nedskytingen av presidentflyet utløste de hendelser som er kjent som folkemordet i Rwanda.

Helvete var løs. Det var kaos i 100 dager.

Da presidentflyet ble skutt ned, jobbet Munyaruguru i forsvarsdepartementet i hovedstaden Kigali. Kona hans ble raskt evakuert da urolighetene brøt ut, mens Emmanuel selv holdt ut i Rwanda til begynnelsen av juli. Da måtte han flykte.

- Det er vanskelig å beskrive den flukten nå. Vi var i krig, sier Emmanuel Munyaruguru (52) til Dagbladet. - Vi flyktet gjennom jungelen. Ikke fordi vi ville, men fordi vi var tvunget, sier Munyaruguru. Han er nå lokalpolitiker for Arbeiderpartiet, prosjektleder i kommunen, selvstendig næringsdrivende og aktiv i den veldedige organisasjonen Terre de Paix Agakiza.

Beskyldninger Samtidig som krigen raste mellom regjeringsstyrkene og opprørshæren til Rwandisk Patriotisk Front (RPF), ble også deler av sivilbefolkningen engasjert i massakrer. Anslagsvis 800 000 mennesker ble drept. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer