Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truslene fortsetter etter masseslagsmålet

Janvali Sape (45) døde av skadene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): I 19-tida i går kveld møtte en slektning av den avdøde Javali Sape (45) sønnen til den siktede 41-åringen ved Lillestrøm togstasjon. Ifølge slektningen skal denne sønnen, som også ble pågrepet etter det voldelige oppgjøret, da ha sagt at familien var heldig som slapp unna med bare én.

Familien forteller at truslene i går kveld ble anmeldt til Lillestrøm politidistrikt.Seint i går kveld nektet politiets vaktleder å opplyse om hvorvidt en slik anmeldelse var inngitt.

Familiekonflikten mellom to afghanske familier på Romerike er ikke over. 23 personer ble pågrepet etter masseslagsmålet mellom familiene ved friluftsområdet Nebbursvollen i Lillestrøm lørdag kveld.

Advokat Abid Q. Raja, som er engasjert av avdødes familie, ser alvorlig på episoden.-  Hvis det stemmer at en person som har vært arrestert, har kommet med trusler etter at han har sluppet ut, så er det svært alvorlig. Politiet tar altfor lett på denne konflikten, sier Raja.

Kaotisk konflikt

Forsvareren til den siktede 41-åringen, Jan Schjatvet, hadde imidlertid ikke hørt noe om truslene på Lillestrøm togstasjon i går kveld.

-  Jeg kan verken avkrefte eller bekrefte dette. Men politiet har bekreftet at den siktedes familie har mottatt trusler fra avdødes familie, så i tilfelle kommer det trusler fra begge parter. Vi får ta dette med en klype salt inntil alle parter er avhørt, sier Schjatvet til Dagbladet.

Etterforskningsleder Bjørn Teigen sier at den siktedes familie har mottatt trusler.-  Jeg kan bekrefte at de har mottatt trusler over telefon, men jeg ønsker ikke å kommentere hvem disse er fra. Nå gjør vi det vi kan for å forhindre eventuelle hevnaksjoner.

TRUSLER:Mohebola Sape hevder familien hans er blitt truet etter masseslagsmålet. Foto: Bjørn Langsem
TRUSLER:Mohebola Sape hevder familien hans er blitt truet etter masseslagsmålet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det er uklart hva som var opptakten til masseslagsmålet der sønnene til avdøde og siktede var involvert. Partenes påstander står mot hverandre.

Den avdødes 17 år gamle sønn skal ha blitt kalt «homo».Norsk-afghaneren Janvali Sape skal ha blitt slått med balltre i hodet og døde på Ullevål universitetssykehus. En 41 år gammel familiefar ble i går varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøksforbud. Han er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Politiet sier det kan bli aktuelt å utvide siktelsen.

Varslet politiet

Dagbladet traff familien til den avdøde 45-åringen som er knust etter at de i går tok den tunge beslutningen om å skru av respiratoren som holdt ham i live. De sier at åttebarnsfaren var en fredelig mann som ville mekle.

-  Pappa var i militæret i Afghanistan i 16 år. Han hadde et godt hjerte. Vi kom ikke til Norge på grunn av fattigdom, men fordi han hadde sett nok dritt. Han ville bare ha fred og ro, sier 45-åringens eldste sønn Mohebola Sape (21).

Både fredag og lørdag oppsøkte ungdommer fra avdødes familie politiet og varslet om at de følte seg truet. Seinest klokka 13 lørdag formiddag fikk politiet en henvendelse.

-  Jeg fikk trusler over telefon og kontaktet politiet. Men ingenting ble gjort. Vi ble fullstendig neglisjert, sier Mohebola Sape. -  Vi ba guttene om å kontakte sin far for så å kunne levere en anmeldelse. Dette skjedde ikke, sier etterforskningsleder Bjørn Teigen som avviser at guttene ikke ble tatt alvorlig.

-  Vi er ikke enige i at de ikke ble trodd. De fikk beskjed om hvordan de burde forholde seg til situasjonen.

Bare noen få timer etter at ungguttene kontaktet politiet, falt de dødelige slagene mot faren deres.

-  Det blir veldig tungt uten pappa. Nå må jeg passe på søsknene mine, sier Mohebola Sape.

Han sier han ikke har hevntanker overfor siktedes familie.-  Vi bor i Norge og respekterer norske lover og regler. Nå overlater vi etterforskningen til politiet.

Hevder uskyld

Forsvarer Jan Schjatvet sier at den siktede 41-åringen hevder at han er uskyldig.

-  Han har bedt om betenkningstid om hvorvidt han vil påkjære varetektsdommen. Men han har fortalt meg at han aldri slo avdøde. Det er høyst uvisst hvem som har gitt det dødelig slaget. I denne situasjonen slo alle, og avdødes familie er på ingen måter uskyldige i dette, sier Schjatvet.

Han vil ikke spekulere på hvem som startet oppgjøret.-  Jeg kan ikke påstå at den avdødes familie har vært den provoserende part, men jeg kan ikke utelukke det heller. Min klient er selv skadd og har brukket nesen. Han har forklart at han handlet i selvforsvar.

Søster besvimte

I går kveld møtte flere personer fra inn- og utland opp ved den avdødes hjem i Lillestrøm. Flere gråt åpenlyst og man kunne høre fortvilte skrik. En av døtrene ble hentet av en ambulanse, fullstendig utmattet.

-  Han ringte den siktede lørdag formiddag og de to pratet i cirka 20 minutter om hvordan de kunne løse konflikten. Så fulgte han sin 11 år gamle sønn på fotballkamp på formiddagen. Han var en fredsmann. Det vet alle som kjente ham, sier en slektning.

Da 45-åringen fikk høre om at det var et slagsmål i gjære, skal han ha dratt for å finne sønnene.-  Han kom hjem og spurte mamma hvor brødrene mine var. Han ble urolig og dro med en gang ned til Nebbursvollen. Han fikk så vidt åpnet bildøra før han ble slått i hodet, sier sønnen Mohebola.