Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Truslene mot Norge er mange

Politiets sikkerhetstjeneste sier at nye terrorangrep i Europa må påregnes og at russisk etterretning kan gjøre størst skade på Norge.

PRESSEKONFERANSE: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la fram sin sikkerhetsvurdering på The Thief i Oslo tirsdag ettermiddag. -Trusselen er redusert, men for flere europeiske land er den fortsatt alvorlig. Nye angrep i Europa må påregnes, sier Bjørnland. Video: NTB/Scanpix Vis mer
PST: Sammen med justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) holdt PST-sjef Benedicte Bjørnland pressekonferanse på hotellet The Thief i Oslo i dag.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PST: Sammen med justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) holdt PST-sjef Benedicte Bjørnland pressekonferanse på hotellet The Thief i Oslo i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 13.00 tirsdag ettermiddag la Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fram sin trusselvurdering for 2018. Den åpne vurderingen PST legger fram hvert år tegner et bilde av hva sikkerhetstjenesten mener er de største truslene mot Norge.

Sammen med justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) holdt PST-sjef Benedicte Bjørnland pressekonferanse på hotellet The Thief i Oslo.

- Erfaring viser at små og store hendelsen kan inntreffe det kommende året. Trusselen er redusert, men for flere europeiske land er den fortsatt alvorlig. Nye angrep i Europa må påregnes, sier Bjørnland.

Ekstrem islamisme er fortsatt den største trusselen mot Norge, men etterretning, er det som kan gjøre størst skade på Norge sier PST.

ETTERRETNING: PST sier at russisk etterretning kan gjøre størst skade på Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ETTERRETNING: PST sier at russisk etterretning kan gjøre størst skade på Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Etterretning

Rekruttering av kilder og agenter, kartlegging av virksomheter og kritisk infrastruktur samt nettverksoperasjoner, vil utgjøre den mest alvorlige utfordringene knyttet til fremmede staters etterretningsvirksomhet i 2018, heter det i trusselvurderingen.

- Flere land har langvarig interesser i Norge som rettes som virksomheter og personer i landet. De arbeider systematisk og langsiktig, sier Bjørnland.

Ifølge PST er virksomheter innen norsk forsvar- og beredskapssektor, statsforvaltning, forskning og utvikling samt virksomheter innen kritisk infrastruktur, vurdert som særskilt utsatte etterretningsmål.

- Man må påregne at andre land vil påvirke utfallet av enkelte politiske prosesser. Norske politikere, journalister og departementsansatte kan bli kontaktet. Hensikten vil å være å etablerte påvirkning, sier Bjørnland, og sier at man må regne med at krefter prøver å endre ordskiftet i Norge.

Mange trusler

Sylvi Listhaug sier at det er et langt større nazistisk miljø i Sverige enn i Norge og hun sier at Norge må forhindre at disse gruppene får et fotfeste i landet.

- Truslene mot Norge er mange, sier Listhaug.

Listhaug sier at dataangrepet mot Helse Sør-Øst vil bli fulgt opp med helseministeren.

- Nasjonalt sikkerhetsmyndighet er tungt inne og har bidrag fra andre land for å gjøre det på en god måte, sier hun.

På spørsmål om hvorfor Fremskrittsparti-politikere blir utsatt for mest trusler, svarer Listhaug følgende:

- Vi er kjent for klar tale og være direkte og står for våre meninger. Det er noe som kan virke provoserende på noen.

Nazister

For første gang var det ventet at PST nevner nazistorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen trusselvurderingen. Organisasjonen har økt aktiviteten det siste året og ifølge NRKs opptelling består de av rundt 40-50 norske medlemmer.

PST-sjefen sier at de ikke ser en vesentlig endring i Den nordiske motstandsbevegelsen fra 2017 til 2018. Hun sier at de likevel ikke ser det på som alvorlig, siden de rekrutterer og har mål om å rekruttere flere.

- Det er lite sannsynlig at høyreekstreme vil begå terrorhandlinger i 2018. Ved en eventuell høyreekstrem terrorhendelse, vil denne sannsynligvis være utført av en enkeltperson, eller få personer, som handler på eget initiativ, heter det i trusselvurderingen.

Redusert

I fjor sa PST at det er ekstreme islamister som utgjør den største terrortrusselen mot Norge. I år er vurderingen lik.

Som Dagbladet skrev tidligere i dag, frykter sikkerhetstjenesten at det ekstreme islamistmiljøet i Norge igjen skal blomstre. De frykter at islamistene som i dag sitter fengslet, skal returnere til kalifatet i Midtøsten når de slipper ut.

I begynnelsen av april i fjor vurderte PST det som sannsynlig at det kan bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge i 2017. I november nedjusterte PST trusselbildet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!