Trusler, dop og et intenst hat mot islam

Anders Behring Breivik skryter i sitt såkalte manifest av arbeidet til English Defence League. Dagbladet tilbragte en dag med EDLs leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 LUTON (Dagbladet): Ordene som ropes gjennom bilvinduet egner seg ikke på trykk: grove trusler og sex med mødre.

En grovbygd mann med pakistansk bakgrunn har oppdaget Tommy Robinson, leder for English Defence League (EDL), idet han venter på rødt lys i sin mors hvite Mini Cooper.

EDLs nøyaktige medlemstall er ikke kjent, men opptil flere tusen har marsjert i gatene når organisasjonen arrangerer demonstrasjoner. EDL har sitt utspring i løse ekstremistgjenger og fotballpøbler. Robinson er deres ubestridte leder.

Nå har han med Dagbladet i baksetet.

- Helvete er løs Anders Behring Breivik skriver flere steder om EDL i sitt såkalte manifest. Dagbladets møte med EDL-lederen begynner i en hotellrestaurant med tett luft. Ikonet for britisk islamhat fikler med sukkerposene og snakker høyt og fort. Robinson, som er arbeidsløs etter at han tidligere drev et solstudio («politiet tok alle pengene mine!»), er selv barn av innvandrere.

Foreldrene var irer, men det irsk-klingende døpenavnet Stephen Yaxley-Lennon er forkastet.

- Hva jeg gjorde 22. juli? Det skal jeg si deg - jeg skulle gifte meg, sier Tommy Robinson til Dagbladet.

Han himler med øynene.

- Jeg giftet meg 23. juli i fjor, og bryllupet ble bare kaos. Telefonen ringte hele tida, og alle trodde jo at det var muslimer som sto bak. Da vi så at det var en hvit antiislamist tenkte jeg at «herregud, nå slipper helvete løs».

Roser Breiviks tanker Flere EDL-medlemmer har hevdet i britisk presse at Breivik har vært til stede på EDL-arrangementer i Newcastle og London. I sitt såkalte manifest hyller terroristen EDLs protestmarsjer. Tommy Robinson blånekter for alt sammen.

- Jeg har arrangert hver eneste protestmarsj i EDLs historie. Jeg har aldri sett ham på en eneste en, sier Robinson.

Likevel skryter han av bøkene og bloggene som utgjør store deler av Breiviks manifest.

- De bloggene er fulle av fakta. Du kan ikke kjefte på folk fordi de forteller sannheten. Det kan hende sannheten svir, men den er fortsatt sannheten. Jeg leser de bloggene selv - de inneholder fakta om islam.

- Breivik var lur Robinson trekker også fram konspirasjonsteorier om at Utøya-leiren var til støtte for den palestinske organisasjonen Fatah, og sier han vil se mildere på terroren hvis dette stemmer.

- Ville det vært lettere å rettferdiggjøre angrepet hvis Breivik hadde angrepet muslimer?

- Ja, det ville vært lettere å rettferdiggjøre det, men han ville bare blitt feid til side som en som drepte muslimer fordi han ikke likte islam. Enten du liker det eller ikke, var den fyren ganske lur, sier Robinson.

- Det han gjorde er avskyelig, men han klarte å gjøre folk nysgjerrige.

Samfunnets skyld For en stor del legger EDL-sjefen skylden på samfunnet for 22. juli-terroren.

- Det var en naturlig konsekvens, sier han.

- Myndighetene erkjenner ikke at islams utbredelse er et problem. Hvis du ikke kan identifisere et problem, kan du ikke løse det. Myndighetene anerkjenner ikke problemet, men prøver å ta hånd om symptomer på problemet i stedet. EDL er et symptom på problemet. Terrorisme er også et symptom. Men problemet er Koranen.

- Vi forherliger ikke vold - men vi vil forsvare oss hvis vi må. Det er ikke leger og professorer som utgjør EDL. Det er gutter fra gata.

Hylles Ute blant gutta i gata er Tommy Robinson sjef. I gågata i Lutons slitte sentrum kommer mindreårige jenter og gir ham en klem. Flere skinheads tar ham i hånda - det samme gjør også både menn og kvinner av vestindisk bakgrunn.
 
- Dette er min by. Men nå er det områder der jeg ikke kan gå alene uten å få bank. Om natta går jeg alltid sammen med andre, sier Robinson.

EDL-sjefen er dømt for både vold, nedskalling og trusler, og har tette bånd til casuals-miljøet. Men han har også døgnkontinuerlig politibeskyttelse etter trusler.

Han skuler stygt på kebabrestauranter og et rekrutteringssenter for islam, på vei opp til sin mors hvite Mini.

Dopbruk Vel bak det lille, fancy rattet viser han stolt Dagbladet stampuben der EDL holder møter, som er pyntet til St. Patrick's Day. Så styrer han videre inn i et innvandrertett boligområde.

- Se her, i dette området driver muslimene med narkohandel. De har monopol på heroin i byen, hevder Robinson opprørt.

- Har du selv prøvd narkotika?

- Jeg har aldri prøvd heroin.

- Men hva slags stoff har du prøvd?

- Ecstasy. Men det var lenge siden, svarer Robinson, og vil bytte samtaleemne.

- Hvor er du om fem år?

- Om fem år? Om fem år er jeg død.

I STAMPUBEN: Tommy Robinsons irske røtter kommer fram når EDL feirer St. Patrick's Day. Foto: Espen Røst / Dagbladet
I STAMPUBEN: Tommy Robinsons irske røtter kommer fram når EDL feirer St. Patrick's Day. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer