Trusler, dop og et intenst hat mot islam

Anders Behring Breivik skryter i sitt såkalte manifest av arbeidet til English Defence League. Dagbladet tilbragte en dag med EDLs leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 LUTON (Dagbladet): Ordene som ropes gjennom bilvinduet egner seg ikke på trykk: grove trusler og sex med mødre.

En grovbygd mann med pakistansk bakgrunn har oppdaget Tommy Robinson, leder for English Defence League (EDL), idet han venter på rødt lys i sin mors hvite Mini Cooper.

EDLs nøyaktige medlemstall er ikke kjent, men opptil flere tusen har marsjert i gatene når organisasjonen arrangerer demonstrasjoner. EDL har sitt utspring i løse ekstremistgjenger og fotballpøbler. Robinson er deres ubestridte leder.

Nå har han med Dagbladet i baksetet.

- Helvete er løs Anders Behring Breivik skriver flere steder om EDL i sitt såkalte manifest. Dagbladets møte med EDL-lederen begynner i en hotellrestaurant med tett luft. Ikonet for britisk islamhat fikler med sukkerposene og snakker høyt og fort. Robinson, som er arbeidsløs etter at han tidligere drev et solstudio («politiet tok alle pengene mine!»), er selv barn av innvandrere.

Foreldrene var irer, men det irsk-klingende døpenavnet Stephen Yaxley-Lennon er forkastet.

- Hva jeg gjorde 22. juli? Det skal jeg si deg - jeg skulle gifte meg, sier Tommy Robinson til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.