Trusler hagler

Bitter strid etter kjøp og salg av flere bygårder på beste vestkant i Oslo har utløst vendettaliknende tilstander i deler av finans- og meklermiljøet i Oslo. Truslene hagler, og enkelte aktører frykter for sine liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kredittilsynet innledet denne uka gransking av Ansvar Eiendomsmegling, på bakgrunn av informasjon fra Lindegaard Invest, et kjent finansforetak.

Det skjedde blant annet etter at forretningsmannen Peter Nielsen fortalte Lindegaard Invest at han «hadde kuttet svinger» i forbindelse med enkelte salg av bygårder til selskapet.

Lindegaard Invest, som holder til på Aker Brygge, har kjøpt flere bygårder i samarbeid med Peter Nielsen og hans selskap Needham Trading. Ansvar Eiendomsmegling skal ha hatt mekleroppdraget for Lindegaard Invest og Needham trading.

Trusler

Lindegaard Invest fikk tidligere i vår mistanke om at de hadde betalt over markedspris for bygårdene. Det skal dreie seg om millionbeløp.

- Lindegaard fikk oppgitt for høy kjøpesum på bygårder mitt selskap sikret seg. Slik ble prisene drevet noe i været da vi solgte gårdene videre til Lindegaard Invest, sa Peter Nielsen til Dagbladet i går kveld.

Han påstår at flere personer deltok i det lønnsomme spillet.

Dagbladet har snakket med en rekke personer som er involvert i bruduljene på en eller annen måte. De forteller om trusler og om nattlige besøk av torpedoer, etter at ryktene om snusk begynte å gå. Ingen vil selv vedgå å ha truet noen.

Dagbladet er kjent med at to personer har gått til politianmeldelse av trusler og grov sjikane.

Kredittilsynet gransker nå påstandene om at Anthony K. Bratli som mekler skal ha vært kjent med eller ha deltatt i å blåse opp eiendommenes verdi. Kredittilsynet skal også undersøke påstander om at Bratli skal ha delt mulige ulovlige mellomlegg med Nielsen og flere andre aktører. Tilsynet skal også undersøke påstander om Bratli har vært medeier i bygårder samtidig som han meklet dem.

Anthony K. Bratli avviser kategorisk at han har opptrådt uetisk eller lovstridig.

Han opplyste i går kveld at han er glad for at Kredittilsynet gransker de omdiskuterte eiendomstransaksjonene.

- Grovt injurierende

- Påstandene som er framsatt mot meg og Ansvar Eiendomsmegling er uriktige og grovt injurierende. Kredittilsynet var her denne uka, de fikk overlevert all den informasjon de ønsket. Vi har intet å skjule, sa Bratli, og henviste til sin advokat Arne Os.

- Foreløpig har jeg bare en kommentar: vær forsiktige med hva dere skriver, sier Os til Dagbladet.

Peter Nielsen fortalte Dagbladet i går kveld at han har vært utsatt for trusler etter at han la kortene på bordet.

- Det finnes folk som ikke vil at sannheten skal komme for en dag. Jeg har blant annet blitt truet med en skarpladd revolver. De siste ukene har vært et mareritt for meg og min familie. Jeg har fryktet for mitt liv, sier Nielsen, som har politianmeldt personen som skal ha kommet med truslene.

- Du har underskrevet dokumenter der du selv redegjør for når og hvordan du skal ha ført Lindegaard Invest bak lyset. Hvorfor er du villig til å risikere straffeforfølging for å få belyst denne saken?

- Kontrakter reversert

- Intensjonen var selvsagt at eiendomstransaksjonene skulle gå riktig for seg. Da det ble aktuelt å kutte svinger, sa jeg fra. Da ble jeg truet. Etter hvert brøt jeg ut, men da hadde jeg allerede latt meg presse til å kutte svingene noen ganger. De aktuelle kontraktene er nå reversert fra min side, slik at dette skal bli ordnet opp i, sier Nielsen.

Han leide seg i fjor inn i et kontorfellesskap, eid av Lindegaard Invest.

Dagbladet er kjent med at Kredittilsynet på mandag gjennomførte såkalt stedlig tilsyn i lokalene til Ansvar Eiendomsmegling.

- Våre undersøkelser er ikke avsluttet. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sa spesialrådgiver Johan Arnt Mettevoll i Kredittilsynet til Dagbladet i går kveld.

GRANSKES:</B> - Jeg har ikke gjort noe galt, og imøteser Kredittilsynets gransking, sier eiendomsmekler Anthony K. Bratli til Dagbladet.
OMSTRIDT: Omstendighetene rundt salget av blant annet denne bygården i Uranienborgveien 29 i Oslo granskes nå av Kredittilsynet.