Trusler mot biskop Köhn

Politiet styrker beredskapen når biskop Rosemarie Köhn besøker Hareid kirke på Sunnmøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var på fredag at en mann ringte til bispekontoret i Hamar og framsatte trusler mot biskop Rosemarie Köhn.

- Det er i hvert fall en mann som har ringt inn og sagt at han aktet å foreta seg noe hvis biskopen kom på besøk, sier Köhns rådgiver Leif Jørn Hvidsten til NRK Møre og Romsdal.

Politiet på vakt

Den anonyme innringeren fortalte videre at det skal arrangeres en demonstrasjon i forbindelse med biskopens Sunnmøre-besøk på søndag. Hamar bispedømme kontaktet politiet på Sunnmøre på fredag.

- Vi er informert om at det planlegges en demonstrasjon, og at en mannsperson har truet med å sprøytemale biskopen med rødmaling, sier operasjonleder Leif Arne Valderhaug ved Sunnmøre politidistrikt til Dagbladet.no.

Köhns rådgiver sier at bispekontoret overlater til politiet å vurdere alvoret eller omfanget av den ulovlige demonstrasjonen.

- Vi tar våre forholdsregler foran kirkebesøket, uten at jeg vil gå i detaljer om hva vi vil gjøre, sier Valderhaug til Dagbladet.no.

Ifølge Sunnmøre-politiet har ingen søkt om eller blitt innvilget løyve til å gjennomføre en demonstrasjon i forbindelse med Rosemarie Köhns besøk til Hareide kirke.

Köhns rådgiver sier til NTB at truslene ikke får konsekvenser for besøket til Hareid.

- Biskopen tar dette med stor ro, og har tillit til politiets arbeid, sier Leif Jørn Hvidsten.

Bitter strid

Det har lenge hersket strid om biskopens besøk til nordvestlandet. Rosemarie Köhn skulle til Sunnmøre i anledning Hareidstevnet, og var opprinnelig invitert til å holde stevnets hovedtale i Hareid kirke.

Det ville imidlertid ikke den lokale kapellanen, Michael Møgster, ha noe av.

Med støtte av sogneprest Atle Hopland sa han nei til at biskopen skule få holde preken, fordi de ikke godtar Köhns syn på homofilt samliv.

Saken vakte stor oppsikt. Medier kastet seg over den kontroversielle avgjørelsen, og politikere har tatt til orde for at prester må få mindre makt i kirken.

Til slutt kom partene fram til et slags kompromiss. Kapellan Møgster trakk seg fra gudstjenesten, Hareid-prost Evy Kvamsdal holder preken, mens Köhn skal ha ansvaret for resten av gudstjenesten.

TIL SUNNMØRE: Hamar-bispen Rosemarie Köhn.
NEKTET KÖHN Å PREKE: Kapellan Michael Møgster.