Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trusler mot flere skoler i Sør-Norge

I natt ble det framsatt trusler mot flere skoler i Innlandet, Viken og Vestfold og Telemark.

Tirsdag formiddag melder politiet at det har framkommet trusler mot skoler i Innlandet, Viken og Vestfold og Telemark.

I Innlandet fylke er det fire videregående skoler og en folkehøgskole som er rammet, opplyser operasjonsleder i Innlandet politidistrikt Hågen Løvseth overfor Dagbladet.

Sørøst politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at det også har framkommet trusler mot skoler i det tidligere fylket Buskerud, samt i Vestfold og Telemark.

Innlandet

Trusselen i Innlandet går på at noen kan komme til skolen med våpen, ifølge Løvseth. Politiet beskriver trusselen som «likelydende og uspesifikk».

Politiet har hatt mannskap ved de aktuelle skolene ved skolestart i dag, men er nå trukket tilbake. Disse mannskapene har vært bevæpnet.

På nåværende tidspunkt vurderes truslene som ikke reelle, ifølge politiet. Trusselen etterforskes videre av politiet, som ser svært alvorlig på slike saker.

Samtidig skriver politiet at det har vært liknende trusler mot andre deler av landet. Nattas trusler har vært rettet mot Hadeland, Gjøvik, Ringsaker, Hamar og Kongsvinger.

De aktuelle skolene er Storhamar videregående skole, Gjøvik videregående skole, Hadeland folkehøgskole, Sentrum videregående skole og Ringsaker videregående skole.

Buskerud, Vestfold og Telemark

Det har også blitt registrert trusler mot skoler i det tidligere fylket Buskerud, samt Vestfold og Telemark, opplyser politiet overfor Dagbladet.

Direktør for opplæring og folkehelse i Vestfold og Telemark, Helge Galdal, bekrefter dette overfor Telemarksavisa.

- Truslene har kommet inn via åpne profiler på Facebook og en jobbsøknad på Finn. De går ut på at bevæpne personer skal skyte på skolene i nær framtid, sier Galdal.

Sørøst politidistrikt opplyser at de samarbeider med både Kripos og PST om trusler mot skoler, som er blitt framsatt på ulike nettfora.

- Trusler av denne typen har ofte en smitteeffekt på andre. Det er opprettet straffesak mot en tenåring fra Buskerud etter at vedkommende publiserte trusler på nettet tidligere denne uken. Kripos identifiserte avsenderen av denne trusselen, skriver politiet.

Det er ikke noe som tyder på at denne avsenderen kan koble til de tidligere truslene.

Ukentlig

Tidligere har seksjonsleder ved forebyggende avdeling på politistasjonen i Drammen, Geir Oustorp, fortalt til Dagbladet at det ukentlig kommer slike trusler rettet mot skoler.

I fjor var det minst 23 tilfeller av trusler mot skoler eller andre hendelser som har utløst politiaksjoner, som Dagbladet kjenner til. Flere ser ut til å være publisert på sosiale medier eller andre plattformer på internett.

De færreste ble vurdert som reelle.

Har du bilder eller video? Send inn her.