Trusler mot journalister opp for Høyesterett

Avisartiklene førte til så grove trusler at journalistene anmeldte sakene. Høyesterett skal nå avgjøre journalisters vern mot trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tøyen-drapet i Oslo førte til at VG- journalist Rolf Widerøe og redaksjonssjef Arve Arefjord ble truet av en 26 år gammel mann. Mannen ble dømt for truslene, og straffeutmålingen ble anket. Torsdag behandlet Høyesterett saken.

Saken som ble behandlet i Høyesterett fredag, dreier seg om en dom fra Gulating lagmannsrett hvor en mann er dømt for trusler mot en journalist i Stavanger Aftenblad.

- Dersom Høyesterett mener dommen er riktig, betyr det at journalister har fått et vern mot trusler. Da settes det en grense for hva som er lovlig, sier Stavanger Aftenblad-journalisten Ole Sivertsen til NTB.

Skremt

3. november 2000 fikk journalist Ole Sivertsen en telefon fra et Hells Angels-medlem som skremte den erfarne journalisten. Saken dreide seg om et ecstasy-beslag med tittelen «Hells Angels-venner fengslet». Mannen mente artikkelen svertet Hells Angels, og ville at Sivertsen skulle dementere saken.

- Det var skremmende. Og tiden etter var svært belastende både for meg og min familie, forteller Sivertsen. Etter dommen i Gulating lagmannsrett har journalisten lagt saken bak seg. Han mener likevel at Høyesteretts behandling av både egen sak og VG-saken er viktige.

- Dette er prinsipielle saker om hvorvidt journalister skal kunne trues til taushet, sier Sivertsen.

Truslene som ble framsatt mot VG-journalisten resulterte i en dom på ubetinget fengsel i 45 dager for 26-åringen. 34-åringen som truet Sivertsen, fikk 30 dagers ubetinget fengsel.

Ifølge fagtidsskriftet Journalisten er det første gang Høyesterett skal ta stilling til et prinsipp om å gi journalister et spesielt vern i deres arbeid.

Informasjonsrådgiver Gro R. Flatabø i Norges Høyesterett opplyser at de to sakene vil bli vurdert hver for seg. Men det er samme sett dommere som skal avgjøre begge sakene, og hun ser ikke bort fra at fellespunktene vil bli sett under ett. Dom er ventet om en til tre uker.

NTB