KRITISK: Tidligere sjef for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, mener nordmenn er for naive når det kommer til sikkerhet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KRITISK: Tidligere sjef for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, mener nordmenn er for naive når det kommer til sikkerhet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Anne-Elisabeth Hagen

- Trusler mot rike er nok langt mer utbredt i Norge enn vi tror

Tidligere sjef for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, mener Norge er som en honningkrukke for kriminelle som ønsker å ramme velstående folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LILLESTRØM/OSLO (Dagbladet): Ti uker har gått siden Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. I går gikk politiet ut og etterlyste tre personer som ble fanget opp på overvåkningskamera utenfor arbeidsplassen til 68-åringens ektemann, milliardær og investor Tom Hagen.

Bevegelsene deres ble filmet på morgenen den 31. oktober, bare få timer før politiet mener kvinnen ble kidnappet fra sitt hjem.

Under dagens pressekonferanse ble det klart at ingen av disse personene har blitt identifisert, og politiet ber innstendig om at de skal melde seg.

Politiinspektør Tommy Brøske fortalte også at politiet har fått inn ytterligere 150 tips siden gårsdagen. Dermed har politiet fått mer enn 250 tips i saken siden de gikk ut offentlig med det de mener er en bortføring.

SAVNET: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober i fjor. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- En honningkrukke

Som en direkte ringvirkning av hendelsen har Næringslivets Sikkerhetsråd nå satt opp en konferanse med tema risiko for kidnapping blant næringslivsaktører. Blant foredragsholderne er tidligere sjef for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen.

Han jobber i dag med sikkerhet overfor private aktører, og har blant annet hatt oppdrag som livvakt for Kjell Inge Røkke. Han har selv arbeidet konkret med flere bortføring- og trusselsaker i Norge under sin tid i politiet, og mener fenomenet skjer oftere enn mange tror.

- Norge er en honningkrukke for kriminelle når det gjelder rike folk og lav sikkerhet, og det er helt sikkert mørketall når det gjelder trusler og bortføringsaker. Det er nok langt mer utbredt i Norge enn vi tror. Men mange velger å holde det for seg selv. De ønsker ikke oppmerksomhet rundt det, eller å vise at de er sårbare og utsatt, sier Snortheimsmoen.

Sikkerhet rundt velstående nordmenn har ifølge den tidligere beredskapssjefen vært et sentralt tema hos politiet siden tida da han selv jobbet der. Snortheimsmoen mener svært få er bevisste nok på hva de gir fra seg av informasjon både digitalt og ellers.

- Det er lav sikkerhet og mange med mye penger i Norge. Nordmenn bør våkne opp i hverdagen og ikke være naive. Hva opplyser du til andre, og hva legger du igjen av informasjon, dette bør være spørsmål alle stiller seg, mener Snortheimsmoen.

SPORLØST BORTE: Milliardærkona Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober 2018. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen. Torsdag frigjorde politiet nye videobilder. Reporter: Audun Hageskal. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Ingen overraskelse

Selv mener han det ikke bør komme som noen overraskelse på noen at man nå ser en slik sak i Norge. Andre land, deriblant Sverige, har hatt lignende tilfeller i nyere tid. At det har tatt så lang tid før man har sett tilfeller som har blitt kjent offentlig her til lands, anser han mer som tilfeldig.

- At det har vært kartlegging av formuende personer i Norge opp igjennom, er jeg helt sikker på. Jeg mener vi burde snudd tankegangen for lengst når det kommer til personlig sikkerhet her til lands, og kanskje særlig blant velstående, sier Snortheimsmoen og fortsetter:

- Vi bruker enormt med energi på å formidle at det er så trygt og at slikt ikke skjer i Norge. I stedet bør vi tenke at dette faktisk kan skje her og hvordan vi kan forberede oss på det. Vi har veldig liten oversikt over hva som foregår, og vi må akseptere at man ikke kan ha full kontroll hele tida. Spørsmålet er bare hvordan man kan forberede seg best mulig dersom noe skjer.

Desperat jakt

I mellomtida fortsetter politiets desperat jakt på informasjon som kan oppklare forsvinningssaken i Lørenskog. Torsdag ble det bekreftet at det i boligen til Hagen ble funnet en skriftlig beskjed dagen hun forsvant. Denne skal ha inneholdt et løsepengekrav på omkring 85 millioner kroner i form av kryptovaluta.

PREGET: Rolf Arne Letvik (64) er venn og nabo til bortførte Anne-Elisabeth Hagen. Han skjønte fort at noe var galt og er svært fortvilet over at det har gått så lang tid uten en løsning. Video: Jesper Nordahl Finsveen og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Men situasjonen har vært utfordrende, da kravet fra de antatte gjerningspersonene skal ha vært at politiet ikke skulle involveres. Etterforskning, vitneavhør og forsøk på å innhente materiale fra videoovervåkning i området rundt boligen har så langt ikke gitt svar på mysteriet om hvem som skal ha bortført 68-åringen.

Kripos, Økokrim, Europol, Interpol og politiets spesialavdeling for gisselforhandlinger er koblet inn i saken. Onsdag så politiet imidlertid ingen annen utvei enn å gå ut med informasjon og be publikum om hjelp. Da var det gått ti uker siden forrige livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer