Russisk TV:

- Trusler mot Sverige og Finland

Russisk TV skal ha kommet med sterke advarsler om finsk og svensk Nato-meldemskap. - Spill for galleriet, sier svensk oberstløytnant.

MULIGE NATO-MEDLEMMER: Dette kartet skal ha vist på russisk TV da Sverige og Finlands mer og mer sannsynlige Nato-søknad ble omtalt. Skjermdump: Twitter
MULIGE NATO-MEDLEMMER: Dette kartet skal ha vist på russisk TV da Sverige og Finlands mer og mer sannsynlige Nato-søknad ble omtalt. Skjermdump: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finland og Sveriges ønske om å bli med i Nato kommenteres søndag på russisk, statlig TV, skriver BBC-journalist Steve Rosenberg på Twitter.

Han er Russland-redaktør for den britiske kringkasteren.

TV-kanalen Kanal 1 skal ha kommet med klare advarsler om hva som vil skje dersom de to nordiske landene blir medlemmer i forsvarsalliansen.

- Deres offisielle årsak er frykt. Men de vil oppleve mer frykt i Nato.

- Når Nato-baser dukker opp i Sverige og Finland, vil ikke Russland ha noe annet valg enn å nøytralisere ubalansen og den nye trusselen ved å utplassere taktiske atomvåpen, skal ha blitt uttalt på kanalen.

- Spill for galleriet

Ifølge den svenske oberstløytnanten Joakim Paasikivi, er uttalelsen hverken spesielt uventet eller unik.

- Dette er nok et helt forventet spill for galleriet. Det endrer faktisk ikke Russlands militære evner i vårt nærområde. Dette er bare signalisering, sier oberstløytnanten til Expressen.

Han er samtidig ikke overrasket om Russland allerede har utplassert atomvåpen i nærheten av Sverige, som i Kaliningrad, bare 30 mil fra svensk territorium.

- Det har det vært kapasitet til lenge i Kaliningrad. Og mange observatører sier at det allerede er forhåndslagrede atomvåpen i Kaliningrad. Den eneste atommakten i Østersjøen, er Russland, sier Paasikivi.

Forbehold mot atomvåpen

Søndag sa Finlands president og regjering formelt ja til å søke om Nato-medlemskap. Det samme gjorde det svenske regjeringspartiet Socialdemokraterna.

- Vi må forholde oss til virkeligheten. Og når virkeligheten forandrer seg, så må vi ta de nødvendige beslutningene, sa partileder og statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse søndag.

Under pressekonferansen presiserte Andersson at et Nato-medlemskap ikke endrer på Sveriges holdning til atomvåpen.

Partiets avgjørelse var tatt med forbehold om at det ikke skal være permanente baser eller utplasseres atomvåpen på svensk territorium.

Overrasket over Putin

Da Finlands president Sauli Niinistö informerte Russlands president Vladimir Putin om beslutningen om Nato-søknad, ble han overrasket over russerens reaksjon.

- Faktisk var overraskelsen at han tok det så rolig, sier finnen i et intervju med CNN.

- Men i sikkerhetspolitikken, spesielt når du snakker med Russland, må man huske at man må være forberedt uansett hva de sier, fortsetter Niinistö.

I en offisiell uttalelse fra Kreml lørdag, skal sa Putin ha sagt til sin finske kollega at det ikke er noen militær trussel mot Finland, og at det vil være en tabbe om Finland går inn i Nato.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer