Trusler om ufred fra begge sider

Til tross for at Israel har trukket seg ut av Sør-Libanon, er tonen mellom Israel og nabolandet Syria langt fra fredelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har fullført tilbaketrekkingen fra Sør-Libanon, men Syria mener dette ikke er nok for å oppnå varig fred i området.

- Det blir ingen fred med Israel før landet returnerer hele Golan-høyden, trekker sine tropper tilbake til grensene fra før juni 1967, og godtar i ord og handling det palestinske folkets rett til sitt eget land, skrev den syriske avisa Tishreen i dag, ifølge NTB.

Israel har på sin side advart Syria, og hærsjef Shaul Mofaz truet i dag med å angripe syriske mål i Libanon hvis det nordlige Israel blir angrepet fra libanesisk territorium.

I praksis er sikkerhetssonen mellom Israel og Libanon utradert det siste døgnet, i og med at libanesiske militssoldater fra Den sørlibanesiske hæren (SLA) forlot Sør-Libanon idet israelerne trakk seg ut. Planen var at disse skulle ta over Israels militære stillinger når Israel trakk seg tilbake, men da israelerne begynte å dra, ga SLA også opp.

Hizbollah-geriljaen som er støttet av Syria, har nå tatt full kontroll over Sør-Libanon, melder NTB. Over 1200 israelske og libanesiske soldatene er drept i Libanon siden 1978, og Hizbollah-geriljaen står bak de fleste av disse drapene, ifølge Aftenposten.