Trump

- Trussel fra en bølle

Brad Raffensperger letter på sløret om den berømte telefonsamtalen med president Donald Trump.

FOLKEMØTE: Daværende president Donald Trump taler under et folkemøte i Georgia i desember 2020. Foto: Reuters / NTB
FOLKEMØTE: Daværende president Donald Trump taler under et folkemøte i Georgia i desember 2020. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I en ny bok røper delstatsministeren i Georgia nye detaljer om telefonsamtalen som endte med etterforskning.

Men først må vi spole tilbake til november 2020.

I en valgthriller av de sjeldne ble valgresultatet i delstaten Georgia til slutt godkjent av delstatens republikanske delstatsminister og øverste valgansvarlig, nemlig Raffensperger.

I 2016 var det Donald Trump som vant delstaten, men denne gangen var det demokraten Joe Biden som stakk av med seieren, hele 17 dager etter valgdagen.

Trump ga seg ikke, men en tredje opptelling på forespørsel av USAs daværende president viste nok en gang at Biden vant delstaten.

En knapp halvannen måned seinere avslørte Washington Post at Trump presset Raffensperger til å «finne» stemmer.

GEORGIA: Delstatsminister Brad Raffensperger, avbildet under en pressekonferanse i fjor. Av de rundt fem millioner lovlige stemmene, vant Biden delstaten med rundt 12 000 stemmer, ifølge New York Times. Foto: Reuters / NTB
GEORGIA: Delstatsminister Brad Raffensperger, avbildet under en pressekonferanse i fjor. Av de rundt fem millioner lovlige stemmene, vant Biden delstaten med rundt 12 000 stemmer, ifølge New York Times. Foto: Reuters / NTB Vis mer

«En bølle»

Den mye omtalte telefonsamtalen mellom Raffensperger og Trump fant sted 2. januar. Trump skal ha hevdet at Raffensperger kunne endre det godkjente valgresultatet - en påstand sistnevnte avviste. Trump skal ha presset Raffensperger til å finne nok stemmer til å omgjøre valgresultatet i delstaten.

- Alt jeg vil er å finne 11 780 stemmer, skal Trump ha sagt.

Denne avsløringen vakte naturligvis stor oppsikt og snart startet delstaten etterforskning av telefonsamtalen.

Raffensperger skriver i den nye boka at den nå berømte telefonsamtalen var en «trussel fra en bølle». Det skriver Daily Beast, som har fått tilgang på boka før den gis ut i november.

- Om kontoret til delstatsministeren skulle rekalkulere, ville det bety at vi på en eller annen måte måtte forfalske tallene. Presidenten ba meg gjøre noe jeg visste var galt, og jeg kom ikke til å gjøre det.

I boka kommer det fram at Raffensperger mener telefonsamtalen var full av trusler «fra en president som følte at å mobbe delstatsministeren var hans eneste måte å endre utfallet på».

USA: President Donald Trump var klar på at han har vunnet Georgia, selv om opptellingen ikke er ferdig. Video publisert 4. november 2020. Video: AP Vis mer

- En trussel

I boka avsløres også hva som førte til telefonsamtalen.

Den morgenen skal Trump ha sett Raffensperger på Fox News, hvor han slo fast at Biden vant i Georgia. Trump skal ha fått sin stabssjef, Mark Meadows, til å kontakte Raffenspergers folk, og allerede på vei tilbake fra TV-studioet ble han varslet om at Trump ville snakke med han.

Samme ettermiddag snakket han med presidenten. Trump skal ha sagt at Raffenspergers påstander om at valget var legitimt, var «veldig farlige».

- Jeg følte det da, og jeg tror det fortsatt i dag, at dette var en trussel.

Å stå ved valgresultatene var også «en stor risiko» og «en kriminell handling», skal Trump ha sagt.

- Nå bruker presidenten det han tror er sin posisjons makt til å true Ryan (Ryan Germany, Raffenspergers advokat og rådgiver) og meg personlig med rettsforfølgelse om vi ikke gjør hva han ber oss om. Det var ingenting annet enn et forsøk på manipulasjon, skriver han i boka.

Etterforskes

Etterforskningene som pågår kan ikke være annet enn en hodepine for den tidligere presidenten. Nå øker presset, melder The Guardian.

En kriminaletterforskning av Trumps telefonsamtale med Raffensperger har pågått lenge. Nå deles også informasjon mellom denne etterforskningen, og komiteen som etterforsker stormingen av Kongressen 6. januar, ifølge avisa.

Samtidig har et team i justisdepartementet, som etterforsker trusler mot valgarbeidere over hele landet, startet undersøkelser i Georgia. Valgarbeidere har fått både volds- og drapstrusler, inkludert noen etter at Trump pekte ut en spesifikk tjenestemann for å ikke støtte påstandene hans om valgfusk.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

I tillegg har FBI de siste ukene startet intervjuer med flere valgarbeidere i Georgia om truslene de mottok i månedene etter valget fra Trump-supportere som mente valgarbeiderne i delstaten var involvert i valgfusk.

Nylig kom det også en rapport fra Brookings Institution som konkluderte med at Trump løper en «betydelig risiko» for å bli siktet.

Til tross for dette, sendte Trump seinest i september et brev til Raffensperger, hvor han hevdet at valgfusk i stor skala «fortsetter å bli rapportert om i Georgia». Den tidligere presidenten hevdet at mer enn 43 000 stemmesedler ikke ble behandlet riktig, og krevde etterforskning av dette, skrev The Washington Post den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer