Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trussel fra norsk adresse utløste VM-bombealarm

«30 bomber med plastisk sprengstoff skal detoneres via satellitt».

MASSIVT SIKKERHETSOPPBUD: Flere  bevæpnede spesialavdelinger var på plass i Mumbai for å beskytte VM-finalen i cricket. Foto:Sajjad HUSSAIN / AFP
MASSIVT SIKKERHETSOPPBUD: Flere bevæpnede spesialavdelinger var på plass i Mumbai for å beskytte VM-finalen i cricket. Foto:Sajjad HUSSAIN / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialstyrker fra den indiske nasjonalgarden måtte fredag rykke ut til Wankhede stadion i Mumbai, der VM-finalen i cricket ble avholdt.

Bakgrunnen var en bombetrussel på Mumbai-politiets hjemmesider som var postet fra en norsk IP-adresse, skriver The Times of India i dag. Avsenderdatamaskinen skal ha blitt sporet til Oslo, men det er uklart om trusselen faktisk ble sendt fra Norge.

Massiv aksjon Det var klokka 19.22 på 1. april meldingen dukket opp i et kommentarfelt: «30 bomber med plastisk sprengstoff har blitt plassert på Wankhede stadion. Bombene vil bli detonert via satellitt. Redd det om dere kan. Leve Pakistan "LeT"».

Trusselen førte til full utrykning. Sikkerhetsstyrker med skarpskyttere og bombehunder ble umiddelbart sendt til idrettsarenaen, og gjennomsøkte Wankhede uten å finne noen eksplosiver. Samtidig ble også bomberoboter og røntegnmaskiner fraktet til stadionen i frykt for at et massivt terrorangrep var i gjære.

Gjennom selve cricketkampen mellom India og Sri Lanka var beredskapen trolig fortsatt forhøyet som følge av trusselmeldingen, ifølge The Times of India.

Indisk politi tror ikke det lå noen realitet bak bombetrusselen, men bemerker at det finnes mange sympatisører av de tamilske tigrene (LTTE) blant srilankesiske innvandrere i Norge.

- IP-adressen har blitt sporet til Norge. Det var en bløff, men vi kunne ikke ta noen sjanser, sier en talsmann for politiet til den indiske avisa.

- Kan være hvor som helst I Norge ble en forespørsel fra indisk politi på søndag håndtert av Kripos. Ifølge Hindustan Times ble også UD kontaktet om saken.

Men ifølge de norske nettekspertene i politiet er det liten grunn til å tro at trusselmakeren befinner seg i Norge.

- Vedkommende brukte en programvare utviklet av et firma med tilknytning til Norge. Brukeren kan sitte hvor som helst i verden, sier informasjonsrådgiver Leiv-Rune Gully i Kripos til Aftenposten.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media