- Trussel mot alle gutter han møter

Han lider av alvorlige personlighetsforstyrrelser. Han er pedofil. Han er lettere psykisk utviklingshemmet. Han utgjør en trussel mot alle unge gutter han møter. Påtalemyndigheten ønsker å stenge ham inne for resten av livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aktor, statsadvokat Erik Førde, la ned påstand om 21 års forvaring for 41-åringen, med ei minstetid på ti år. Dersom han blir dømt, betyr det at han blir sittende i ti år uten mulighet for prøveløslatelse. Etter ti år kan den dømte søke seg løslatt med hyppige mellomrom. Dersom retten ikke løslater ham i løpet av 21 år, kan forvaringstida forlenges med fem år av gangen. Dersom han blir dømt, er det den strengeste sedelighetsdommen i norgeshistorien.

Framtidige offer

I teorien kan 41-åringen sitte i fengsel til han dør. Han må oppfylle ett kriterium for noen gang å slippe ut: Han må ikke lenger være farlig for samfunnet.

41-åringens advokat Harald Stabell ba retten vurdere om 21 års forvaring var en urettferdig straff for hans klient.

- Når retten vurderer om en slik straff er urettferdig, må de se hvem den er urettferdig for. For den tiltalte, eller for de unge guttene i samfunnet som er hans framtidige offer, repliserte aktor Førde.

Aldri med gutter

De rettspsykiatrisk sakkyndige mente det var høyst usikkert om 41-åringen noen gang kan bli kurert for sin pedofile legning. De felte en knusende dom over 41-åringens personlighet. Det var ikke vanskelig å forstå at de regnet sjansene for at den tiltalte skulle bli ufarlig, som meget små.

- Jeg gjentar det jeg sa forrige gang han var tiltalt for overgrep: Tiltalte må aldri være alene sammen med unge gutter, og det greier han ikke alene. Derfor må han få hjelp til å holde seg unna unge gutter. Samfunnet må hjelpe ham, sa psykiatrisk sakkyndig Michael Setsaas i retten i går.

Hans personlighetsforstyrrelser er dypt rotfestet i personligheten hans, og dersom de lar seg behandle, vil det ta lang tid. Rettspsykiater Andreas Hamnes anslo at 10- 15 år med massiv terapi kanskje ville kunne ha noen effekt.

- Konklusjonen er at han er strafferettslig tilregnelig, men lider av dissosiativ personlighetsforstyrrelse, Har forstyrrelse av seksuelt objektvalg, altså pedofili, og han er lettere psykisk utviklingshemmet, sa Setsaas i retten.

De sakkyndige levnet liten tro på at den pedofile kunne helbredes, like lite som heterofile og homofile kan det. Likevel mente de at det er etisk riktig å gi 41-åringen tilbud om behandling. De antydet at den tiltalte med sin egen historie, med overgrep fra far, manglende skolegang og dårlige evner, selv var et offer.

- Under en samtale jeg hadde med ham, en gang han var dyster til sinns, sa han til meg: «Jeg er en gjennomgående taper. Jeg har mislyktes i alt i mitt liv», fortalte Setsaas i retten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer