Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truslene mot justisministeren:

- Trussel mot demokratiet

Lederen av justiskomiteen, Lene Vågslid (Ap), fordømmer attentatene mot justisminister Tor Mikkel Wara.

UTSATT: Justisminister Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen har de siste ukene vært utsatt for en rekke alvorlige hendelser. PST etterforsker saken, men har få spor etter gjerningsmannen som terroriserer familien. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
UTSATT: Justisminister Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen har de siste ukene vært utsatt for en rekke alvorlige hendelser. PST etterforsker saken, men har få spor etter gjerningsmannen som terroriserer familien. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er bekymret over de gjentatte truslene justisministeren og hans familie har vært utsatt for og vil på det sterkeste uttrykke at dette er både alvorlige og uakseptable handlinger mot landets justisminister, sier lederen av Stortingets justiskomite, Arbeiderpartiets Lene Vågslid til Dagbladet.

- Trusler mot Tor Mikkel Wara og hans familie er trusler mot demokratiet, sier Vågslid.

Teater

DEMOKRATI: Lene Vågslid (Ap) mener truslene mot familien Wara er et angrep på demokratiet. Foto: Lars Eivind Bone /Dagbladet
DEMOKRATI: Lene Vågslid (Ap) mener truslene mot familien Wara er et angrep på demokratiet. Foto: Lars Eivind Bone /Dagbladet Vis mer

Black Box Teater i Oslo ble i november i fjor anmeldt av samboeren til Wara, Laila Anita Bertheussen. Årsaken til anmeldelsene var at teateret hadde filmet huset deres, og brukt klippet ble brukt i forestillingen «Ways of Seeing».

Under forestillingen på Black Box teater ble det også brukt opptak av boligene til politikerparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp), og Resett-redaktør Helge Lurås.

Flere hendelser

Kort tid etter at anmeldelsene ble kjent, startet hendelsene knyttet til justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Anita Bertheussen. I løpet av vinteren har familiens hus på Oslos vestkant blitt tagget, bensintanken på deres privat bil har blitt brutt opp, og en hyssing var festet til bensintankrøret og forsøkt påtent.

BENSINTANKEN: En hyssing var festet til bensinrøret på Waras bil, og forsøkt påtent. Foto: Privat
BENSINTANKEN: En hyssing var festet til bensinrøret på Waras bil, og forsøkt påtent. Foto: Privat Vis mer

I januar var det branntilløp i søppelkassa utenfor Waras bolig. Tidligere denne uken var det festet et tøystykke med flasker som har inneholdt et brennbart materiale til støtfangeren på parets bil.

Det er ikke dokumentert eller på noen som helst måte bevist at det som begynte med en teaterforestilling, har noe med de tre andre hendelsene å gjøre.

FESTET TIL BILEN: Det var festet et tøystykke til Wara-familiens bil. Familien selv meldte om den mistenkelige gjenstanden før politiet gjorde undersøkelser. Video: Bjørn Carlsen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Tar avstand

Lene Vågslid slår fast overfor Dagbladet at det ikke er en debattform, eller en måte å markere avstand til Frps politikk på.

- Dette er svært grove og straffbare handlinger, sier Vågslid.

SØPPELBRANN: Søppelkassa utenfor boligen til familien Wara ble tent på. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SØPPELBRANN: Søppelkassa utenfor boligen til familien Wara ble tent på. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- De som står bak dette representerer en fare for oss alle. Det skal være trygt å ta politiske standpunkt, delta i debatten, ha ansvar som justisminister. De som er uenig med Wara får ta en debatt med ham eller stemme på andre, men ikke true eller hetse, sier Vågslid.

Demokratisk utfordring

Lederen av Stortingets justiskomité mener det er et økende problem at folk i ulike sammenhenger utsettes for trusler, hets og sjikane.

- Det er en demokratisk utfordring som i verste fall skremmer folk fra å delta i samfunnsdebatten, delta i politikk og eller bare ytre sin mening. Vi må alle stå opp for ytringsfriheten, og tydelig ta avstand fra trusler, hets og sjikane, sier Lene Vågslid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!