FRIKJENT: Tre menn er frikjent i Hemsedal-saken. Foto: Privat
FRIKJENT: Tre menn er frikjent i Hemsedal-saken. Foto: PrivatVis mer

Trussel mot frikjent mann i Hemsedal-saken

- Kan bety fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hemsedal-saken, hvor tre menn sto tiltalt for voldtekt av en 18 år gammel jente i mars 2014, har skapt en voldsom debatt på sosiale medier og i tradisjonelle medier.

Mennene ble frikjent i Borgarting lagmannsrett 7. juli, og nå har kvinnen som mente seg voldtatt i saken valgt å publisere et innlegg på et sosialt medium hvor hun identifiserer de tre mennene.

- Det er dette innlegget som har forårsaket situasjonen hvor min klient har mottatt trusler fordi nå vet alle identiteten deres, sier Arne Seland, som forsvarer en av mennene.

«'Pris' på dere alle tre!»

Seland forteller at hans klient har mottatt et omfattende antall voldstrusler sendt direkte til ham på Facebook og sms.

Dagbladet har sett en skjermdump av meldingene som angivelig er sendt fra en mann i Troms til en av de siktede på Facebook. «Dead man walking! Oslos underverden har satt 'pris' på dere alle tre! Hurra», står det i meldingen. Dagbladet snakket torsdag kveld med mannen som står som avsender. Han nekter for å ha sendt en slik melding.

- Kan havne i fengsel

Advokat Seland reagerer på truslene.

- Hva går truslene ut på?

- De går blant annet ut på at hvis han kommer til Hemsedal, skal han tas. Og det er mange av dem. Jeg oppfordrer folk på det sterkeste til å slutte med dette hvis de ikke ønsker å havne i fengsel selv, sier Seland, som opplyser at slike trusler kan straffes med ubetinget fengsel.

- Disse truslene er egnet til å framkalle alvorlig frykt, og det er klart man blir nervøs, sier Seland.

Han sier det stadig kommer inn trusler, og at de vil samle dem sammen og levere dem til politiet om noen dager.

En annen av forsvarerene i saken, Elisabeth Myhre, reagerer også på meldingene.

- Dette er ugreit, og det vurderes om det er mulig å gjøre noe med dette. Både strafferettslig og sivilrettslig. Herunder også om det er med rettens hjelp å få mulig å å fjernet innlegget, sier Myhre.

- Ikke forbudt

Advokat Jon Wessel-Aas sier at det ikke er noe generelt forbud mot å identifisere personer som har vært delaktig i en offentlig straffesak.

- Det er ikke noe absolutt, generelt forbud mot å identifisere de tre personene i en ellers korrekt fremstilling av saken. Hensynet til deres personvern kan likevel begrense hvilke måter dette gjøres på, og i hvilken kontekst. Personene det gjelder skal ikke måtte finne seg i usanne beskyldninger, sjikane eller trusler. Andre personer enn dem som selv var involvert i saken, burde også være forsiktige med hva de skriver om saken og hvilke opplysninger og meninger de deler videre om personene, sier Wessel-Aas.

Wessel-Aas sier at de eventuelle direkte truslene om vold må vurderes hver for seg.

- Meldinger sendt direkte til personene kan også rammes av regler om sjikane og plagsom atferd, sier Wessel-Aas.

- Ikke oppfordret

Kvinnens bistandsadvokat, Elisabeth Hagen, sier til Dagbladet at hennes klient ikke har oppfordret til trusler overhode.

- Hun har lagt sin kommentar sammen med avisartikkelen til Hallingdølen, som klart forteller hva som ble resultatet i lagmannsretten. Hun har også forklart hvorfor hun gjør dette da hun ikke ønsker at noen andre skal oppleve dette, sier 21-åringens forsvarer, Hagen.

- Hun har ikke lagt ut dommen, men denne dommen er offentlig og enhver person kan finne denne. I hennes innlegg er det ingen oppfordringer, aggressivitet eller trusler. Kun en forklaring der hun understreker at hun ikke vil at andre skal oppleve det hun er blitt utsatt for. Det er trist om innlegg hennes er årsak til trusler, sier Hagen.

Saken

I juli ble tre menn frifunnet i Borgarting lagmannsrett for gjengvoldtekt. Hendelsen, der de tre mennene ga en potensielt dødelig dose av det narkotiske stoffet MDMA til en 18 år gammel jente, for så å ha sex med henne, skjedde i Hemsedal i februar 2014.

Frifinnelsen har vakt sterke reaksjoner. Fire av de sju dommerne ville dømme mennene, men domfellelse krever et flertall med fem av sju dommere. De tre fagdommerne ville dømme de tre mennene, men tre av de fire meddommerne mener at det ikke var tilstrekkelig bevis.

Flertallet fant det bevist utover enhver rimelig tvil at de tiltalte mennene var klar over at kvinnen ikke var i stand til å motsette seg de seksuelle handlingen og at mennene opptrådte forsettlig.

De tre andre meddommerne i mindretallet kom på sin side til at det ikke var bevist utover enhver rimelig tvil at de tiltalte forsto at jenta var i en tilstand der hun ikke kunne motsette seg de seksuelle handlingene.