Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trussel mot over 20 skoler

Over 20 skoler rundt omkring i Norge ble utsatt for samme våpentrussel natt til tirsdag. Politiet ser veldig alvorlig på slike saker.

TRUSSELEN: Denne trusselen ble framsatt mot over 20 skoler natt til tirsdag. Foto: Skjermdump
TRUSSELEN: Denne trusselen ble framsatt mot over 20 skoler natt til tirsdag. Foto: Skjermdump Vis mer

Tirsdag morgen møtte bevæpnet politi fra Innlandet politidistrikt opp ved fem skoler i fylket etter en trussel om at en væpnet person «plutselig kan befinne seg på skoleområdet».

Nå forteller leder for forebyggende seksjon i hos politiet i Drammen, Geir Oustorp, at over 20 skoler har blitt utsatt for samme trussel.

Dette dreier seg om både barne-, ungdom-, videregående- og folkehøgskoler.

- Vi har sikkert ikke registrert alle skolene som er blitt utsatt for trusselen. Det er samme trussel som er sendt ut til alle, og trusselen er blitt delt via Facebook, sier Oustorp til Dagbladet.

Trusselen

Oustorp bekrefter at det dreier seg om følgende trussel: «Deres skole kan stå i fare om dere ikke etterkommer det vi skrev til dere på admin@ noen personer med håndsvåpen kan plutselig befinne seg på skolens område».

- Trusselen er blitt formidlet av en Facebook-bruker som er blitt hacket, sier Oustorp og forteller at etterforskningen dermed vil omfatte undersøkelser av digitale spor for å finne ut av hvem som har framsatt trusselen.

Sørøst politidistrikt opplyser at de samarbeider med Kripos og PST. Dagbladet har vært i kontakt med PST, som sier at de sannsynligvis har blitt orientert rutinemessig.

Straffesak

Tidligere har Oustorp uttalt til Dagbladet at trusler mot skoler blir framsatt ukentlig. Seinest i forrige uke delte en elev ved en videregående skole i Viken et bilde av seg selv med teksten: Ikke kom på skolen i morgen.

- Vi vurderer hver enkelt trussel, og dagens trussel blir ansett som ikke reell. Samtidig skjønner vi at det kan skape frykt og usikkerhet for dem som er tilknyttet de aktuelle skolene, og politiet har derfor valgt å vise tilstedeværelse ved skoler rundt omkring i Norge i dag.

Det er blitt opprettet en straffesak mot tenåringen fra Buskerud etter at vedkommende delte trusler på nette i forrige uke. Da var det Kripos som identifiserte avsenderen.

- La seg flat

Den aktuelle tenåringen knyttes ikke til truslene som ble framsatt i dag.

- Det var en tenåring som hadde delt et bilde på Snapchat. Men da vi dukket opp på døra, så la vedkommende seg helt flat.

- Dette dreier seg ofte om ungdommer, og konsekvenser er kanskje ikke det de tenker mest på. Slike trusler kan for eksempel deles i lukkede grupper som dårlig humor, også kan det dukke opp andre steder hvor folk ser det og blir redde. Deretter blir vi varslet, og da er det i gang.

Får konsekvenser

Oustorp lover at slike trusler får konsekvenser for dem som framsetter dem.

- Det får alvorlige konsekvenser for dem som gjør dette, selv om det dreier seg om ungdommer.

Han kommer med et hjertesukk til foreldre.

- Denne samtalen om nettvett kan man ikke ta når barnet allerede er fylt 17 år. Samtidig er nettvett noe voksne personer må bli bedre på også. Livet handler om å ta de rette valgene, også må man tenke hvilke konsekvenser det man gjør kan få.