- Trusselen er noe redusert

PST har nedgradert trusselfaren mot Norge noe, men det blir samtidig understreket at dette kan endre seg raskt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


PST-sjef Benedicte Bjørnland sa på en pressekonferanse i ettermidddag at PST har mottatt svært mye relevant informasjon slik at grunnlaget som det vurderes ut fra er blitt stort.

- Informasjonen vi har fått nasjonalt og internasjonalt er av høy kvalitet. På bakgrunn av våre undersøkelser er trusselen noe redusert. Situasjonen kan endre seg raskt, noe vi må være forberedt på i tida som kommer, sier Bjørnland.

Hun minner om at PST innledningsvis beskrev et alvorlig trusselnivå, men at det er noe redusert nå. Opplysningene om at en gruppe personer fra Syria skulle være på veg i retning Norge, er ikke lenger like aktuell for trusselvurderingen. Det er fremdeles en uspesifikk trussel.

- Positiv utvikling - Vi ser en forsiktig positiv utvikling. I vårt arbeid samarbeider vi med 60 land. Vi produserer trusselvurderinger på bakgrunn av gradert og sensitiv informasjon fortløpende. De er beregnet for beslutningstakere og den politiske ledelsen. Det er svært sensitiv informasjon som ligger til grunn for vår vurdering. Jeg kan ikke gå inn på hvem eller hva som ligger til grunn for dette, men det er sensitiv og gradert informasjon som PST har hentet inn.

Benedicte Bjørnland vil ikke kommentere spørsmål om noen personer er pågrepet i andre land som kan ha vært på veg til Norge. Hun oppfordrer publikum til å fortsette å ta kontakt for å fortelle det de måtte vite og som kan ha interesse for PST.

Politidirektør Odd R. Humlegård sa at Politidirektoratet ikke vil endre iverksatte tiltak det første døgnet.

- Ingen endringer før mandag - Vi kommer til å vurdere nøye hvilke endringer vi eventuelt vil gjøre, hva vil vil ta bort og hva som skal erstatte disse. Det betyr helt konkret ingen endring i hva politiet viser fram, men vi går inn i en litt annen fase om hvordan vi skal opptre i forhold til den nye trusselvurderingen. Vi vil bruke noe tid på å vurdere våre tiltak for så å gi ny informasjon til politidistriktene. Vi vil diskutere dette grundig, og vil ikke komme med nye tiltak før tidligst mandag, sier Humlegård.

Humlegård understreker at dette er en god utvikling.

Politidirekotatet vil i allefall opprettholde de nasjonale beredskapsstyrkene, men vil kanskje redusere noe i stabsfunksjonene.

Beredskapsdirektør Kaare Songstad