Vladimir Putin:

- Trusselen for atomkrig øker

Onsdag kommer Russlands president Vladimir Putin med nye atomtrusler.

SJOKKUTTALELSE: Onsdag sier Russlands president Vladimir Putin at trusselen for atomkrig øker. Foto: Sergei Bobylyov / SPUTNIK / AFP / NTB
SJOKKUTTALELSE: Onsdag sier Russlands president Vladimir Putin at trusselen for atomkrig øker. Foto: Sergei Bobylyov / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands president Vladimir Putin kommer med nye uttalelser i et tv-sendt møte onsdag, der han nok en gang kommer med nye atomtrusler.

- Trusselen for atomkrig øker, sier Putin.

Presidenten legger til:

- Russland vil forsvare våre allierte med alle mulige midler.

Han legger videre til at Russland ikke har blitt «gale».

- Vi har ikke blitt gale, vi vet hva atomvåpen er, sier Putin.

Han la til at Russland har de mest avanserte og moderne formene for atomvåpen enn noen annen atommakt.

- Men vi er ikke i ferd med å løpe rundt i verden med dette våpenet som en barberhøvel, sier presidenten.

NYE ANGREP: Russland blitt rammet av flere droneangrep fra Ukraina. Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug karakteriserer angrepene som flaue for Russland og Vladimir Putin. Vis mer

- Ingen mulighet

I uttalelsen til Putin hevder han også at Russland ikke startet konflikten i Ukraina, men at den startet med det han betegner som «statskuppet» i 2014.

- Vi hadde ingen mulighet til å løse situasjonen i Ukraina, sier han.

Videre hevder presidenten at Russland er de eneste som kan garantere for Ukrainas territorielle integritet.

Ikke første gang

Putins uttalelse onsdag er ikke første gang han har kommet med trusler om atomvåpen. I talen han holdt i september, da han kunngjorde mobilisering av russiske soldater til krigen i Ukraina, hevdet han at Vesten har kommet med atomtrusler mot Russland. Selv kom Putin da med atomtrusler mot Vesten.

- Jeg vil minne Vesten på at vårt land også har ulike våpen for ødeleggelse, og at disse i visse tilfeller er mer moderne enn Natos våpen. Vi vil bruke alle midler tilgjengelig for oss for å sikre vårt moderland, vår suverenitet og vår frihet, sa Putin, og la til:

- Jeg bløffer ikke.

KRITIKKEN HAGLER: Ingen er mer ødeleggende for Russland enn Vladimir Putin, mener ekspert i urban krigføring, John Spencer. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Vil være ødeleggende for Putin

I oktober gjestet forsker, pensjonert general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen NRK-programmet Politisk kvarter. Disen sa da at det som er mest bekymringfult er at Putin, ved å hele tida rasle med atomsabelen, snakker om dette uten å gjøre det.

- Dermed setter han seg selv i en form for trekktvang. Dette fordi at han vil miste troverdighet for hver gang han gjentar disse truslene uten at det skjer noe. Det er ganske bekymringsfullt, sa Diesen og fortsatte:

- Særlig fordi at han nå har en opposisjon i sin indre krets som begynner å bli misfornøyd, i tillegg til at han har mennesker rundt seg som faktisk ønsker at Russland skal ta i bruk taktiske kjernevåpen i den tro at det er det som skal til for å skremme Vesten fra å fortsette sin støtte til Ukraina.

Diesen sa videre at et atomangrep fra Russland «vil bli gjengjeldt på en måte som vil være helt ødeleggende for Putin og Russland».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer