I STORTINGET: Justisminister Knut Storberget redegjør om 22.juli-angrepene i Stortinget torsdag. Foto: Heiko Junge/Scanpix
I STORTINGET: Justisminister Knut Storberget redegjør om 22.juli-angrepene i Stortinget torsdag. Foto: Heiko Junge/ScanpixVis mer

- Trusselen fra anti-islamske grupper er økende

Storberget redegjør om terrorhåndteringen for Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg med på redegjørelsen i videospilleren øverst i saken.

• Les også: - Breivik pågrepet seinere enn antatt

(Dagbladet): Klokka 10.00 startet justisminister Knut Storberget og forsvarsminister Grete Faremo sin redegjørelse for Stortinget om terrorangrepene 22. juli.

Storberget snakker særlig om politiets rolle og han redegjorde for sju punkter han mener blir viktige i tida framover.
 
Forebyggingsarbeid: - Trusselen fra anti-islamske grupper er økende. Og PST frykter særlig følgehandlinger, sier Storberget.

Samtidig sier Storberget at PST ikke har endret sin vurdering av hvem som utgjør den verste terrortrusselen mot Norge etter 22. juli.

- PST har tidligere ment at ekstreme islamister er mest alvorlig, og denne vurderingen er ikke endret. PST viser til at selv om få islamister er aktive, er aktiviteten høy i enkelte miljøer, sier justisministeren.

Justisministeren slo fast at det over tid er etablert et miljø for ekstreme islamister også i Norge, og at disse har et større rekruteringsgrunnlag enn høyreekstreme.

Storberget sier det faktum at Anders Behring Breivik aldri var på politiets radar viser problemene med å oppdage soloterrorister.

- Jeg vil oppfordre Stortinget til en bred debatt om radikalisering, sier justisministeren.

Politiets responstid - Vi må ha en debatt om hva vi kan forvente av responstid i ekstreme situasjoner, sier Storberget.

- Angrepene viser blant annet at vi må se på organiseringen av operasjonssentralene.

Sikring av objekter og personer - Vi har fra våre naboland sett at det er et annet sikkerhetsregime rundt sentrale politikere og personer.

Kommunikasjon Storberget understreker viktigheten av innføring av det nye nødnettet. Han sier også at det er viktig å se på kapasiteten for de som ringer inn nødanrop.

Sikring Om sikring av personer og objekter etter terrorangrepene sier han blant annet:

- Sent på kvelden 22. juli ble vi oppmerksomme på gjerningsmannens manifest som lå på internett. Der var det oppgitt åtte hatobjekter som også ble skjekket ut, sier Storberget.

Skyting pågår:
Om hvorfor de første politimannskapene som kom til Utøya ikke tok seg direkte over sier han blant annet:

- Nordre Buskerud politidistrikt opplyser blant annet følgende: Nordre Buskerud planla å aksjonere med egne mannskaper, men da beredskapstroppen kom raskt ble det besluttet å aksjonere sammen, sier Storberget.

- Det er ikke tvil om at politiet må utføre tjenesteoppdrag som kan utgjøre betydelig fare for dem som utfører tjenesteoppdraget, sier Storberget.

Beredskapstroppen: Om varslingen av beredskapstroppen sier han:

- Beredskapstroppen fikk beskjed om at det kunne være to til tre gjerningsmenn og sprengstoff plassert i terrenget, sier Storberget.

- Oslo-politiet sier de ble informert om skytingen på Utøya kl. 17.29.

Den formelle bistandsanmodningen kom kl. 17.38. Da var beredskapstroppen allerede på vei fra Regjeringskvartalet, fordi en ansatt i politidirektoratet ble varslet av sin datter som var på Utøya og han varslet videre Oslo-politiet.

- Det ble besluttet at beredskapstroppen skulle dra til Utøya.

Båtproblemene og oppmøtested: Om oppmøtestedet på Storøya og ikke kaia ved Utvika camping eller ferjeleiet mot Utøya, sier justisministeren blant annet:

- Politiet hadde i den første fasen ikke tilgang til andre båter enn sin egen. Det ble forsøkt tjuvkoblet båter ved Storøya. Området var preget av omkjøring, veiarbeid og mye trafikk. Man vurderte det slik at man ville ta seg fortere fram på vannet.

ADVOKATENE: Anders Behring Breiviks forsvarerteam på galleriet (tv) under redegjørelsen om 22.juli-angrepene i Stortinget. Fra venstre Geir Lippestad, Tord Jordet, Odd Ivar Grøn og Vibeke Hein Bæra. Foto: Heiko Junge/Scanpix
ADVOKATENE: Anders Behring Breiviks forsvarerteam på galleriet (tv) under redegjørelsen om 22.juli-angrepene i Stortinget. Fra venstre Geir Lippestad, Tord Jordet, Odd Ivar Grøn og Vibeke Hein Bæra. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

- Dersom det nye nødnettet hadde vært i bruk i Nordre Buskerud, ville det lettet kommuniksjonen.

Helikopter Politihelikopteret var ikke tilgjengelig 22. juli på grunn av feireavvikling. Senere på ettermiddagen kom det tilbud om å bruke et redningshelikopter som sto på Voldsløkka i Oslo.

- Dersom politiet hadde kjent til helikopteret på Voldsløkka, måtte de likevel tatt med i betraktningen reisetid til helikopteret, fjerning av utstyr som brukes i redningsoppdrag og reisetiden for helikopteret til Utøya. Det er vanskelig å konkludere om dette nå, det er noe kommisjonen må se nærmere på, sier Storberget.

Uenige om tid Beredskapstroppen og Nordre Buskerud politidistrikt har ifølge Storberget ulik oppfatning av når Breivik ble arrestert.

Ifølge justisministeren var beredskapstroppen på Utøya klokka 18.25. Den offisielle versjonen har hele tiden vært at han ble arrestert to minutter senere, klokka 18.27.

- Nordre Buskerud politidistrikt har en annen oppfatning av tidspunktet for arrestasjonen, sier Storberget i Stortinget.

I Nordre Buskerud mener man arrestasjonen av Breivik først fant sted mellom klokka 18.32 og 18.34.

Etter redegjørelsen får partiene fem minutter hver til oppsummering, og de har forberedt en rekke spørsmål.