Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trusselen fra Ashcroft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen møter i dag en ekstremist når de tar imot USAs justisminister John Ashcroft. De møter en mann som med sitt tankegods og sin maktposisjon er en trussel mot de rettsstatlige, liberale og demokratiske tradisjoner vi har. Som justisminister har John Ashcroft fått vedtatt Patriot Act, som gir politi og påtalemakt dramatisk utvidede fullmakter. Under ham har USA innført hemmelige militærdomstoler. Ashcroft forsøkte til og med å rekruttere millioner av amerikanere til et «nasjonalt system for rapportering av mistenkelig og potensielt terroristrelatert aktivitet». En plan Josef Stalin ville likt, kommenterte avisa Boston Globe.
  • Det er terrorangrepene 11. september som gjør det mulig for Ashcroft å mane fram frykten som skal til for å iverksette tiltak som går på tvers av friheter og rettigheter kjempet fram i århundrer. Det er denne frykten som gjør at bare én kongressrepresentant stemte mot Patriot Act da den kom. Frykten er Ashcrofts og Bush-administrasjonens ultimate politiske argument, og «de som ikke er med oss, er mot oss», som Bush sier det.
  • Terrortrusselen er internasjonal, som John Ashcroft korrekt oppsummerte på sitt møte med norsk presse fredag. Men hans misjon er å gjøre USAs virkemidler i kampen mot terror internasjonale. Derfor er det betydelig irritasjon i Washington over at Norge har latt rettsstatens prinsipper gå foran terroristfrykten i behandlingen av mulla Krekar. På den annen side roste Ashcroft Norges bidrag til kampen mot terrorisme, som blant annet har vært utveksling av hemmelig informasjon. Og det er grunn til å tro at han ønsket justisminister Odd Einar Dørums forslag til ny terrorlov velkommen da den ble lagt fram i fjor vår.
  • Nettopp dette forslaget viser at vi selv ikke fra en justisminister fra et liberalt parti kan vente et prinsipielt forsvar av samfunnsborgernes rettssikkerhet. Også den norske regjeringen har symptomer på den frykt som styrer i Washington. Denne frykten undergraver de sterkeste våpen vi har i kampen mot internasjonal terrorisme og dens tankegods: rettsstaten og det liberale demokrati. Når Bondevik og Petersen i dag møter Ashcroft, bør dette styre samtalene.