Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FBI-sjefen med varsko:

Trusselen fra Kina har aldri vært større

FBI-sjef Christopher Wray sier at spionasje og sabotasje fra Kinas regjering utgjør den største trusselen mot USAs framtid, og tar et knallhardt oppgjør med stormakten.

VARSKO: Kina har ambisjoner om å bli verdens eneste supermakt, og har mobilisert samtlige ressurser for å få det til, advarer FBI-sjef Christopher Wray. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix
VARSKO: Kina har ambisjoner om å bli verdens eneste supermakt, og har mobilisert samtlige ressurser for å få det til, advarer FBI-sjef Christopher Wray. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix Vis mer

Forholdet mellom USA og Kina er på frysepunktet, advarte Wray i en tale til tenketanken Hudson Institute i Washington tirsdag.

- Kina fører en helhetlig kamp for å bli verdens eneste supermakt, og har mobilisert samtlige ressurser for å nå sitt mål, sa han.

Ifølge FBI-sjefen iverksettes det nye etterforskninger mot kinesisk kontraspionasje i USA hver 10. time. Av nesten 5000 aktive kontraspionasjesaker som er under etterforskning i landet, kan rundt halvparten relateres til Kina, fastslår han.

- Trusselen kan ikke bli større, sa Wray.

- Bestikkelser og utpressing

I talen tegner Wray et bilde av hvordan kinesiske etterretningstjenester står bak omfattende kartlegging og hacking mot amerikansk infrastruktur og selskaper, noe som skal ha pågått i mange år. Han sier at Kinas regjering målrettet forsøker å tilegne seg amerikanske opphavsrettigheter og informasjon.

- Dette er en trussel mot vår økonomiske sikkerhet, og dermed vår nasjonale sikkerhet, sa han.

Wray sier at Kina tilegner seg denne informasjonen ved hjelp av bestikkelser og utpressing, også gjennom «ulovlig politisk virksomhet». De forsøker dermed å påvirke USAs politikk, forteller han.

SJEF FBI: Wray sier at Kina truer USAs nasjonale sikkerhet, og at det krever handling. Foto: Tom Brenner / Reuters / NTB scanpix
SJEF FBI: Wray sier at Kina truer USAs nasjonale sikkerhet, og at det krever handling. Foto: Tom Brenner / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Kinesisk «revejakt»

FBI-sjefen la fram eksempler på hvordan Kinas president Xi Jinping angivelig leder programmet «Fox Hunt», rettere sagt revejakt på norsk, som skal være dedikert til å presse kinesiske opposisjonelle og kritikere av regjeringen i utlandet tilbake til landet.

Dette fordi de blir sett på som trusler mot makten.

- Kina forsøker å presse dem tilbake, og taktikken deres er sjokkerende, sa han.

Ifølge Wray oppsøker kinesiske representanter de aktuelle personene direkte, men hvis de ikke finner dem, oppsøker de familiene deres. Da skal de gi beskjeden: Returner til Kina eller begå selvmord.

Kina hevder imidlertid at programmet er et antikorrupsjonstiltak, og nekter for påstandene beskrevet.

ANMELDES: En pornografisk video av en kvinne på en Ikea i Kina har gått viralt på nettet. Video: Pornhub. Vis mer

Har innført visumrestriksjoner

Trump-regjeringen har tidligere innført restriksjoner på flere store kinesiske medier som opererer i USA, blant dem den statlige kringkastingen CCTV, Global Times og nyhetsbyrået China News Service. Kina har truet med gjengjeldelse, og har blant annet utvist en rekke amerikanske journalister fra landet.

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa tirsdag at landet vil nekte visum til et ukjent antall kinesiske tjenestemenn, inntil Kina åpner for at amerikanere kan reise til Tibet.

Ifølge Pompeo hindres både diplomater, journalister og turister systematisk i å besøke Tibet. Han la også til at det er langt lettere for kinesiske tjenestemenn og andre å reise rundt i USA.

Kina er blitt beskyldt for å drive politisk og religiøs undertrykkelse av befolkningen i Tibet, men avviser dette.

Pompeo sa også mandag at USA vurderer å forby flere kinesiske apper på bakgrunn av anklager om at Kina bruker dem til å overvåke brukere, blant dem den svært populære video-appen TikTok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!