FBI-sjefen med varsko:

Trusselen fra Kina har aldri vært større

FBI-sjef Christopher Wray sier at spionasje og sabotasje fra Kinas regjering utgjør den største trusselen mot USAs framtid, og tar et knallhardt oppgjør med stormakten.

VARSKO: Kina har ambisjoner om å bli verdens eneste supermakt, og har mobilisert samtlige ressurser for å få det til, advarer FBI-sjef Christopher Wray. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix
VARSKO: Kina har ambisjoner om å bli verdens eneste supermakt, og har mobilisert samtlige ressurser for å få det til, advarer FBI-sjef Christopher Wray. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forholdet mellom USA og Kina er på frysepunktet, advarte Wray i en tale til tenketanken Hudson Institute i Washington tirsdag.

- Kina fører en helhetlig kamp for å bli verdens eneste supermakt, og har mobilisert samtlige ressurser for å nå sitt mål, sa han.

Ifølge FBI-sjefen iverksettes det nye etterforskninger mot kinesisk kontraspionasje i USA hver 10. time. Av nesten 5000 aktive kontraspionasjesaker som er under etterforskning i landet, kan rundt halvparten relateres til Kina, fastslår han.

- Trusselen kan ikke bli større, sa Wray.

- Bestikkelser og utpressing

I talen tegner Wray et bilde av hvordan kinesiske etterretningstjenester står bak omfattende kartlegging og hacking mot amerikansk infrastruktur og selskaper, noe som skal ha pågått i mange år. Han sier at Kinas regjering målrettet forsøker å tilegne seg amerikanske opphavsrettigheter og informasjon.

- Dette er en trussel mot vår økonomiske sikkerhet, og dermed vår nasjonale sikkerhet, sa han.

Wray sier at Kina tilegner seg denne informasjonen ved hjelp av bestikkelser og utpressing, også gjennom «ulovlig politisk virksomhet». De forsøker dermed å påvirke USAs politikk, forteller han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer