Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cubakrisen og Korea-krisen

Trusselen fra Nord-Korea

I likhet med Cubakrisen endrer Korea-krisen maktforholdet mellom USA og dets motpart dramatisk.

TRIGGER HVERANDRE: Ordkrigen mellom statslederne Donald Trump og Kim Jong-un skaper redsel. - Vi har to gale ledere som truer hverandre, sier Setsuko Thurlow, kvinnen som overlevde Hiroshima-bomben. 85-åringen tar imot Nobel-prisen på vegne av ICAN, innrømmer at hun er redd - fryktelig redd. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN AND ED JONES
TRIGGER HVERANDRE: Ordkrigen mellom statslederne Donald Trump og Kim Jong-un skaper redsel. - Vi har to gale ledere som truer hverandre, sier Setsuko Thurlow, kvinnen som overlevde Hiroshima-bomben. 85-åringen tar imot Nobel-prisen på vegne av ICAN, innrømmer at hun er redd - fryktelig redd. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN AND ED JONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 13 dager i 1962 satt hele verden og holdt pusten. Sovjetunionens utplassering av missiler med atomladninger på Cuba kunne vært starten på tredje verdenskrig. Maktkampen mellom USAs president John F. Kennedy og Sovjetunionens leder Nikita Khrusjtsjov var til å ta og føle på.

- Da Cubakrisen inntraff hadde Sovjetunionen et beskjedent antall bombefly og interkontinentale raketter. USA hadde 1600 bombefly, 180 landbaserte- og 150 sjøbaserte raketter som kunne brukes mot Sovjetunionen, altså en overlegen styrke, sier Sverre Lodgaard, seniorforsker ved NUPI.

Stasjonering av raketter på Cuba kunne endret dette maktforholdet, brått og dramatisk, og var uakseptabelt for USA.

Atomprogrammet Nord-Korea i dag har utviklet endrer også maktforholdet til USA og dets allierte i Asia på dramatisk vis.

- Men ikke så brått, selv om det har utviklet seg raskere enn noen trodde, sier Lodgaard.

Troverdig trussel

Ifølge seniorforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt, kan nordkoreanerne antakelig allerede troverdig true nabolandene Sør-Korea og Japan med missiler.

MILITÆRPARADE: Interkontinentale ballistiske missiler blir vist fram under en militærparade i Nord-Korea i april. Foto: REUTERS/Damir Sagolj
MILITÆRPARADE: Interkontinentale ballistiske missiler blir vist fram under en militærparade i Nord-Korea i april. Foto: REUTERS/Damir Sagolj Vis mer

- Testene de hadde av langtrekkende missiler i sommer, og den kraftige sprengningen i september, viser at det ikke er lenge til de troverdig kan true med å utslette storbyer på deler av det amerikanske fastlandet. Det kan være få år unna, sier han.

De fleste legger til grunn at leveringsmetodene Nord-Korea har for kjernevåpen er ballistiske missiler som går i krum bane, og regimet kan ha alt fra 15 til 30 stridshoder, opplyser Kippe.

- Det er først etter de siste to-tre underjordiske testene man kan regne med at Nord-Korea har kommet ganske langt i utviklingen - kanskje langt nok til å sette i gang masseproduksjon, sier han.

Nam Sung-wook, professor ved Korea-universitetet i Seoul, beskriver trusselen fra nabolandet Nord-Korea som veldig farlig.

Likevel skremmer ikke de mange missiltestene og hyppige atomprøvesprengningene i Nord-Korea lenger sørkoreanerne. Ifølge Nam Sung-wook har de blitt vant med å ha en truende atommakt som nabo.

- Når vi hører om missiltester og prøvesprengninger har vi ikke noe annet valg enn å leve hverdagslivet, sier han.

«PEACE, NOT WAR»: Demonstranter med masker av ansiktet til Kim Jong-un og Donald Trump omfavner hverandre under en demonstrasjon for fred i Seoul i begynnelsen av november. Foto: AFP / Ed JONES
«PEACE, NOT WAR»: Demonstranter med masker av ansiktet til Kim Jong-un og Donald Trump omfavner hverandre under en demonstrasjon for fred i Seoul i begynnelsen av november. Foto: AFP / Ed JONES Vis mer

Frykter feilvurdering

Fare for uønsket opptrapping til krig er like aktuelt i dag som under Cubakrisen.

Det lukkede regimet Nord-Korea har avfyrt seks underjordstester av atomvåpen, i 2006, 2009, 2013, to i 2016 og 2017.

3. september annonserte Nord-Korea at de hadde testet en hydrogenbombe.

- Missilene Nord-Korea nå lener seg på når det gjelder kjernevåpen er sårbare for forkjøpsangrep, sier forsker Kippe.

Han forklarer at USA vil kunne se forberedelsene til en eventuell oppskytning noen timer før, ved hjelp av radarer på bakken og satellitter med ulike sensorer. Da kan USA slå ut missilene på rampene. Nord-Korea kan dermed havne i en situasjon hvor de får hastverk med å fyre av gårde.

- Faren for uønsket opptrapping til krig var større under Cubakrisen enn i tilfellet Korea, og i det fredelige utfallet var det et betydelig element av «good luck». Korea-krisen utvikler seg mye langsommere og er derfor mer håndterbar - tross alt, sier Nord-Korea-ekspert Lodgaard.

Kippe sier en feilvurdering er scenarioet flest tror kan skje. At Nord-Korea tolker en eller annen manøver på en måte som ender med krigføring.

- Det er nettopp det jeg også frykter, sier Prior-forsker Stein Tønnesson.

- Nord-Korea vil ikke bruke våpnene, bortsett fra hvis Kim Jong-un tror han blir angrepet, legger han til.

- Risikovillig
Lodgaard påpeker at Korea-konflikten ikke kunne hatt en mer uheldig kombinasjon av toppledere.

Mens ord som «rakettmannen» og «gammel mann» flagrer mellom Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un og USAs president Donald Trump, samt det som kan oppfattes som alvorlige trusler, sitter andre verdensledere og krysser fingrene for en diplomatisk løsning.

- Kim er rasjonell, brutal og risikovillig. Trump er uforutsigbar: Han understreker at det er idiotisk å fortelle en motstander hva man kan komme til å gjøre, på forhånd. Kanskje er han impulsiv og uforutsigbar av natur også. Kennedy var heldigvis annerledes, sier Lodgaard og legger til at begge også er uerfarne.

Professor Nam Sung-wook i Seoul sier Kim Jong-un opererer annerledes enn faren og bestefaren.

- Ikke normal person
- Han blir ikke invitert til Kina, som faren og bestefaren. Trump og de amerikanske lederne ser ikke på ham som en normal person.

Selv om Nam beskriver trusselen fra Nord-Korea som veldig farlig, tror han ikke atomkrig er nært forestående.

- Om Nord-Korea forsøker å angripe Sør-Korea, vil USA ødelegge Pyongyang, som Trump allerede har sagt. Selv om Sør-Korea ikke er en atommakt, er de alliert med USA. Ingen atommakt angriper en annen atommakt, sier han.

- En ny Cubakrise kommer bare hvis det blir akutt krise mellom USA og Kina eller USA og Russland, sier Tønnesson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!