Der havisen kommer for å dø:

Trusselen under isen

Isen i Arktis smeltes ikke bare av stigende temperaturer i lufta, men også av vannet som ligger under overflaten. Nå jobber forskere med å finne ut av hvorfor dette skjer - og hvordan det påvirker økosystemet.

SMELTER: To isbjørner på Spitsbergen på smeltende is. Foto: imageBROKER/REX
SMELTER: To isbjørner på Spitsbergen på smeltende is. Foto: imageBROKER/REX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Varmere temperaturer, stigende havnivåer og smeltende isbreer er en trussel som forskere har i lengre tid har ropt varsko om.

I januar meldte Dagbladet om at isen i Antarktis smeltes seks ganger raskere enn for førti år siden - og temperaturene i området stiger dobbelt så raskt sammenliknet med det globale gjennomsnittet.

Det er nemlig ikke bare varmere lufttemperaturer som bidrar til smelting av isbreene i Arktis og Antarktis; dypt under islaget lurer nok en klimagåte som forskere forsøker å knekke.

Internasjonal dag for verdens hav

8. juni var den internasjonale dagen for verdens hav. Dette handler om å mobilisere aktører over hele verden i kampen mot marin plastforurensing og andre utfordringer knyttet til havets tilstand, skriver UNESCO på sin hjemmeside.

I tillegg vil de «synliggjøre havets status som viktig økonomisk ressurs for menneskeheten».

Når over 70 prosent av jordoverflaten dekkes av hav, er det ikke rart at forskerne slår alarm når isbreene smelter med en fart som gjør at vi risikerer å måtte tegne om kartene av planeten vår med nye kystlinjer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer